Berberina si diabetul de tip 2

Berberina si diabetul de tip 2 este un subiect extrem de interesant si bine studiat. Berberina este o substanta extrasa din diverse plante precum Berberis si este folosita ca si supliment alimentar in diverse boli, pornind de la rezistenta la insulina, trecand prin starea de prediabet, pana la nivelul de diabet de tip 2.

Berberina si diabetul
Berberis

Ce stim despre berberina

Berberina este o substanta mult folosita in medicina chineza si ayurvedica. Are efecte benefice in obezitate, diabet si contra inflamatiei. Am sa scriu separat un articol despre efectele berberinei in boala canceroasa. Dar, stiind ca celulele canceroase traiesc cu glucoza ( printre altele ), nu e de mirare ca berberina isi exercita efectele benefice in cazul cancerelor prin intermediul scaderii glicemiei .

Cu ce se hraneste cancerul -calea glucozei
Cu ce se hranește cancerul – calea glucozei

Exista o multime de studii legate de berberina si efectele terapeutice ale acesteia contra unor infectii cu bacterii, ovarului polichistic,etc. Eu ma voi opri asupra unui studiu efectuat pe oameni, care a comparat efectele metforminului cu cele ale berberinei.

Studiu

Berberina si diabetul de tip 2 – studiul A

In studiul A 36 de adulti cu diabet de tip 2 recent diagnosticat au primit , aleatoriu, fie tratament cu metformin 500 mg de doua ori pe zi, fie cu berberina , aceeasi doza. Deci, au fost 2 grupuri cu tratamente diferite. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 3 luni. Rezultatele studiului au fost urmatoarele :

  • berberina a avut un efect hipoglicemiant ( de scadere a glicemiei ) similar cu metforminul
  • in grupul tratat cu berberina s-au obtinut o scadere semnificativa a hemoglobinei glicozilate, glicemiei pe nemancate si la 2 ore dupa masa si a trigliceridelor ( grasimi din sange care sunt crescute in cazul sindromului metabolic si diabetului dezechilibrat, necontrolat ). Poti citi despre diversele analize ale grasimilor din sange in articolul meu de mai jos :
Ce analize de colesterol se pot face
Ce analize de colesterol se pot face ?

Berberina si diabetul de tip 2 – studiul B

In studiul B , 42 de subiecti cu diabet de tip 2 dezechilibrat ( glicemii mari, necontrolate ) au primit berberina timp de 3 luni ca extra tratament la alte tratamente antidiabetice pe care le aveau. Suplimentarea cu berberina a tratamentului antidiabetic la acesti pacienti a imbunatatit glicemia pe nemancate si postprandiala ( adica, la 2 ore dupa masa ), precum si al indicelui HOMA. Citeste in articolul de mai jos despre diversele analize folosite in cazul monitorizarii medicale a unui prediabet/diabet, rezistenta la insulina.Suplimentar au fost remarcate scaderi semnificative ale colesterolului total si LDL ( pe nedrept numit colesterolul rau ).

Exista , totusi, un dezavantaj cu berberina. Absorbtia ei la nivel intestinal ( importanta pentru efectele ulterioare de scadere a glicemiei ) este foarte oscilatorie. Asta inseamna ca nu te poti baza doar pe berberina pentru a-ti scadea glicemia. Adica, o dieta keto sau low carb, post intermitent, activitate fizica si, poate, ceva metformin sau alt antidiabetic, vor fi masuri importante in managmentul diabetului tau.

Concluzii

Studiile au concluzionat ca berberina are un efect la fel de potent ca si metforminul in reglarea diabetului, dar si a profilului grasimilor din sange. Reactiile adverse au fost prezente la 36% din pacienti si s-au manifestat ca diaree, dureri abdominale, greata si varsaturi ( exact la fel ca si cele ale metforminului ). Profilul de siguranta al berberinei a fost evaluat prin urmarirea analizelor de ficat si rinichi. Nu au fost observate efecte toxice la nivelul rinichiului si ficatului cu doza de 500 mg de doua ori pe zi. Studiul poate fi consultat urmand linkul de mai jos:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/

Recomandarea mea este sa te informezi foarte bine inainte sa iei orice fel de suplimente. Vezi ce alte ingrediente contin, cauta recenzii despre firma producatoare, ai grija sa nu fie din surse modificate genetic, fii sceptic daca ceva este mult prea ieftin. Controleaza-ti mereu starea de sanatate la medic si prin intermediul analizelor de sange. Daca incepi sa te simti rau dupa ce ai inceput sa iei un nou tratament/supliment, nu mai continua sa il iei si adreseaza-te cadrelor medicale.

Si un meniu saptamanal ca sa iti scada glicemia

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: