Ca să poți înțelege cum să abordezi un diabet, este nevoie să înțelegi cum funcționează corpul în condiții normale. Corpul nu știe că are diabet, el funcționează așa cum este obișnuit să o facă, ca și cum există insulină atunci când e nevoie de ea. Tu, în schimb, îți poți adapta cunoștințele la situația creată. Asta înseamnă să ai cunoștințe despre starea de normalitate.
Glucoza ( numită și zahăr, deși e parțial adevărat, dar o să lăsăm lucrurile așa, nu o să le complicam ) este o sursă de energie pentru corp. Corpul ” adoră ” glucoza, deoarece nu trebuie să depună prea mari eforturi ca să o metabolizeze. Și, în plus, odată cu consumul de glucoză vine și o explozie de energie pozitivă și de stare de bine ( care este de foarte scurtă durată, ulterior tu devii obosit, nervos, deconcentrat , așa că iar mănânci , ca să te simți bine ; am descris, pe scurt, cum devii dependent de zahăr ).

Glucoza este unica sursă de energie pentru unele celule ( care nu pot folosi ca sursă de energie nici grăsimile, nici corpii cetonici ):
- Globulele roșii ( importante pentru transportul oxigenului în toate celulele corpului )
- Anumite celule din creier, zona centrală a rinichilor și ochi
Glucoza este transportată către celule , dar are nevoie de insulină ca să pătrundă în celule ( unde va fi arsă, ca să producă energie necesară supraviețuirii corpului ). Insulina acționează că o cheie care deschide celulele , permițând intrarea glucozei în celule. Fără insulină, glucoza rămâne în sânge, se acumulează, ceea ce duce la creșterea glicemiei.

Glucoza este metabolizată în furnalul celulei ( mitocondrie ) producându-se :
- apă ( pe care o urinăm )
- dioxid de carbon ( pe care îl expirăm în aerul atmosferic )
- energie ( sursă pentru funcționarea normală a corpului )
Principala sursă de glucoză sunt carbohidrații din alimentele prezente în farfuria ta. Că e lactoză, că e amidon, că e vorba de cartofi sau cereale, de fructe sau verdețuri , din orișice aliment , toate sunt transformate în glucoză în corp. Adică, zahăr.
Există carbohidrați cu acțiune rapidă ( zahăr, dulciuri, bomboane, sucuri îndulcite cu zahar, piure de cartofi, etc ) care duc la o creștere rapidă a glicemiei după ingestia lor. Carbohidrații cu acțiune mai lentă ( alimentele bogate în fibre ) au ca efect o creștere mai lentă a glicemiei.
Corpul are la dispoziție un mecanism prin care își poate produce glucoză, dacă rezervele s-au terminat și nu mai există aport de carbohidrați pe perioade lungi de timp ( de exemplu, stilul de viață carnivor ) din alte surse decât carbohidrați, adică proteine și grăsimi. Procesul se numește gluconeogeneză și are loc în ficat .
Excesul de glucoză ( adică peste cantitățile necesare pentru metabolismul bazal și peste capacitatea corpului de a înmagazina glucoză sub formă de rezerve= glicogen ) se transformă în grăsime ( am descris la modul cel mai simplu cum devenim obezi ).
Care este glicemia ta normală ?
Privind așa, la modul simplu, o persoană adultă are cam 5 litri de sânge și o glicemie de 80 mg / dl ( 5 mmol/ l ). Asta ar echivala cam cu o linguriță și jumătate de zahăr.
Dacă alergi un pic, cam 10 minute, consumi toată glucoza asta . Dar glicemia ta nu va atinge nivelul zero, astfel încât tu să fii mort.
Dacă bei o sticla de 1 litru de suc cu zahăr , care conține cam 60 lingurițe de zahăr, glicemia va crește major în 10-15 minute. Dar, nu vei ajunge să ai o glicemie extrem de mare .
De ce nu poți ajunge la glicemie zero și nici la glicemii cu valorii astronomice ? Pentru că organismul depune o parte din zahăr sub forma de rezerve , numite glicogen. Excesul e transformat în grăsime.
Când nu mai există aport de carbohidrați, corpul apelează la rezerve.
Putem pune deoparte puțin peste jumătate de kg de zahăr ( ca rezervă ): 500 g de glicogen în mușchi și 100 g de glicogen în ficat.
Aceste rezerve sunt folosite în mod diferit.
- glicogenul din mușchi este folosit doar dacă faci efort fizic și atunci, doar de către mușchii pe care îi folosești în efortul fizic ( deci, glicogenul muscular nu contribuie la menținerea glicemiei când tu nu mai ai aport de carbohidrați )
- glicogenul din ficat este desfăcut în molecule de glucoză atunci când nu mai există carbohidrați în alimentația ta ( e o rezervă care poate asigura glicemia timp de 36-48 de ore, apoi intervine gluconeogeneza ; dacă te antrenezi, poți consuma glicogenul din ficat în 1-2 ore )
Glicogenul poate lega apă într-o cantitate de 5 ori mai mare decât propria sa greutate ( a glicogenului ) . Deci, dacă am putea înmagazina 5 kg de zahăr , am primi ca bonus cam 25 kg apă. Yupiiii !
Cam așa stă situația în condiții normale, când nu există diabet,când totul funcționează cum trebuie.
Vom ajunge să vorbim și despre cum e situația în diabet.