Analize inflamatie in corp - cum poți afla dacă suferi de inflamație

Cum poti afla daca suferi de inflamatie

Ce analize sa fac pentru inflamatie in corp ? Adica, pentru a afla daca suferi de inflamatie.

Cuvântul ” inflamație ” este cam peste tot în articolele mele. Mereu subliniez că inflamația cronică ( adică, acea inflamație care este persistentă pe perioade îndelungate de timp ) stă la baza oricărei boli, pornind de la o artroză sau durere articulară , până la la cea mai de temut boală, cancerul.

Pe lângă acest aspect, inflamația înseamnă și îmbătrânirea prematură a organelor, țesuturilor și celulelor.

Poate te întrebi dacă există analize de sânge care pot releva că există inflamație în corpul tău. Răspunsul e: da, există.

Ce este inflamatia?

Inflamația este un proces de apărare al corpului. Deci, teoretic, nu ar trebui să însemne boală.

Inflamația este primul proces implicat în apărarea imună a corpului față de numeroase agresiuni din mediul înconjurător ( toxine, microbi, ciuperci, poluanți, etc ) sau intern. Privind astfel lucrurile, inflamația este un proces esențial pentru ca organismul uman să poată neutraliza diversele agresiuni asupra lui.

Procesul de inflamație este un proces foarte complex . În cazul infecțiilor, se produc globule albe ( numite și leucocite ) care ajută la anihilarea microbilor.

Inflamația semnalizează sistemului imun că există o problemă. Și se produc foarte multe tipuri de celule imune, cu rol în apărarea corpului nostru în fața agresiunilor de tot felul.

Există 2 tipuri de inflamație :

 • acută : se instalează rapid după agresiune ( de exemplu, o infecție ) și dispare în câteva zile
 • cronică : durează luni sau ani

Există o mulțime de factori care pot induce inflamație cronică :

 • alimente ( gluten, cazeină, lactoză, etc )
 • factori toxici din mediul extern
 • obezitatea
 • stressul
Microbi toxine agresiuni din mediul extern
În mediul extern există multiple agresiuni pentru corp

În inflamația acută ( de scurtă durată ) răspunsul imun este limitat. Inflamația se ” stinge ” odată cu înlăturarea cauzei și efectelor care au dus la inflamație. Deci, inflamația acută este un mecanism binevenit de apărare a corpului. 

Inflamația cronică ( de durată, persistentă pe perioade îndelungate de timp ) apare când există o agresiune susținută asupra corpului . Sistemul imun este instruit să producă celule care să ne apare. Dar, pentru că agresiunea este continuă, sistemul imun produce celule imune în exces. În final , acest exces conduce la un cerc vicios, cu perpetuarea inflamației, sinteza de alte celule imune, iar inflamație, s.a.m.d. Ce e prea mult strică, nu ?

Se poate ajunge la situația în care propriile tale celule imune încep să distrugă propriile tale țesuturi. Acest proces se cheamă autoimunitate , prezentă în bolile tiroidiene sau reumatologice, de exemplu.

Câteva exemple de boli în care inflamația joacă un rol important :

 • cancerul
 • scleroza laterală amiotrofică
 • obezitatea
 • diabetul de tip 2
 • boli de plămâni
 • osteoporoză
 • depresie
 • îmbătrânirea precoce
 • bolile cardiovasculare ( infarctul de miocard, hipertensiunea arterială, etc )

Până nu îndepărtezi cauza inflamației, nu poți interveni eficient în evoluția bolii. Și, uneori, procesele distructive sunt ireversibile.

Pentru cine vrea să citească mai mult despre cum inflamația duce la boli, pun la dispoziție un link.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/

Despre sanatatea mitocondriei

În ultimul timp se vorbește din ce în ce mai mult despre cât de importantă este sănătatea mitocondriei pentru sănătatea corpului.

Mitocondria este o mică structură ce se găsește în fiecare celulă ( nu și în globulele roșii ). Este furnalul de energie al celulelor ( acolo se produc arderile, cu eliberarea de energie ) . Dar tot acolo există și o parte din materialul tău genetic ( ADN ). Tot în mitocondrie se nasc și semnalele care duc la multiplicarea celulei sau la moartea ei ( dacă e defectă sau bătrână ) . Și uite așa poți înțelege că inflamația cronică alterează procesele de apoptoză ( adică moartea programată a unei celule care este degenerată, defectă ) ceea ce poate duce, în final, la înmulțirea haotică a celulelor defecte. Cum se cheamă asta ? Cancer. Dar și alte boli grave.

Mitocondrie
Sectiune printr-o mitocondrie

Ce teste de sânge arată că există inflamație în corp ?

 1. Proteina C reactivă
 2. Hemoglobina glicozilată sau glicată ( semnifică același lucru )
 3. Ferritina din sânge
 4. Concentrația de insulină pe nemâncate

Proteina C reactivă ( CRP )

Este un test de sânge care este folosit pentru a evalua dacă există inflamație în corp. Această proteină este produsă de ficat. Este foarte crescută în infecții, dar revine la valori normale după tratament specific.

Proteina C reactivă nu indică unde există inflamație, ci doar că există inflamație. Este folosită ca metodă de monitorizare a evoluției unor boli cronice inflamatorii.

Valorile normale diferă dar, în general, trebuie să fie sub 5 mg/l.

Există o probă de sânge numită hs-CRP = high sensitivity CRP care este folosită pentru evaluarea riscului de boală cardiovasculară  deoarece , o valoare mare a acestei analize se asociază cu un risc crescut de boală de inimă și moarte de cauză cardiacă.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28988163/

EKG inima

Hemoglobina glicată ( glicozilată) = HbA1c

O analiză foarte cunoscută celor care au diabet.

Hemoglobina este proteina din globulele roșii de sânge. Are rolul de a transporta oxigenul la celule.

Globulele roșii nu au mitocondrie. Sunt dependente de prezența de glucoză, nu pot trăi cu corpi cetonici.

HbA1c arată valoarea medie a glicemiei pe parcursul a 3 luni ( durata de viață a unei globule roșii este în jur de 90  zile ). Cu cât valoarea glicemiei este mai mare, cu atât mai multă glucoză se atașează de hemoglobină  și cu atât mai mare este valoarea HbA1c. Nu e de bine.  Este , de fapt, un proces de oxidare  ( proces care ne îmbătrânește și ne îmbolnăvește ) .

Valorile normale sunt sub 5,6 % sau sub 42 mmol/mol.

Feritina sangvină

Feritina este rezerva de fier a corpului. Când scade  poate duce la anemie  .

O valoare mare a feritinei este prezentă în bolile inflamatorii și de ficat, în infecțiile cronice și cancer, în bolile autoimune.

Valorile normale sunt sub 400 ( depind și de laborator ).

Concentrația de insulină pe nemâncate 

Insulină este un hormon secretat de pancreas. Ajută la transportul glucozei ( zahărului din sânge ) în celule. Se secretă când glicemia crește ( cel mai adesea după ce mâncăm, dar și în condiții de stress ).

Un nivel înalt al insulinei măsurate pe nemâncate înseamnă sindrom metabolic, ceea ce înseamnă inflamație cam în tot corpul.

Valorile normale sunt sub 24 uIU/ ml ( depind și de laborator ). Cu cât o valoare sub 5 , cu atât mai bine.

Toate aceste analize nu pot preciza unde este localizată inflamația. Nu indică nici o anumită boală. Doar oferă indicii că ești ” inflamat ” . Medicul tău va continua investigațiile în funcție de simptomele tale și alte analize. 

Cred că e bine să știi ce îți indică analizele. Nu la nivel de diagnostic , doar cât să evaluezi cum stau lucrurile. Așa vei știi în ce situație te afli și vei decide dacă trebuie să soliciți consult medical.

Dieta keto este considerată o dietă antiinflamatorie. Nu am să dezbat subiectul acum , pentru că , deja, există o mulțime de articole ( susținute cu studii științifice ) despre acest subiect în blogul meu.

Dacă te-ai decis să trăiești keto, îți poți urmări progresul și urmărind probele de sânge care erau modificate înainte să îți schimbi stilul de viață. Progresul pozitiv te va încuraja să continui. Și, poate, să te apuci și de un blog, cum m-am apucat eu. Ca să ajuți și pe alții.

Si , povestea noastra :

Slabeste cu dieta keto - Lacra si Victor
Slabeste cu dieta keto- povestea noastra

Sănătate și …..Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: