Cromul-obezitatea-rezistenta la insulina

Cromul-obezitatea-rezistenta la insulina . Ce legatura poate exista aici? E posibil ca un deficit de crom in corpul tau sa te faca sa devii rezistent la insulina si obez?

Cum am ajuns sa invat despre suplimentele cu crom

In urma cu cateva saptamani mi-am refacut stocul de melatonina . Cu aceasta ocazie am primit cadou un flacon cu capsule cu extract de ceai verde si crom. Mi s-a parut interesant sa experimentez cu cromul.

Tot ceea ce stiam era ca suplimentele cu crom ajuta la inhibarea poftei de dulce. Si asa este. Am sesizat, dupa vreo 2 saptamani, ca nu mai simteam deloc nevoia sa mananc ceva dulce. Chiar din ciocolata mea 90% nu mai pot sa mananc mai mult de 2 patratele ( si mancam lejer o jumatate sau chiar una intreaga ). Asa m-am decis sa invat despre crom si am pornit la drum sa cercetez.

De ce iau melatonina

Pentru cei care se intreaba de ce iau suplimente cu melatonina, las cateva linkuri catre articolele mele care dezbat despre acest subiect.

Somnul inseamna vindecare
Somnul, melatonina si cancerul de san
Cum scad rezistenta la insulina - importanta somnului
Dieta ketogenica si insomnia
Melatonina si cancerul
Lumina inhiba secretia de melatonina= insomnie

Ce este cromul ?

Cromul , privit din punct de vedere al organizarii biochimice a corpului , este un mineral Se gaseste in cantitati mici in corp, dar are un rol extrem de important in reglarea sensibilitatii la insulina si in metabolismul macronutrientilor (carbohidrati, proteine si grasimi).

Nu exista informatii despre necesarul de crom al corpului. Nimeni nu stie cu exactitate cam ce cantitate minim necesara este recomandabila pentru buna functionare a metabolismului uman. Dar, exista ceva date stiintifice care demonstreaza ca deficitul de crom duce la probleme serioase de sanatate.

Cromul-obezitatea-rezistenta la insulina poate fi o realitate?

Care sunt sursele naturale de crom ?

Surse naturale de crom

Fructele de mare reprezinta o sursa importanta de crom.

Brocoli e un verde foarte bogat in crom.

Shake cu brocoli
Crom vin alb

Sucul de struguri, deci si vinul, contin crom.

O friptura buna de vita, in putin unt, iti va alimenta sistemul celular si cu cantitati importante de crom.

Carne proteina corp
Carne pui proteina crom

Si carnea de pasare te ajuta sa iti asiguri un aport de crom .

Derivatele lactate sunt, de asemenea, o sursa importanta de crom.

Lactate smantana frisca

Cromul-mineralul bun la toate

Un articol mai amanuntit despre crom , pentru cei care doresc sa aprofundeze:

Suplimente cu crom
Cromul- mineralul ” bun la toate “

Exista studii stiintifice despre crom-obezitate-rezistenta la insulina ?

Da, exista, o multime. Eu o sa iti pun la dispozitie doar putine exemple, mai ales pentru tine, ceea sau cel care esti interesata/ interesat si de aspectele stiintifice.

Importanta cromului in nutritia umana a fost sugerata cand s-a observat ameliorarea hiperglicemiei/diabetului la pacientii aflati in stare grava care au primit asa numita nutritie parenterala ( adica perfuzii cu aminoacizi, grasimi si carbohidrati, minerale si vitamine , deci, si crom ).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/192066/

Nu voi detalia mecanismele prin care deficitul de crom este cuplat cu obezitatea, rezistenta la insulina si diabetul de tip 2, deoarece ar fi o discutie lunga, stiintifica , deci, plictisitoare pentru multi dintre voi. Nu ai timp de asta, nu ? Important e sa stii ca exista o astfel de asociere si ce poti face pentru a evita aceste boli. Dar, cine doreste, poate aprofunda colectia de articole stiintifice pe care o pun la dispozitie mai jos :

https://link.springer.com/article/10.1007/s11010-008-9744-2

Ce simptome te-ar putea face sa te gandesti ca ai deficit de crom ?

Deficitul de crom -simptome
Care sunt simptomele deficitului de crom?

Infograficul explica si subiectul articolului. Cromul-obezitatea-rezistenta la insulina.

Ce suplimente cu crom sa cumpar ?

Cel mai studiat ( adica prezent in studiile stiintifice ) este cromul picolinat.

Exista o multime de formule de suplimente cu crom. Dar e bine sa stii cam ce sa cumperi ca sa iti fie util, nu doar sa aruncii banii pe fereastra si sa nu ai nici un beneficiu.

In studiul de mai jos se demonstreaza ca doar 3 forme de prezentare a cromului ( polinicotinat, chelat si picolinat ) au demonstrat efecte clare pe cresterea sensibilitatii la insulina ( adica, invers, scaderea rezistentei la insulina ), si doar doua forme au avut efecte favorabile pe tensiunea arteriala ( polinicotinat si picolinat ).

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0162013408001785

Fii atent la ce cumperi

Asadar, inainte sa iti alegi un supliment cu crom, studiaza ingredientele si vezi ce forma de prezentare are cromul ( adica, de ce este legat cromul astfel incat sa fie usor de preluat de celulele corpului ). Cele mai indicate forme sunt picolinat, chelat -forma gtf- , adica polinicotinat. Scrie clar pe ambalaje, tu trebuie doar sa stii dupa ce sa te uiti cand atingi cardul bancar.

Binenteles ca cea mai buna forma de crom este cea care provine din surse naturale, alimentare.

Ce doze de crom sunt considerate sigure ?

Te invit sa accesezi linkul de mai jos pentru a afla mai multe despre doze. Este preluat de pe un cunoscut site dedicat profesionistilor in domeniul medical si nutritional.

https://reference.medscape.com/drug/chromium-3-chromium-picolinate-344436

Diversele studii efectuate au stabilit ca doze pana la 1000 mcg ( micrograme ) pe zi sunt sigure . Iti recomand sa deschizi linkul de mai sus si sa iei legatura cu medicul tau si nutritionistul tau pentru o indrumare profesionista.

Cromul si medicamentele

Atentie ca exista medicamente care interactioneaza cu cromul. Studiaza si lista de mai jos care descrie posibile interactiuni cu alte medicamente si suplimente !

https://www.drugs.com/drug-interactions/chromium-picolinate.html

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: