Ce relatie ar putea sa existe intre testosteronul tau si dieta keto. Sau low carb.
Nu, nu este un articol dedicat doar bărbaților.
Contrar opiniei generale, testosteronul nu este un hormon pur masculin. Da, este un hormon sexual prezent în concentrații mai mari la bărbați, dar femeile secretă, de asemenea, testosteron , care este necesar pentru diverse procese din corp.
Testosteronul este produs de către testiculele ( la bărbați ) și de către ovare și glandele suprarenale ( la femei ). Concentrațiile de testosteron din sânge oscilează în funcție de numeroși factori :
- Vârstă
- Calitatea somnului
- Gradul de antrenament fizic
- Dietă
- Etapa ciclului hormonal : menstruație / menopauză
- Medicația pe care o folosești
- Oscilații diurne fiziologice
Din păcate, concentrațiile scad odată cu înaintarea în vârstă.
Ce funcții are testosteronul în corp ?
- Ajută la dezvoltarea și conservarea masei musculare și osoase
- Influențează libidoul ( cheful de sex ) și asigură capacitatea reproductivă
- Conferă caracterele sexuale masculine
- Stimulează producția de spermă
- Influențează starea ta emoțională
- Contribuie la un somn odihnitor
- Pare să fie implicat și în procesele de foame-sațietate
- Stimulează sinteza de globule roșii
Testosteronul se sintetizează din colesterol. Este important de reținut acest aspect.
De ce e important colesterolul
Ce știm ?
- Vârful de secreție al testosteronului este în jurul vârstei de 20 de ani, apoi, după 30 de ani, scade cam cu 1,5% an. În jurul vârstei de 40-50 de ani , concentrațiile de testosteron ating doar 20% din nivelul celor de la 20-30 de ani.
- Femeile pot produce testosteron și în țesuturile periferice, mecanism important în menopauză, când secreția din ovare este aproape zero.
- Există 2 mari criminali ai secreției de testosteron : o serie de medicamente și chimicalele asemănătoare ca structură cu estrogenii , XENOESTROGENII.
Medicamente care au ca reacție secundară scăderea nivelului de testosteron din corp :
- Medicamentele care scad nivelul colesterolului din sânge
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27919363
- Unele medicamente împotriva hipertensiunii arteriale ( beta-blocanții și diureticele )
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2900627
- Derivații de morfină
- Medicamentele antidepresive și împotriva anxietății
https://www.hindawi.com/journals/omcl/2018/7196142/
- Glucocorticoizii ( adică, derivați de cortizol )
Dacă ești sub tratament cu asemenea medicamente , e bine să vorbești cu medicul tău să îți testeze testosteronul , ca să știi pe unde te afli.
Consumul de alcool și droguri ( chiar legal, în scopuri recreaționale ) scad , de asemenea, testosteronul.
https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-4/282-287.htm

XENOESTROGENII
Sunt substanțe chimice care se aseamănă ca structură estrogenilor, dar sunt estrogeni” răi ” , care rup balanțele hormonale din corp și care duc la apariția a diverse boli, cea mai de temut fiind cancerul ( se vorbește mult despre XENOESTROGENI în cazul cancerelor de sân, prostată, uter , etc ).
Cei mai cunoscuți xenoestrogeni sunt :
- Bisfenol A = BPA ( prezent în toate ambalajele din plastic )
- Parabenii – prezenți în produsele cosmetice cu care, chipurile , te îngrijești ( șampon, balsam de păr, loțiuni, deodorante, creme de bărbierit , etc )
- Ftalați- în produsele cosmetice și din plastic
- Dioxina- din produsele pesticide, PVC, ierbicide. Se infiltrează în plante, apă și sol, se transmite de la mama la făt , prin consumul de alimente stropite cu aceste substanțe și de produse de animale care au fost hrănite cu plante stropite cu aceste substanțe ( carne, ouă, lactate )
- PCB – bifenil policlorinat – te doare capul, tată, doar să le scrii numele.
Xenoestrogenii sunt prezenți și în conserve, alimente împachetare în plastic , Cd-uri/DVD-uri, materiale dentare, lentile .
E o întreaga industrie care produce xenoestrogeni și noi suntem sufocați cu ei. Nu e deloc de mirare că a crescut numărul îmbolnăvirilor de cancere hormonale ( sân, prostată ).
Obezitatea și testosteronul
Ești obez ? Felicitări ! Ai și testosteronul scăzut ! Deci, și alte părți anatomice scăzute ( după principiul , mărimea contează ) și nefuncționale. Poate că nu îți mai pasă. Dar, ai testosteronul scăzut și, atunci, ai probleme cu controlul glicemiei,cu scăderea sensibilității la insulină, cu creșterea grăsimilor inflamatorii din sânge. Deci , ai sindrom metabolic.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.12282
La femei se dezvoltă PCOS , sindromul ovarelor polichistice, cu creșterea testosteronului și masculinizare. Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos.
CE SIMPTOME ÎMI POT DA DE GÂNDIT CĂ AM TESTOSTERONUL MIC
- Nu mai chef de sex , sau ai, dar nu poți iniția procesul
- Ești deprimat/ă ,supărat/ă , îți tună și fulgeră mereu
- Ești mereu obosit/obosită
- Ai dificultăți de concentrare și atenție
- Nu poți procrea, că nu prea sunt spermatozoizi
- Nu prea mai ai forță musculară
- Te îngrași și faci burtă
- Poate că dezvolți o anemie căruia doctorul nu îi dă de capăt
CE POT SĂ FAC SĂ FIE MAI BINE CU SECRETIA MEA DE TESTOSTERON ?
1. TAIE CARBOHIDRAȚII ȘI ZAHARUL DE TOT FELUL
Dacă bei un pahar cu lapte primești 12,8 g lactoză, care este un carbohidrat. Deci, a tăia doar zaharul, nu este o măsură low-carb.
Carbohidrații duc la creșterea rapidă a glicemiei. Asta stimulează secreția rapidă de insulina, ca să scadă glicemia. În mod repetitiv, acest mecanism duce la rezistență la insulină și sindrom metabolic. Ceea ce duce la scăderea secreției de testosteron.
https://academic.oup.com/jcem/article/90/5/2636/2836773
Pare logic și inversul. Scazi cantitatea de carbohidrați din alimentație, scazi în greutate, reduci rezistența la insulină, scazi glicemia, deci reduci secreția de insulină.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0022473184902541
Și, dacă tot te decizi să tai carbohidrații, ai grijă la cei pe care îi mănânci. Cumpără vegetale low-carb , bogate în fibre, de genul : sparanghel, varză de Bruxelles, tije de țelină, broccoli și conopidă,zuchini/ dovlecei,ciuperci, gulie și spanac, kale.
2. ȘI-AȘA-ȚI VINE CÂTEODATĂ, SĂ MAI SARI PESTE O MASĂ, DORULE
Postul intermitent scade sigur rezistența la insulină. Nu mai incerc să dovedesc asta, că am documentat această afirmație în multe alte articole.
Am găsit un articol care face multe recomandări privind posibilitățile de antrenament fizic , care rezumă ceea ce am afirmat eu mai sus. Este recomandat de o asociație de profesioniști în domeniul sportului. Cine dorește, găsește amănunte în articolul următor.
3. ANTRENEAZĂ-TE ” DEȘTEPT “
Nu toate exercițiile fizice îți vor fi de ajutor să îți îmbunătățești secreția de testosteron.
Cercetătorii sunt de părere că exercițiile fizice cardio, în ședințe prelungite, cu perioade foarte intense , scad concentrațiile de testosteron . De ce? Pentru că stresează major corpul, producând cortizol ( hormon de stress ) , care suprimă secreția de testosteron.
Ce recomandă specialiștii ? Exerciții scurte, de intensitate mare, cum ar fi ridicatul de greutăți sau exercițiile fizice de rezistență ( genuflexiuni, flotări, etc ).
4. MINIMALIZEAZĂ STRESUL
Plimbă-te, dormi bine, citește ce îți place, fă yoga, folosește bicicleta, du-te pe munți, fă ce îți place.
Cortisolul, hormonul de stres, blochează efectele testosteronului, iar un somn bun, odihnitor, va face să fi mai vesel și jucăuș dis de dimineață, if you know what I mean 🤣😉😉
https://news.utexas.edu/2010/09/27/stress-hormone-blocks-testosterones-effects-study-shows/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4445839/
5. CREȘTE APORTUL ALIMENTAR DE GRĂSIMI BUNE
Într-un studiu mic , care a înrolat 30 de bărbați, s-a observat că o dietă cu numai 25% grăsimi a dus la scăderea concentrațiilor de testosteron. Dar când subiecții au schimbat macazul către consumul a 40 % grăsimi ( procentele se referă la aportul grăsimilor în totalul caloriilor meniului ) , testosteronul a revenit la valori normale. Extrapolând, oare ce înseamnă un keto cu un aport de grăsimi de 75% ?!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6538617
Grăsimile bune sunt cele specifice dietei keto :
- Măsline și uleiul de măsline
- Avocado și uleiul de avocado
- MCT
- Cocos și uleiul de cocos
- Nucile macademia
- Unt, ghee ( bio )
- Carne grasă de la animale hrănite natural
6. VITAMINE, MINERALE ȘI IERBURI MIRACULOASE
Ieși la soare ! Vitamina D te va ajuta cu cheful de sex și putere musculară. O baie de soare de 5-10 minute te aprovizionează cu multă vitamină D. În sezonul rece și întunecat, poți apela la suplimente cu vitamine D.
Nu uita de zinc .
Zincul este prezent în alimente keto , precum fructele de mare, carnea roșie și de pui.
Aswaghanda este o iarbă mult folosită pentru diversele ei proprietăți de a ameliora secreția de hormoni de stres, de a modula răspunsul la stres. Are chiar și studii științifice care evidențiază efecte pozitive pe secreția de testosteron.Mai puțin stress, mai puțin cortizol, mai mult testosteron.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501822
Nu îți place ghimbirul ? Mai gândește-te dacă ai probleme cu testosteronul. Poate că ai vrea să petreci o noapte nebună de pasiune în loc să te scarpini în canapea de plictiseală.
Creste colesterolul natural
Acum că știi toate astea, ce ai de făcut ? Ia contact cu medicul, testează testosteronul, gândește-te să slăbești .
🤲🤲🙌 Informațiile puse la dispoziție în acest articol nu se substituie contactului cu personalul medical de specialitate, nu reprezintă metode de diagnostic sau tratament ale vreunei boli. Contactați-vă medicul legat de orice problema de sănătate.
Be keto Be happy !