Lipsa de somn si cancerul. Iti creste riscul de cancer daca nu dormi cat si cum trebuie ?
Somnul , melatonina și cancerul – deja te întrebi ce legătură ar putea să fie, nu ?
Ei , bine, există chiar o legătură foarte strânsă, despre care o să îți povestesc în mai multe articole.
Ce este melatonina ?
Dă-mi voie, la început, să îți prezint melatonina. Probabil că știi că e numită hormonul somnului . Da, este un hormon secretat de o mică glandă endocrină, situată în creier, numită glanda epifiză sau pineală.
Melatonina este produsă în glanda pineală din creier în condiții de întuneric , în lipsa luminii de orice fel , ajutând în reglarea mecanismului circadian, de somn-veche. Melatonina ajunge în sânge și , dacă ochii tăi au contact cu vreo sursă de lumină pe perioada nopții, secreția de melatonină se întrerupe brusc. E posibil să nu mai poți adormi pe urmă ( deci, pentru un somn bun, încearcă să ai cât de întuneric e posibil în dormitor, nu aprinde lumina dacă trebuie să te duci la baie in timpul somnului , o lampă de veghe, cu lumină foarte slabă, poate te ajută, ca să nu te împiedici în întuneric ).

Cea mai înaltă secreție de melatonină se produce între 3-4 dimineața.
Hormonii fericirii si starii de bine
Fără a divaga prea mult, vreau să îți reamintesc care sunt hormonii fericirii ( o să înțelegi mai încolo și legătura cu melatonina )
- Dopamina = hormonul stării de bine. Are un rol important în sistemul de recompensă a creierului . Are rol în procesele de învățare, memorie, și este asociată cu senzațiile plăcute.
- Serotonina este un hormon cu rol în reglarea stărilor tale de bine, de mulțumire, de fericire, dar controlează și somnul, pofta de mâncare, procesele de digestie, de învățare și memorie.
- Oxitocina este hormonul iubirii. Este extrem de important pentru inițierea secreției lactate după naștere, dar stimulează și procesul nașterii in sine. Asigură legătura dintre mamă și copil. Acest hormon ajută la crearea relațiilor de încredere și empatie intre oameni, secreția hormonului fiind stimulată de sărut, îmbrățișări, alintare și actul sexual.
- Endorfinele reprezintă modul natural al corpului de a răspunde la stress și disconfort. Acționează și ca un calmant natural al durerii. Secreția lor crește când te angajezi în activități care îți oferă satisfacțiile, recompense : mâncat, sex, antrenament fizic.
Serotonina-melatonina: ce relatie exista intre ele?
Să vedem ce legătură există între serotonină ( hormonul stării de bine ) și melatonină.
Totul pleacă de la un aminoacid esențial numit triptofan.
Triptofanul este substratul din care se formează serotonina, iar din serotonină se sintetizează melatonina. Iată legatura!
Dar, când ești stresat, bolnav , nu există suficient triptofan, deci, nici serotonină, nici melatonină. De aici explicația tulburărilor de somn și tendința la tristețe, depresie, gânduri negre, când suntem stresați la orice nivel.
Conteaza si cum te trezesti dimineata pentru sanatatea ta
Există 2 moduri în care obișnuim să ne trezim – modul natural , aplicabil pentru zilele când nu mergem la muncă, și cel nenatural, brusc, brutal, când sună ceasul ( evident că între aceste 2 extreme existe alte posibilități: că plânge bebelușul, că sforăie partenerul sau câinele, că e vreun cataclism, că ne bântuie vreun coșmar, etc ).
Când te trezești normal e atunci când poți lenevi în pat până primele raze ale soarelui iau contact cu ochii tăi ( sau când creierul e perfect odihnit, aspect valabil în țările nordice, unde noaptea polară e prezentă câteva luni pe an . Dar, aici, în noaptea polară, poți găsi ceasuri cu lămpi care imită răsăritul soarelui, astfel încât să te trezești într-un mod natural , și apoi sună ceasul ). Stimulul luminos face ca secreția de melatonina să scadă treptat, începe secreția treptată de cortizol , care începe să pregătească organismul pentru provocările unei noi zile.

Despre cortizol-prieten sau dusman
Spre deosebire de modul de mai sus, toata lumea foloseste ceasul cu alarmă . De multe ori o alarmă stridentă, enervantă. Deschizi ochii brusc,secreția de melatonină se prăbușește brutal, iar cortizolul trebuie să se secrete la fel de brutal, pentru că ai nevoie de el ca să începi ziua, deja cu un stress sonor, cum e alarma ceasului.
Ritmul circadian este numit și ritmul de somn- veche. Este extrem de important pentru că acest ritm controlează nu doar somnul nostru, ci și temperatura corpului, sistemul imun și hormonal, starea de atenție și concentrare din cursul zilei, activitatea musculară, fizică, dar și funcția sistemului digestiv.
Strămoșii noștri erau treziți de către razele soarelui, un model natural. Poate doar cocoșul sau niște ciripituri de păsărele erau alarmă. În contact cu razele ultraviolete ale soarelui, începe și sinteza unei vitamine extrem de importante pentru sănătate și împotriva cancerului : vitamina D.
Razele solare din spectrul albastru inhibă secreția de melatonină. Când intensitatea lor scade, glanda pineală este deblocată și își reia secreția de melatonină.
Melatonina nu este doar hormonul somnului. Este și o substanță care asigură procesele de reparație ale diverselor sisteme celulare din corp , sisteme agresate in cursul zilei in diverse moduri, însăși prin procesele de oxidare, care nu pot fi evitate, orice am face, doar diminuate.
Hai să vedem împreună ce face melatonina când noi dormim :
- neutralizează radicalii liberi acizi ( care ne atacă toate celulele corpului, mereu )
- stimulează glutationul
- are efecte antioxidante mult mai potente și prin comparație cu vitamina E
- protejează împotriva afectării negative a ADN de către herbicide toxice, citostatice și radiații
- ajută la repararea ADN-ului
Melatonina ajută sistemul imun să te apere de inflamație, agenți străini ( bacterii, virusuri, ciuperci ) și de cancer.
Tulburările de somn și munca in ture de noapte – factori de risc pentru cancerul de sân
O parte din cancerele de sân sunt strâns legate de o cantitate mare de estrogeni în corp ( se numesc hormon dependente, estrogen pozitive ). Melatonina poate reduce riscul de cancer de sân estrogen dependent prin contracararea excesului de estrogeni.
Excesul de estrogeni și melatonina
Bineînțeles că există studii legate de melatonină și alte forme de cancer.Se pot găsi la o simplă căutare pe internet – melatonină și tipul cancerului.
Iarna dormim mai mult. Da, științific dovedit că dormim mai mult, datorită perioadelor de întuneric mai lungi. Deci, mai multă melatonină. Vara….mai puțin.
Asadar, lipsa de somn si cancerul au o legatura stransa.
Tehnologia moderna ne imbolnaveste
Viața noastră e invadată de tehnologie : telefoane , tablete, calculatoare, televizoare. Și becuri, să nu uităm de ele, că sunt o parte a problemei. Toate emit așa numită lumină albastră, care blochează secreția hormonului somnului , dar și cu efect anticancerigen- melatonina.
In aceste condiții oamenii de știință s-au întrebat : ” Cum e cu riscul de cancer la orbi, deoarece orbii nu pot vedea nici un tip de lumină ? “.
O analiză epidemiologică efectuată pe un grup mare de femei a demonstrat că femeile care nu au simțul văzului au un risc de cancer de sân redus cu 20-50% . Este foarte interesant de citit acest studiu, sunt multe date interesante, inclusiv despre legătura dintre scăderea melatoninei cu creșterea estrogenilor , ceea ce creste riscul de cancer de sân estrogen-dependent. Puteți citi mai multe accesând studiul mai jos :
Durata somnului și cancerul de sân
Să ne reamintim un pic ce știm : întunericul , lipsa luminii , de orice fel, stimulează secreția de melatonina, care ajută în lupta cancerului ( vezi primul meu articol despre asta ) . Orice tip de lumina, mai ales din spectrul albastru, blochează secreția de melatonina.
Ochiul orb nu poate vedea nici un fel de lumină. Oamenii orbi sau cu vederea prund, grav , afectata, au o secreție aproape constantă de melatonina.
Un studiu efectuat in Suedia, pe oameni orbi, a concluzionat că persoanele cu vederea grav afectată sau oarbe au un risc cu 31% mai mic de a dezvolta orice tip de cancer, cu 33% mai mic de a face cancer de sân sau prostată, și cu 31% mai mic de a dezvolta un cancer necorelat cu fumatul. Sunt procente semnificative, cred eu. E drept că e vorba de studii epidemiologice, observaționale.
Melatonina la persoanele cu cancer de sân
In primul rand vreau să vă spun că și bărbații pot face cancer de sân .
În timp ce melatonina pare să scadă riscul pentru cancer de sân, există date care susțin că poate fi benefică chiar și la persoanele care au deja cancer de sân.
Femeile cu cancer de sân au o reducere semnificativă a secreției normale de melatonină( la jumătate din normal ). Cu cât tumora este mai mare, precum și în stadiul cu metastaze, secreția de melatonină este mai redusă. Îți pun la dispoziție 3 studii legate de aceste afirmații.
Turele de noapte și cancerul de sân
Cancerul de sân la femeile înrolate militar
Întrebarea care se pune e : scăderea melatoninei la femeile care dezvoltă cancer duce la apariția cancerului sau e secundară cancerului ? Studii suplimentare se impun.
Ajută melatonina cu ceva împotriva cancerului de sân ?
Exista un studiu ( e adevărat, efectuat pe șoareci ) care a demonstrat următoarele :
- când șoarecii au fost expuși la o substanță cancerigenă numita DMBA ( o substanță care poate fi prezentă în suplimentele pentru cei care vor să își îmbunătățească performanța fizica/ sportivă ) , 80% din ei au dezvoltat cancer de sân.
- Dacă, însă, șoarecii au fost tratați , inițial, cu melatonină și apoi au fost expuși la substanța cancerigenă, doar 20% dintre ei au dezvoltat cancer de sân. Interesant, nu ?
- Cercetătorii au mers chiar mai departe. Au îndepărtat glanda pineală ( care produce melatonină ) , deci, șoarecii nu au mai avut secreție de melatonină. Atunci, 88% dintre ei au făcut cancer de sân după expunerea la substanța cancerigenă.
Turele de noapte, lipsa somnului, cancerul, bolile
Am citat câteva studii mai sus care demonstrează că lucrul în ture de noapte înseamnă un risc crescut de cancer, inclusiv de sân.
Cei care lucrează în ture de noapte au un risc crescut de a se îmbolnăvi de anxietate și depresie, ulcer și inflamații intestinale, precum și boli de inimă.
Ce efecte negative are privarea de somn ?

Concluzii- lipsa de somn si cancerul
Avem studii care arată că secreția continuă de melatonina la persoanele care sunt fără vedere poate reduce semnificativ riscul de cancer. Femeile cu cancer de sân au o secreție redusă de melatonina, cu atât mai redusă culcat tumoră este mai mare ( în dimensiuni ) sau boala mai avansată ( metastaze ). Am citat studii pe animale care arată că melatonina scade îmbolnăvirea de cancer de san dacă animalele sunt tratate cu melatonina înainte de a fi expuse la substanțe cancerigene. Exista multe studii care demonstrează că lucrul în ture de noapte ( care afectează ritmul nostru normal de somn-veghe ) este asociat cu un risc crescut de cancer.
Și cât ar trebui să dorm ?
Există un studiu epidemiologic din Japonia ( 24 000 de femei înrolate în studiu ) care descrie faptul că femeile cu o durata mai mare a somnului au avut o incidență mai redusă a cancerului de sân.
Durata somnului și riscul de cancer
Femeile care au dormit 6 ore sau mai puțin au avut un risc de 1,6 ori mai mare de a dezvolta cancer.
Atenție, însă ! Studiul este epidemiologic, observațional, adică, nu este total de încredere în ceea ce privește relația de cauzalitate directa, are doar valoare statistică.
Apoi, cancerul este o boală complexă, cu o mulțime de cauze, deci, doar durata somnului nu poate explica , în totalitate, apariția cancerului. Apoi, nu înseamnă, în mod automat, că cei care dorm mai mult nu mai fac cancer. Imaginea de ansamblu este foarte complexa, melatonina fiind doar o piesă dintr-un puzzle extrem de complicat de asamblat.
Se pare că femeile care au dormit 9 ore pe noapte au avut riscul cel mai scăzut de cancer de sân, că și concluzie.
Cum să îmbunătățești calitatea somnului ?
- evita televizorul, tableta, telefonul cu o oră înainte să te culci. Citește o carte, sau orice altceva care sta scris pe hârtie, nu care are lumină albastră.
- evita contactul cu becuri cu LED, lumină albă, strălucitoare ( gen neon ). Folosește becuri cu lumină caldă, galbenă, portocalie.
- nu folosi ceasuri cu afișaj luminos ! Îți poți cumpăra un ceas tip wake up light , care emită răsăritul soarelui ( chiar și apusul ), cuvântat de păsărele, cu iluminare progresivă, astfel încât să te trezești treptat, nu brusc ca în modelul cu alarmă de ceas.
- dacă te trezești și îți e greu să adormi la loc nu te du direct la calculator, telefon, televizor, tabletă ! Citește o carte, un articol dintr-o revistă ! Încearcă să nu ai contact cu lumina în timpul nopții.

Pentru cei care nu vor să aibă de a face cu medicamentele, prezint și un remediu natural împotriva insomniei. Este ușor de preparat și dă rezultate garantat ( e incercat de mine și de Victor ).

Despre suplimentele cu melatonina, doze , precum și alte aspecte legate de melatonina și cancer voi dezbate în alte articole. Acum mă opresc, să nu fie prea plictisitor.
Să dormiți bine !