Cancerul din produsele cosmetice

Cancerul din produsele cosmetice

Cum adică, vei întreba, ” cancerul din produsele cosmetice “? Pai, nu sunt ingrediente sănătoase în produsele de îngrijire pe care le folosesc ? E valabil și pentru produsele folosite pentru bărbați ?

Indiferent dacă ești de sex feminin sau masculin, ai de a face cu produse numite cosmetice, de îngrijire a părului, pielii, fetei. Șampoane, deodorante, săpunuri, parfumuri, balsamuri, produse pe care le folosești când te bărbierești și după, etc. Dar știi ce să cumperi ca să nu îți faci un rău, să nu te îmbolnăvești?

Suntem sub un asalt constant de diverse bunuri de consum. Iar industria cosmetica este foarte dezvoltată, are reclama agresivă și promisiuni de tot felul, de la tinerețe fără bătrânețe , până la ” tenul tau va fi mai tânăr cu 19 ani inca de la prima aplicare “.

Iar tu te gândești că nu poate fi nimic periculos într-o banala crema de față sau deodorant. Și nici nu te pune pe gânduri când vezi pe produs eticheta cu un cap de mort sau orice alt marcaj care ar trebui să îți dea de gândit. Și nici nu te uiți ce ingrediente conține produsul ( asta dacă sunt indicate, pentru că în multe țări nu este obligatoriu pentru industria produselor cosmetice sa specifice ingredientele, ceea ce mie îmi dă mult de gândit, adică, ce au de ascuns? ), și nici nu ai timpul necesar să stai să studiezi despre toate ingredientele din produsul pe care tocmai l-ai comandat.

M-am gândit să îți povestesc cam ce pericol exista in crema ta antirid sau spuma ta de bărbierit . Și , poate așa, vei fi mai atent la ce aplici pe pielea ta.

Ce reprezinta pielea ta ?

Pielea este cel mai mare organ din corp. Nu-i așa că nu te-ai gândit că pielea e un organ. Tu credeai că toate organele sunt în interiorul corpului. Ei, bine, pielea e un organ care cântărește circa 3,5 kg , are o suprafață imensă și este intens vascularizata.

Ce face pielea pentru tine ?

Este o protecție eficientă împotriva apei, un izolator , te apără de agresiunile din mediul extern ( bacterii, virusuri, ciuperci, iradiații, substanțe toxice din aerul înconjurător ), te ajută să îți produci singur o vitamină esențială pentru sănătatea ta, vitamină D, te ajută să îți menții conexiunea dintre creier și mediul înconjurător, prin intermediul simțurilor pentru atingere, vibrație, durere, sensibilitate. Deci, in mod sigur trebuie sa ai mare grija de pielea ta, fie că ești bărbat sau femeie.

Și să nu uităm de copiii noștri, pentru că industria ne ” oferă” diverse modalități de îngrijire a pielii copiilor, deși ar fi suficient niste ulei de măsline sau cocos, sau niste unt Shea organic pentru a menține sănătatea pielii copiilor.

Piele copii cancerul din produsele de ingrijire a pielii

Ce știi despre pudra de talc pe care o aplici pe pielea bebelușului tău ? Sau care se afla in diverse produse cosmetice pe care le folosim? Știai că în America o anumită firma de produse cosmetice a trebuit să plătească daune importante, recunoscând că talcul folosit de ei cauzează cancer de ovar sau de pleură ( mezoteliom, un cancer foarte agresiv) . Pleura este foița care învelește plămânii.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26689397/

https://www.reuters.com/investigates/special-report/johnsonandjohnson-cancer/

Cancerul din produsele cosmetice

Te invit la un film scurt. Te voi introduce in lumea ingredientelor dovedit periculoase pentru sanatatea noastra, dupa care voi detalia un pic si imi voi sustine afirmatiile cu studii stiintifice publicate.

Tot ce aplici pe pielea ta se absoarbe in corp

Parabenii

  • sunt folositi ca si conservanti
  • se gasesc in orice produs, pornind de la sapunuri, pana la machiaje
  • includ o multime de substante : metilparaben, propilparaben,izobutilparaben,etc
  • sunt cunoscuti ca si disruptori endocrini, ceva gen xenoestrogeni ( substante care mimeaza actiunea estrogenilor din corp, dar nu sunt controlati de catre corp, ceea ce duce la un exces de estrogen cu actiune negativa asupra tesuturilor dependende de estrogeni-san, uter, prostata
  • au o legatura clar dovedita cu cancerul de san

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4858398/

Parfumurile si esentele artificiale ( artificial fragrance )

  • nu exista legislatie care sa oblige producatorii de cosmetice sa scrie pe produs ce substante au folosit
  • sub termenul general de esenta sau parfum pot fi grupate mai multe substante chimice care sunt cancerigene, deci, un singur produs cosmetic poate contine o multime de substante cancerigene care nu sunt specificate la ingrediente
  • pot avea efecte alergice, iritante sau pot fi xenoestrogeni ( cum am descris mai sus )

Sulfatul de sodiu -lauril si lauret

  • ii poti identifica in lista de ingrediente ( daca este trecuta pe ambalaj ) si sub formula prescurtata SLS/SLES
  • se gasesc in rpodusele de ingrijire a pielii, a parului (sampoane ) si a gurii ( pasta de dinti )
  • prin metabolizarea lor in corp duc la formarea de nitrozamine, substante cunoscute ca si cangerigene https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4087738/

Toluenul

  • se gaseste in oje si lacuri de unghii si in vopselurile de par
  • este un solvent puternic
  • poate cauza efecte toxice asupra sistemului imun si malformatii congenitale
  • nu folosi oja sau vopseluri daca esti insarcinata

De multe ori m-am intrebat cum de se intampla ca un bebelus sa dezvolte cancer in primii ani de viata, ba chiar sa se nasca cu cancer. In mod clar e ceva toxic, cancerigen, ce este transferat bebelusului , prin intermediul cordonului ombilical, de la mama. Si iata ce au demonstrat studiile https://obgyn.ucsf.edu/news/toxic-chemicals-pregnant-women-and-their-newborns. Copiii nostri sunt atacati inca din stadiul de embrion. Ce sanse sa aiba?!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1469723/

Ftalatii

  • sunt xenoestrogeni, la fel ca si parabenii
  • sunt prescurtati DBP,DEHP, DEP (ca doar nu credeai ca industria te ajuta sa intelegi ce pui pe pielea ta)
  • sunt prezenti in oje, sprayuri pentru par, etc
  • sunt legati de mai multe tipuri de cancere https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7218126/

Polietilenglicolul (PEG)

Formaldehida

Oxybenzonele ( si alte substante din cremele antisolare )

Dietanolamina

  • este un agent de spumare interzis in Uniunea Europeana , dar permis in SUA, deci, daca iti iei produse cosmetice de import studiaza bine ingredientele ( de fapt, Uniunea Europeana interzice folosirea a peste 1300 ingrediente potential periculoase pentru oameni si mediu in produsele cosmetice, lucru care nu se intampla in America-money, money, money )

Triclosan

In acest articol am incercat doar sa te sensibilizez si sa te fac curioasa/curios in legatura cu produsele pe care le folosesti in casa ta ( pentru ca si produsele de curatenie si igienizare a casei pot fi extrem de toxice ), pe pielea ta, a copiilor tai.

Dar industria nu doarme. Are tot felul de sirleticuri. Cum ar fi ca scrie pe produs ca are ingrediente naturale ( natural nu inseamna obligatoriu sanatos) , dar nu exemplifica ingredientele, sau foloseste prescurari si nume chimice lungi, totul scris cu litere de o schioapa, care nu pot fi citite decat cu o lupa . Oare ce se ascunde in acest mod de a fi transparent ( ironic spus aici )?!

In blogul meu am si o sectiune dedicata produselor cosmetice home made , pentru cei care vor sa evite, cat se poate, contactul cu chimicalele clasificate ca si cancerigene sau cu alte efecte dezastruoase asupra sanatatii personale sau copiilor, bebelusilor, embrionului care inca nu e om. Iata 2 exemple :

Parfum floral home made
Parfum floral home made
Pasta de dinti home made cu carbune activ
Pasta de dinti cu carbune activ

Fii mereu curioasa/curios sa afli ce ingrediente folosesti pe pielea ta ( asa cum ar trebui sa fii atenta/atent si la ce mananci ). Studiaza lista de ingrediente, cauta informatii pe internet despre ingrediente, incearca sa cumperi produse bio, organice sau sa iti prepari singur diverse cosmetice.

Familie sanatoasa si fericita - cancerul din produsele cosmetice

Ai grija de tine si cei dragi tie ! Nimeni nu o va face in locul tau.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: