Astazi m-am gandit sa abordez relatia dintre peptidul C si diabet.
Peptidul C este o proba de sange pe care o poti solicita medicului tau atunci cand banuiesti ca ai probleme cu valori crescute ale glicemiei. Sau daca banuiesti ca ai dezvoltat rezistenta la insulina.
Ce este peptidul C ?
Pancreasul este alcatuit din celule endocrine ( care secreta insulina si glucagonul ) si celule exocrine ( care secreta enzimele pancreatice, cele care te ajuta in procesele de digestie, in procesarea alimentelor ). Insulina scade glicemia, glucagonul o creste ( atunci cand e nevoie ).
Celulele beta din pancreas sintetizeaza proinsulina care, in momentul secretiei in circulatia sangvina, se divide in 2 componente : insulina activa si peptidul C. In acest moment se poate spune ca exista cantitati echivalemte, egale, de insulina si peptid C.
Timpul de injumatatire al insulinei este de circa 6 minte. Cel al peptidului C este de 30 minute. Adica? Daca iti masori insulina din sange vei primi un rezultat care iti arata cum e cu insulina ta doar cu cateva minute inainte sa ti se ia proba de sange. Daca iti masori peptidul C vei afla cam cum stai cu secretia de insulina cu o jumatate de ora pana la o ora inainte de a ti se lua sange.
Asadar, peptidul C te ajuta sa afli cum stai cu secretia de insulia : e suficienta, insuficienta, inexistenta sau in exces.Da, asa de multe informatii poti sa aflii.

Cum interpretezi peptidul C in diabet?
Diabet de tip 1
Exista o perioada ( de durata nedeterminat, dar relativ scurta ) numita “honey moon ” in cazul diabetului de tip 1. In aceasta perioada, peptidul C poate fi in valori normale, dar catre limita inferioara a normalului. Dupa aceasta perioada, valoarea peptidului C se apropie de zero. De ce ? Pentru ca diabetul de tip 1 este o boala in care secretia proprie de insulina este inexistenta. Ceea ce face ca si peptidul C sa fie nemasurabil la probele de sange.
Daca, totusi, exista o valoare normala a peptidului C la masuratori repetate, este foarte probabil ca diagnosticul nu e cel de diabet de tip 1, ci LADA sau MODY ( afla mai multe din articolul de mai jos ). Pentru a face diferenta intre aceste 2 tipuri speciale de diabet, medicul tau iti va recomnda sa iti iei niste probe de sange numite anticorpi specifici diabetului ( IA2 si GAD ).
Diabet de tip 2
Daca peptidul C are valori mai mari decat normalul, inseamna ca ai rezistenta la insulina si diabet de tip 2.
Poate vrei sa citesti si despre :
Rezistenta la leptina si obezitatea
Rezistenta la leptina si obezitatea e o asociere relativ recent descrisa. Dar, reala. Ce este leptina ? Cred că ați auzit despre leptină. Este hormonul sațietății . Adică adică acel hormon care îți spune când trebuie să te oprești din mâncat De ce sa te oprești. ? Pentru ca că ai mâncat suficient. Leptina lucrează…
Cromul-obezitatea-rezistenta la insulina
Cromul-obezitatea-rezistenta la insulina . Ce legatura poate exista aici? E posibil ca un deficit de crom in corpul tau sa te faca sa devii rezistent la insulina si obez? Cum am ajuns sa invat despre suplimentele cu crom In urma cu cateva saptamani mi-am refacut stocul de melatonina . Cu aceasta ocazie am primit cadou…
Diabetul este reversibil conform încă unui studiu recent
Poate exista vreo legatura intre dieta keto si diabetul de tip 2 ? Poate fi diabetul reversibil? Sa vedem ce zice un studiu recent. Descrierea pe scurt a studiului …
Cand esti nou diagnosticat cu diabet ( indiferent de tipul de diabet ) , inseamna ca o lunga perioada de tip pancreasul tau a tot incercat sa corecteze glicemia mare, ceea ce face ca pancreasul sa obosesca si secretia de insulina sa fie mult inhibata. Atunci si peptidul C va avea o valoare scazuta.
Dar, dupa ce este initiat tratamentul impotriva diabetului, pancreasul isi poate reveni ( vezi si perioada numita honey moon in diabetul de tip 1 , iar peptidul C ajunge din nou la valori normale.
Peptidul C poate avea valori fals crescute in caz de insuficienta renala cronica grava.
Insuficienta pancreatica
Este o stare finala aparuta in caz de boli ale pancreasului : pancreatite acute sau cronice, cancer pancreatic, operatii pe pancreas. In acest caz este nevoie ca pancreasul sa isi piarda circa 80% din functia secretorie pentru ca diabetul sa devina manifest.
In cazul in care se indeparteaza , prin operatie, mare parte din pancreas, atunci se pierde in totalitate capacitatea pancreasului de a produce si insulina, si glucagon, ceea ce duce la un diabet cu oscilatii mari ale glicemiei, greu de reglat.
Acum stii un pic mai mult despre peptidul C si diabet. Asta te poate ajuta sa intelegi mai bine relatia dintre aceasta proba de sange si tratamentul necesar pentru a tine diabetul sub control.