Un articol despre sursele naturale de vitamina K te poate ajuta sa intelegi de ce aceasta vitamina este importanta in economia organismului.
Vitamina K se prezinta
Ideea acestui articol mi-a venit in momentul când scriam despre vitamina D. Vitamina K nu primește atenția care i s-ar cuveni , după părerea mea. Așa că, o sa incerc sa o scot din cămara vitaminelor și să îi acord atenția bine meritată.
Marea majoritate consideră că vitamina K e una singură, cea despre care știm că ajuta la coagularea sângelui. Dar, de fapt, mai puțin cunoscut e că există un grup de vitamine K , fiecare având rolul ei in diversele procese fiziologice care se desfășoară în corp.
Vitamina K este, ca și vitamina D , o vitamina liposolubila. Adica se dizolva în grăsimi.
Vitamina K a fost descoperită pur și simplu accidental prin 1920 după ce anumite restricții dietetice la animale au condus la hemoragii.
https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/28/6/656/4716361?redirectedFrom=fulltext
VITAMINA K1
- Se găsește în vegetalele cu frunze verzi , dar și în alte alimente vegetale.
- Mai este numita și filoquinona.
- Reprezintă cam 75-90 % din vitamina K consumată de către oameni.
- Surse naturale de vitamina K1: kale ( varza furajeră ), spanac, brocoli, varza de Bruxelles, alte vegetale cu frunze verzi.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23590754
VITAMINA K2
- Se găsește în alimentele fermentate și produsele de origine animală.
- Este produsă și de flora intestinală .
- Exista mai multe subtipuri numite menaquinone. Au prescurtări precum MK4 până la MK13, în funcție de lungimea lanțului lor chimic.
- Surse naturale de vitamină K2: carne de pui, gălbenușurile , untul sunt surse importante de MK4. Este singura forma de vitamină K2 care nu poate fi produsa de către bacterii ( prin procesul de fermentare bacteriană ).
- MK5 și restul, până la MK13 sunt produse de bacterii si se afla in alimentele fermentate.
- Vitamina K2 se gaseste in natto ( un fel de mancare japoneza obtinuta prin fermentarea boabelor de soia ), carnea de porc si pui, branza cu consistenta tare,dar si mai moale.

De ce sunt importante aceste vitamine ?
Per ansamblu, fara a individualiza, vitaminele K sunt importante pentru o buna coagulare a sângelui, pentru sanatatea inimii si a oaselor ( si dintilor ), ajuta in lupta impotriva cancerului.
Efectele oricarui micronutrient ( vitamine si minerale ) in corp depind de nivelul absorbtiei acestuia in organism.
Vitamina K1 are o absorbtie foarte redusa in corp. Un studiu estimeaza ca doar 10% din vitamina K1 din plante se absoarbe in organism.
Despre absorbtia vitaminei K2 nu prea se stiu multe. Se crede ca procesul este ajutat de grasimile aflate in sange.
Toate vitaminele liposolubile – A, D, E, K- se absorb mai bine cand sunt prezente si grasimile. Ma intreb ce se intampla cand luam medicamente care scad disponibilitatea grasimilor ???
Atat vitamina K1, cat si vitamina K2 joaca un rol important in procesele de coagulare ale sangelui. Daca esti pe un tratament cu medicamente care ” subtiaza” sangele, e bine sa iti informezi medicul si despre suplimentele pe care le iei.
Vitamina K si sanatatea oaselor
Specialistii sunt de acord ca vitamian K activeaza proteine care sunt indispensabile cresterii si dezvoltarii oaselor.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23590754
Exista cateva studii stiintifice care au evidentiat ca lipsa de vitamina K1 si K2 este asociata cu un risc crescut de fracturi.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24090644
Vitamina K si sanatatea inimii
Vitamina K te protejeaza de depunerea de calciu in artere, asta fiind un mecanism care sta la baza aterosclerozei. Ateroscleroza in arterele inimii, numite artere coronare, duce la angina pectorala si infarct de miocard. Ateroscleroza in arterele mari ale corpului, duce la hipertensiune. Ateroscleroza in arterele creierului, duce la accident vascular cerebral.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19386744
Se pare ca administrarea de suplimente cu vitamina K1 si k2 ( mai ales fractiunea MK7) imbunatateste diversi indicatori care reflecta sanatatea inimii.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25694037
Vitamina K2 si cancerul
Exista cateva studii care au evidentiat o asociere pozitiva intre diverse tipuri de cancer si administrarea de vitamina K2 ( nu si K1 ). Cand zic asociere pozitiva, ma refer la prelungirea ratei de supravietuire in cancerul de ficat, scaderea recidivelor, sau scaderea riscului de cancer avansat de prostata.
Totusi, cercetatorii sunt de acord ca mai este nevoie de alte studii pentru a stabili o legatura clara .
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16400650
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400723
Cum as putea sa banuiesc ca am deficit de vitamina K ?
Defictul de vitamina K este rar. Apare la persoane care sufera de malnutritie sau maldigestie, si, uneori la persoanele care iau warfarina/trombostop/sintrom, care sunt antivitamine K , pentru a ”subtia” sangele, pentru a impiedica formarea de cheaguri care pot migra prin diverse zone ale corpului.
Deficitul se manifesta prin sangerari care nu se opresc prea usor. Sangerarile pot fi menstruale, din nas, la periajul dintilor. In acest caz, se recomanda contact cu medicul cat de repede posibil.
Cam cata vitamina K 1 se recomanda sa aduc in corp ?
Pentru barbati – 120 micrograme/zi
Pentru femei – 90 micrograme/zi
Pentru vitamina K2 nu s-au facut inca recomandari clare.
Sursele naturale de vitamina K sunt
- oua
- organe
- branzeturi
- carne de pui
Se poate ca sa am prea multa vitamina K in corp ? Ce se intampla atunci ?
Toxicitatea la vitamina K obtinuta din produsele alimentare nu a fost descrisa. Dar, poate sa existe prea multa vitamina K in corp, in special daca iei cantitati prea mari de suplimente cu vitamina K. In acest caz, exista riscuri sa formezi cheaguri de sange in diverse zone ale corpului, desi nu am gasit cazuri practice despre asta ( dar nici nu am citit tot ce este scris despre vitamina K pe internet ).
Mesajul final ( care inseamna concluzia mea personala ):
- O alimentatie echilibrata iti va asigura cantitati suficiente de vitamina K din sure naturale. Clean Keto, adica un keto curat , asigura un aport echilibrat din toti micronutrientii.
- Vitamina D, vitamina K , calciul si magneziul lucreza in echipa. Suplimentele cu calciu nu se mai prea recomanda acum, decat in conditii speciale. Nu lua suplimente cu calciu fara a face analize si a contacta medicul. Prea mult calciu se depune in artere ( am scris mai sus despre asta ). Ai aport adecvat de vitamina D, magneziu si vitamina K , ai oase, dantura, inima sanatoase.
Be keto Be happy !