Peptidul C diabet

Peptidul C – diabet – cum interpretezi valorile

Astazi m-am gandit sa abordez relatia dintre peptidul C si diabet.

Peptidul C este o proba de sange pe care o poti solicita medicului tau atunci cand banuiesti ca ai probleme cu valori crescute ale glicemiei. Sau daca banuiesti ca ai dezvoltat rezistenta la insulina.

Ce este peptidul C ?

Pancreasul este alcatuit din celule endocrine ( care secreta insulina si glucagonul ) si celule exocrine ( care secreta enzimele pancreatice, cele care te ajuta in procesele de digestie, in procesarea alimentelor ). Insulina scade glicemia, glucagonul o creste ( atunci cand e nevoie ).

Celulele beta din pancreas sintetizeaza proinsulina care, in momentul secretiei in circulatia sangvina, se divide in 2 componente : insulina activa si peptidul C. In acest moment se poate spune ca exista cantitati echivalemte, egale, de insulina si peptid C.

Timpul de injumatatire al insulinei este de circa 6 minte. Cel al peptidului C este de 30 minute. Adica? Daca iti masori insulina din sange vei primi un rezultat care iti arata cum e cu insulina ta doar cu cateva minute inainte sa ti se ia proba de sange. Daca iti masori peptidul C vei afla cam cum stai cu secretia de insulina cu o jumatate de ora pana la o ora inainte de a ti se lua sange.

Asadar, peptidul C te ajuta sa afli cum stai cu secretia de insulia : e suficienta, insuficienta, inexistenta sau in exces.Da, asa de multe informatii poti sa aflii.

Diabet

Cum interpretezi peptidul C in diabet?

Diabet de tip 1

Exista o perioada ( de durata nedeterminat, dar relativ scurta ) numita “honey moon ” in cazul diabetului de tip 1. In aceasta perioada, peptidul C poate fi in valori normale, dar catre limita inferioara a normalului. Dupa aceasta perioada, valoarea peptidului C se apropie de zero. De ce ? Pentru ca diabetul de tip 1 este o boala in care secretia proprie de insulina este inexistenta. Ceea ce face ca si peptidul C sa fie nemasurabil la probele de sange.

Daca, totusi, exista o valoare normala a peptidului C la masuratori repetate, este foarte probabil ca diagnosticul nu e cel de diabet de tip 1, ci LADA sau MODY ( afla mai multe din articolul de mai jos ). Pentru a face diferenta intre aceste 2 tipuri speciale de diabet, medicul tau iti va recomnda sa iti iei niste probe de sange numite anticorpi specifici diabetului ( IA2 si GAD ).

Diabet de tip 2

Daca peptidul C are valori mai mari decat normalul, inseamna ca ai rezistenta la insulina si diabet de tip 2.

Poate vrei sa citesti si despre :

Cand esti nou diagnosticat cu diabet ( indiferent de tipul de diabet ) , inseamna ca o lunga perioada de tip pancreasul tau a tot incercat sa corecteze glicemia mare, ceea ce face ca pancreasul sa obosesca si secretia de insulina sa fie mult inhibata. Atunci si peptidul C va avea o valoare scazuta.

Dar, dupa ce este initiat tratamentul impotriva diabetului, pancreasul isi poate reveni ( vezi si perioada numita honey moon in diabetul de tip 1 , iar peptidul C ajunge din nou la valori normale.

Peptidul C poate avea valori fals crescute in caz de insuficienta renala cronica grava.

Insuficienta pancreatica

Este o stare finala aparuta in caz de boli ale pancreasului : pancreatite acute sau cronice, cancer pancreatic, operatii pe pancreas. In acest caz este nevoie ca pancreasul sa isi piarda circa 80% din functia secretorie pentru ca diabetul sa devina manifest.

In cazul in care se indeparteaza , prin operatie, mare parte din pancreas, atunci se pierde in totalitate capacitatea pancreasului de a produce si insulina, si glucagon, ceea ce duce la un diabet cu oscilatii mari ale glicemiei, greu de reglat.

Acum stii un pic mai mult despre peptidul C si diabet. Asta te poate ajuta sa intelegi mai bine relatia dintre aceasta proba de sange si tratamentul necesar pentru a tine diabetul sub control.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: