E importanta vitamina D - despre suplimente

Vitamina D si tu

E importanta vitamina D pentru sanatatea ta? De ce? Poti sa te imbolnavesti grav daca ai lipsa de vitamina D?

Raspunsul la aceste intrebari, si multe alte informatii , il vei gasi in acest articol.

                                                                                                                                                                   

De mult timp vreau să dezbat subiectul ăsta.  Dar, am tot amânat . De ce ? Pentru că e atât de vast încât mi-a fost teamă să nu scriu un articol plictisitor de lung și de științific.

Acum, însă, m-am decis ! Voi încerca să nu ” pic ” în  patima  amănuntelor științifice. Dar, nu pot promite că va fi un articol scurt. Cine va avea , însă, răbdarea să îl citească până la capăt, va afla o mulțime de lucruri interesante și foarte importante pentru sănătate. Cred eu.

Ce e vitamina D ?

Vitamina D - despre vitamine

O vitamina, veți spune.

Da, e o vitamină, dar e considerată și un precursor de hormoni. De ce ? Pentru că toate substanțele derivate din vitamina D sunt active într-un sistem funcțional considerat hormonal. Spre reamintire : hormonii ( mulți la număr ) controlează, practic, orice proces din corp.

Care sunt sursele de vitamina D ?

Corpul poate produce singur vitamina D din piele atunci când ne expunem razelor solare ( fracțiunea B a razelor ultraviolete solare ).

Dar, putem să asigurăm un aport de vitamina D și prin intermediul alimentației.

Această dublă posibilitate este unică în rândul micronutrienților ( care sunt reprezentați de minerale și vitamine ).

Cu cât ne expunem mai mult razelor solare, cu atât mai multă vitamină D producem. Dar, depinde și de hainele pe care le purtăm, de culoarea pielii ( persoanele cu piele de culoare închisă necesită un timp de expunere la soare de circa 5-10 ori mai mare pentru a sintetiza aceeași cantitate de vitamina D ca persoanele cu pielea de culoare deschisă ).

Soare- vitamina D

Ce nevoi de vitamina D ai ?

Se recomandă un aport alimentar de 7,5 micrograme vitamina D pe zi.

10 micrograme  înseamnă 400 unități internaționale (IE ) vitamina D. Asta ca să știți la ce sa vă uitați când cumpărați suplimente cu vitamina D.

Dacă stai la soare, în costum de baie, timp de 15-20 minute , vei produce circa 250 micrograme de vitamina D , adică 10 000 IE.

Ce face vitamina D în corp ?

Dar ce nu face ?! O să incerc să sistematizez și  voi prezenta mai multe când voi vorbi despre lipsa de vitamină D și relația de cauzalitate cu multe boli, unele extrem de grave.

Sub influența razelor ultraviolete se formează  ,în piele ,vitamina D3  ( numită și colecalciferol ). Mai primim vitamina D3 și din alimentele de tip pește gras sau uleiul de pește, sau suplimente cu această vitamina.

Folosirea cremelor solare reduce sinteza acestei vitamine la nivelul pielii cu 99,9 %, chiar  și când crema are un factor de protecție mic, de 15 SPF.

 Sinteza vitaminei D implică prezența colesterolului. Poate că epidemia de lipsă de vitamină D este datorată protecției excesive cu creme , dar și tratamentelor cu medicamente care scad disponibilitatea colesterolului. Nu știu. Știința  trebuie să își spună cuvântul aici.

În intestin se formează vitamina D2 ( ergocalciferol ).

Amândouă formele sunt metabolizate în ficat rezultând 25- hidroxi- vitamina D . Asta se măsoară în probele de sânge pentru a depista o eventuala lipsa de vitamina D.

Cum interpretezi analizele legate de vitamina D?

  • Valori sub 25 nmol/l înseamnă lipsă de vitamina D
  • Valori între 25-50 nmol/l se traduc ca insuficiență de vitamina D
  • Valori peste 50 nmol/l sunt considerate ca valori normale

Surse de vitamina D

  • Uleiul de pește ( dezavantaj : aduce cantități prea mari de vitamina A )
  • Peștele gras – somon, macrou, sardine ,etc
  • Gălbenușul de ou
  • Feta și alte produse lactate
  • Ciupercile numite gălbiori

Ce să îmi cumpăr : D2 sau D3 ?

Varianta cu D3 este recomandata, deoarece are o durata mai lungă de acțiune și  o singură doza este de 2-10 ori mai concentrată decât aceeași doză de vitamina D2.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2849489

E importanta vitamina D?

Știți cu toții, doar reamintesc : asigura sănătatea oaselor ,a scheletului, sistemului de susținere în general. Dar, asta privit doar sub un aspect foarte simplu. Pe măsură ce îmbătrânim, scade și capacitatea corpului de a sintetiza vitamina D. Așadar, cei în vârstă sunt foarte susceptibili în a dezvolta lipsă de vitamina D. Pe de altă parte, corpul are mecanisme prin care blochează sinteza în exces a vitaminei D din piele.

Voi prezenta în continuare relația dintre lipsa de vitamina D și alte boli decât osteoporoza.

Vitamina D și depresia

Un studiu mic a evidentiat că o singură doză, în cantitate mare, de vitamina D a fost mult mai eficientă în tratamentul depresiei decât tratamentul cu lumină.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10888476

Vitamina D și cancerul

Există o mulțime de studii care dovedesc relația dintre lipsa de vitamină  D și anumite cancere : de sân, colon, anus,uter,ovar, de prostată si un cancer in ganglioni, numit limfom . Când ți-ai controlat ultima dată analizele privind vitamina D????

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16380576

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15687363

Vitamina D și bolile metabolice, cardivasculare si imunologice

Aici se face referire la :

  • sindromul de rezistență la insulină
  • hipertensiune
  • diabetul de tip 2
  • obezitate
  • infactul miocardic
  • accidentul vascular cerebral
  • scleroza multiplă
  • poliartrita reumatoidă

Pentru cei care doresc să aprofundeze subiectul las mai jos linkuri către diverse studii științifice care demonstrează legatura dintre lipsa de vitamină D și unele din bolile mai sus enumerate.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3321926

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16344926

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15054436

Ce anume poate conduce la lipsa de vitamină D ?

  • consumul de mâncare procesata, în loc de alimente proaspete , ecologice
  • vârsta înaintată
  • culoarea închisă a pielii
  • folosirea excesivă a cremelor de protecție
  • folosirea de haine care acoperă tot corpul
  • absorbție deficitară în intestin
  • celiakie
  • operații de by-pass gastric( împotriva obezității )
  • aport insuficient alimentar
  • insuficiența cronică renală și hepatică ( boli de rinichi și ficat )
  • locuitorii din interiorul Cercului Polar de Nord

Ce recomandă specialiștii ?

Ei cad de acord că avem nevoie cam de 100 micrograme vitamina D3 pe zi ca să avem o concentratie perfectă de vitamină activă în corp. Se recomandă ca nivelul de vitamina D activă – care se măsoară în sange- să fie între 75-150 nmol/l. Recomandările arată că nu există riscuri de dezvoltare a reacțiilor adverse cu asemenea doze. Alții spun că nivele de peste 50 nmol/l nu aduc nici un beneficiu pentru sănătate. Citiți și alegeți ce credeți că este bine pentru voi. Sfătuiți-vă și cu medicii.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499343

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11157326

Cum sa iau vitamina D ?

Vitamina D este o vitamina liposolubilă. Adica se  poate acumula în grasimea noastra și se poate elibera  în fiecare zi, la cererea corpului, în funcție de necesități. Multi specialiști  nu recomandă administrarea zilnică, ci săptămânală. Dar, nu e nimic greșit și dacă preferi să o iei zilnic.

Atenție la suplimentele cu calciu concomitente. Prea mult calciu poate conduce   la formarea de pietre în rinichi. Sfatuiți-vă cu medicul vostru și solicitați probe de sânge înainte de a începe orice tratament.

Alaturi de vitamina D ai nevoie si de :

Magneziu- mineralul prea des uitat

Lipsa de magneziu : simptome si suplimente. Sa vorbim despre magneziu. Despre deficitul de magneziu si ce simptome are. Si despre surse naturale si suplimente cu magneziu. Introducere In ultimul timp am tot vorbit cu diverse persoane  despre importanta magneziului pentru buna functionare a fiecarei celule din corp.  Chiar si medicii uita, uneori, sa testeze…

Vitamina K – importanta si surse naturale

Un articol despre sursele naturale de vitamina K te poate ajuta sa intelegi de ce aceasta vitamina este importanta in economia organismului. Vitamina K se prezinta Ideea acestui articol mi-a venit in momentul când scriam despre vitamina D. Vitamina K nu primește atenția care i s-ar cuveni , după părerea mea. Așa că, o sa…

De ce e important seleniu ?

De ce e important seleniu? De ce important pentru sanatatea ta? Care sunt sursele naturale de seleniu? Sunt absolut convinsă că ai auzit despre seleniu. Și că ar fi important pentru organismul nostru. Și că poți să ai deficit de seleniu. Dar……de ce o fi așa de important pentru buna funcționare a corpului ? Haideți…

Iar medicamentele tale iti pot bloca vitamina D ( si alte vitamine si minerale )

Mulțumesc pentru atenția voastră !

Be keto Be happy !

2 thoughts on “Vitamina D si tu”

  1. Pingback: Tu și prima linie de apărare contra infecțiilor - Eu și stilul de viață keto

  2. Pingback: Începător în dieta keto - Eu si stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: