Keto si astmul bronsic

Keto si astmul bronsic-celegatura poate exista? Te poate ajuta dieta ketogenica sa tii sub control crizele de astm bronsic?

Ce este astmul bronsic?

Astmul este o boală cronică a căilor respiratorii. Cronic înseamnă că omul suferă toată viața de o boală. Nu este o răceală, nu este o infecție.

În medicină se consideră că astmul este o boală inflamatorie. Toată lumea e de acord că inflamația este mecanismul care stă la baza bolii.

Care sunt cauzele acestei inflamații ?

  • Factorii de mediu : alergeni  și agenți poluanți din aer
  • Ereditatea ( mai simplu, astmul moștenit )
  • Efortul fizic

Nu am găsit prea multe studii legate strict de keto / LCHF și astmul, dar, cu gândul că o dietă low carb este antiinflamatorie, iar astmul este o boală inflamatorie, m-am gândit că poate există  o legătură benefică între  ameliorarea inflamației  și abordarea stilului de viață LCHF.

Keto si astmul bronsic – aspecte la nivel de populatie

Să ne uităm puțin la inuiți ( eschimoși ). Dieta lor e tipic keto. Și, cu toate că ei consumă consumă cantități imense de grăsimi saturate, eschimoșii suferă extrem de rar de boli de inimă, diabet, obezitate, hipertensiune, într-un cuvânt , sindrom metabolic.

Și, ce credeți ? După cum am găsit eu date pe internet, eschimoșii nu fac astm.

Dacă iei eschimosul din Groenlanda și îl muți în țările vestice ….guess what ? Se îmbolnăvește de sindrom metabolic, dar și astm. Asta nu înseamnă că doar dieta  high carb este cauza astmului.

https://www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100503135434.htm

Nu putem să dăm vina doar pe dietă ! Sub nici o formă ! Moștenirea genetică joacă un rol foarte important . Dar…..poluarea , dragii mei , poluarea și calitatea aerului pe care îl respirăm reprezintă factori cu preponderență majoră în etiologia bolii.

În fine, să ne întoarcem la dietă.

Ce se întâmplă când ai astm ?

Inflamația din căile respiratorii micșorează diametrul bronșiilor, deci, vei primi mai puțin oxigen.

Tot inflamația irită musculatura , ceea ce duce la contracția acesteia. Atunci apare așa numitul wheezing, adică respirația aia tipică, șuierătoare. Apare și tuse și creșterea frecvenței respirațiilor. Totul este o luptă. O luptă a corpului, a căilor respiratorii , să îți asigure oxigenul necesar pentru viață.

Cred că într-un viitor voi scrie un articol și despre inflamație, va prea tot zic de ea. Oricum, pe scurt, inflamația stă la baza oricărei boli. Nu contează ce boală, orice boală.

Stilul alimentar pe care îl adopți poate stimula sau inhiba inflamația.

Există date obiective descrise în studii științifice care stabilesc o legătură clară între astm și obezitatea. Nu intru în amănunte, poate deveni plictisitor, poate, dar, las un link pentru cei care vor sa aprofundeze ideea.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24025484

Citez : ” Inflamația cronica generalizată este considerată specifică obezității și poate explica legătura dintre obezitate și bolile cronice, în particular  poate explica incidența mai mare, precum și  prevalența mai mare a cazurilor severe de astm ,la persoanele obeze ” – traducerea mea.

Inflamatia si deficitele in minerale si vitamine

Inflamatia si lipsa de vitamine si minerale. Iar inflamatia sta la baza oricarei boli. Am tot dezbătut despre rezistența la insulină și inflamație. Am tot scris despre ce înseamnă macronutrienți și efectul lor asupra glicemiei, secreției de insulină,producerea de energie. Am început să dezbat despre diverse vitamine și minerale , acestea fiind clasate în categoria…

Top 20 alimente si ierburi care scad inflamatia

Exista alimente care scad inflamatia. Si ierburi. Iar altele o provoaca. Medicul iti recomanda medicamente antiinflamatorii de tip NSAID atunci cand te plangi de diverse dureri. Aici se inscriu medicamente precum aspirina, diclofenac, ibuprofen,movalis, aulin, etc. Lista e lunga si medicamentele au diverse denumiri comerciale. Dar aceste medicamente vin cu o multime de reactii adverse…

Dacă o să mănânci la greu junk food , pregătită în uleiuri inflamatorii, vegetale, râncezite și folosite de sute de ori, vei fi un om bogat în omega 6. Nu vrei asta, nope !

O să descriu puțin cam ce există scris în studiul de mai jos.

https://www.researchgate.net/profile/Valerie_Julia/publication/275357260_The_impact_of_diet_on_asthma_and_allergic_diseases/links/553f87880cf23e796bfb6011.pdf

Plamani - keto si astmul
Plamani
  1. Studiile pe șoareci arată că acidul linoleic conjugat din produsele lactate și din carne provenite de la animale hrănite natural ( cu iarbă, nu cereale sau mai știu eu ce derivate artificiale ) ajută la reducerea inflamației din căile respiratorii.
  2. Colesterolul alimentar se recompune în produși care pot diminua răspunsul inflamator al organismului.
  3. Ei,acum vine surpriza ! MCT , prezente în uleiul de cocos, pot agrava inflamația. Autorii studiului recomandă să încerci să reduci aportul de suplimente cu MCT sau gătitul cu ulei de cocos dacă ai probleme cu astmul.
  4. Grăsimile polinesaturate ( vedetele numite omega 3 – din pește și fructe de mare , și omega 6 – din nuci, semințe, soia și uleiurile vegetale ) au un rol important în inflamație. Lucrurile sunt extrem de complicate și nu o să le descriu în amănunt. Pe scurt : omega 3 este antiinflamator și poate ajuta astmul, iar omega 6 , invers.
  5. Bacteriile intestinale sănătoase te vor ajuta să respiri mai bine. Fibrele înseamnă acizi grași cu lanț scurt ( precum butiratul ) . Bune pentru bacterii și antiinflamatorii.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26102221
  6. Vitamina D este antiinflamatorie.
  7. Ține intestinul sănătos. Pro și prebioticele sunt răspunsul.

Vitamina D si tu

E importanta vitamina D pentru sanatatea ta? De ce? Poti sa te imbolnavesti grav daca ai lipsa de vitamina D? Raspunsul la aceste intrebari, si multe alte informatii , il vei gasi in acest articol.                                        …

Ce este MCT ? Ce MCT să cumpăr ?

Ce sunt MCT ? MCT =medium chain triglycerides. Adica trigliceride cu lanț mediu . Au devenit din ce în ce mai populare odată cu creșterea popularității stilului de viață keto . Surse de MCT Principala  sursa naturală de MCT este uleiul de cocos, dar uleiul care conține doar MCT este o sursa mult mai concentrată…

De la alfa….despre omega

Ce beneficii au acizii grasi 3, 6 si 9 ? Nu-i asa ca nu mai intelegi nimic?! Hai sa facem putina lumina ! Citești peste tot despre acizii grași de tip omega. Mai ales despre ce beneficii au omega 3 . Pe urmă apare în propoziție și omega 6. Uneori, dar nu foarte des, și…

Microbiomul = bacteriile tale intestinale si sanatatea ta

Microbiomul este constituit din toate bacteriile intestinale care populeaza intestinul tau. Unii il numesc microbiota. Sper să reușesc să vă captez atenția cu acest subiect. Sănătatea florei intestinale este strâns legată de sănătatea ta. Definitii O să întâlniți des termenul de microbiom  intestinal sau microbiotă  intestinala. Sau flora intestinala. Termenul se referă  la totalitatea bacteriilor…

Acum nu fugi la magazinul cu suplimente să iei omega și vitamine, și fibre. Schimbă dieta, mănâncă hrană curată, evită produsele rafinate și tratate, uleiurile vegetale, stai la soare, scade carbohidrații din farfuria ta, pune murături și mănâncă din ele ( au probiotice ) .  Dormi suficient. Învață cum să te descurci cu stresul . Toate pastilele, chiar și suplimentele, tot chimicale sunt, e mai bine natural. Să nu mă înțelegeți greșit, și eu iau suplimente. Dar, încerc să fac multe natural.

Cum vă ziceam, nu există studii strict legate de keto și astm. Dar, extrapolând, poți încerca să reduci carbohidrații și să vezi dacă te simți mai bine.

O poveste . O colegă de la muncă, cu astm , care șuiera constant, și tușea, s- a decis să încerce LCHF , nu keto. Asta după ce m-a tot auzit pe mine pălăvrăgind despre ce înseamnă keto și low carb, și carbohidrații. După vreo 2-3 săptămâni mi-am dat seama că nu mai șuieră când vorbește. Dar, îmi dădeam seama imediat când trișa. Iar fluiera . Și, spunea…🤣🤣🤣🤣: am greșit, de mâine mă apuc din nou. Fiecare decide pentru sănătatea lui, îi spuneam.

Sănătate tuturor !

Dieta keto , astmul si BPOC

Astazi ma opresc la subiectul : dieta keto astmul – BPOC ul. Pentru ca aceste 2 afectiuni sunt foarte frecvente. Despre astm Astmul este o afectiune pulmonara cauzata de diversi factori : De fapt, nu se stie cu exactitate , pe deplin, ce si cum. Dar, astmul e o afectiune care duce la o cascada…

Bea cafea ca sa traiesti mai mult!

Consumul de cafea si longevitatea reprezinta subiectul unui nou studiu care mi-a picat in fata ochilor. Beau foarte multa cafea, asta e sigur. Cam 6 cani pe zi. Cred ca se inscrie la consum excesiv. La munca sunt mereu cu cana dupa mine. Obisnuiesc sa glumesc ca unde se vede prima oara o cana, la…

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d