Psyllium versus in

Psyllium versus faina din seminte de in

Psyllium versus in .

Ce este mai bine să folosești : psyllium sau semințe de in măcinate ? Se pot substitui una pe alta ? Cred că te-ai întrebat asta de câteva ori de când ai început să trăiești keto.

 

Atât psyllium , cât și  semințele de in , sunt foarte bogate în fibre, dar profilul lor nutrițional este destul de diferit.

Profil nutritional psyllium versus in

Psyllium versus in
Psyllium versus in

Fibre 

  • 1 lingură de semințe de in nemăcinate conține 3 g fibre/ 1 lingură semințe de in macinate asigura 2,2 g /  1 lingura psyllium conține 3 g fibre.
  • Atât fibrele din psyllium, cât și cele din semințele de in , sunt fibre solubile, adică au  capacitatea de a absorbi apa și a forma o substanță  gelatinoasă care asigură efectul de scădere  a colesterolului, lupta împotriva constipației și ameliorează simptomele în caz de boala diareică.
Microbiomul

Acizii grași omega 3

  • Psyllium nu conține grăsimi, așadar, nu  reprezintă o sursa  de acizi grași omega 3.
  • Semințele de in, pe de alta parte, sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic  ( ALA ) , un puternic antioxidant, de care avem nevoie pentru a menține sănătatea celulară. Omega 3 este unul din acizii grași esențiali care se găsesc în unele alimente. Esențial înseamnă ca organismul uman nu îl poate sintetiza, trebuind adus în corp prin intermediul alimentației .  Omega 3 sunt acum studiați , la nivel oficial, ca medicație împotriva bolilor cardiovasculare.
    • 1 lingură semințe de in întregi conține 2,5 g ALA/  1 lingura de semințe de in macinate conține 1,8 g ALA . 

 Lignani

  • Lignanii sunt așa numiții fitoestrogeni, substanțe chimice care pot produce efecte estrogenice și antiestrogenice în corp ( estrogenii sunt hormonii sexuali care se găsesc în concentrații mari la femei, dar și la bărbați, fiind răspunzători , dacă sunt în exces, de o parte din cancerele de sân, uter, ovare sau de prostată,  la bărbați ).
  • Semințele de in conțin cantități importante de lignani, în timp ce psyllium nu are nici un gram de lignan.
  • S-a stabilit cu certitudine, conform a numeroase studii, că lignanii din semințele de in rebalanseaza estrogenii în corp, inhibând estrogenii răi, ceea ce läsa loc de acțiune pentru estrogenii buni. Există studii care au evidențiat efecte pozitive ale lignanilor din semințele de in împotriva dezvoltării cancerului de sân sau de prostată.

Cum înlocuiești psyllium cu făina din semințe de in și, invers ?

Se substituie în cantități egale, într-un raport de 1:1 . Daca  în rețetă se folosește 1 lingură psyllium, atunci tu o poți înlocui cu 1 lingură făina din semințe de in ( și invers ).

Ca să beneficiezi  de nutrienții din semintele de in , trebuie să le consumi măcinate. În cazul  în care suferi de constipație , poți folosi zilnic 1-2 linguri semințe de in întregi, puse la înmuiat in apă, cât să le acopere , de dimineața . Se consumă seara. Tranzitul intestinal se va îmbunătăți până la perfecțiune, ceea ce înseamnă  o flora intestinală “ bună”  care funcționează mult mai bine, ceea ce înseamnă imunitate și sănătate mult îmbunătățite. 

Se recomandă să începi cu cantități progresive ( în ambele cazuri ), pe care le poți creste, în funcție de necesitați.

Puteti folosi  aceste ingrediente la aluaturi, salate, smoothie, pe deasupra felurilor de mâncare.

Când folosiți semințele de in macinate în locul psyllium într-o rețeta, aduceți-vă aminte să recalculați macroza, deoarece semințele de in  măcinate au 7 g carbohidrați neți / 1oo g produs.

Știi de ” oul ” de in ? Care poate înlocui ouăle în diversele rețete care implică folosirea oului ?

1 lingură semințe de in măcinate +3 linguri apă fierbinte. Se lasă 5-10 minute să se odihnească .

FOARTE IMPORTANT : FĂINA DIN SEMINȚE DE IN , OBȚINUTĂ PRIN MACINAREA LOR, SE CONSUMA IMEDIAT DUPĂ MĂCINARE. NU SE DEPOZITEAZĂ. SE OXIDEAZA FOARTE RAPID, CEEA CE ÎNSEAMNĂ CĂ DEVINE INFLAMATORIE PENTRU TINE.

Be keto Be happy !

Cozonac de dieta - Cozonac cu psyllium
Cozonac low carb cu psyllium

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: