Cand e cel mai bine sa iei vitamina D-dimineata sau seara?

Cand se ia vitamina D? Care este cel mai potrivit moment al zilei, astfel incat sa beneficiezi la maxim de efectele ei ? Ce legatura ar putea sa existe intre hormonul somnului, melatonina, si vitamina soarelui, vitamina D? Citeste si vei afla !

Nu uita ca te astept sa ma urmaresti si pe social media !

Despre vitamina D

Am dedicat o multime de articole ( scrise, dar si video ) acestei regine pentru sanatate. Este o vitamina vitala pentru tine, pentru intregul corp. Poti citi mai jos sau poti urmari video.

Vitamina D si tu

E importanta vitamina D pentru sanatatea ta? De ce? Poti sa te imbolnavesti grav daca ai lipsa de vitamina D? Raspunsul la aceste intrebari, si multe alte informatii , il vei gasi in acest articol.                                        …

Citeste in continuare

Lipsa de vitamina D te afecteaza la toate nivele posibile la care te poti gandi sau nu. Si este implicata si in calitatea somnului tau.

Vitamina D este o vitamina liposolubila, adica poate fi folosita de corp doar daca tu iti iei suplimentul cu vitamina D cand mananci o masa cu grasimi. Alternativ, poti alege direct formule uleioase de vitamina D.

Valorile normale ale vitaminei D pot varia în funcție de laboratorul și metoda de analiză folosită. Totuși, în general, nivelurile normale ale vitaminei D în sânge sunt considerate a fi între 30 și 100 nanograme pe mililitru (ng/mL) sau între 75 și 250 nanomoli pe litru (nmol/L).

Iată un tabel care arată aceste valori:

Nivelul de vitamina DUnitate de măsură
Deficit severMai mic de 10 ng/mL sau mai mic de 25 nmol/L
Deficit moderat10 – 20 ng/mL sau 25 – 50 nmol/L
Insuficient21 – 29 ng/mL sau 51 – 74 nmol/L
Normal30 – 100 ng/mL sau 75 – 250 nmol/L
Prea multPeste 100 ng/mL sau peste 250 nmol/L

Sfatuieste-te intotdeauna cu medicul tau pentru a afla care sunt dozele adecvate de vitamina D pe care trebuie sa le iei in functie de rezultatul tau la analize. Nu uita ca avem nevoie de suplimente in anotimpurile in care soarele nu ne prea viziteaza.

Soare- vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru buna functionare a sistemului tau imun, pentru sanatatea oaselor si, nu in ultimul rand, pentru ca tu sa dormi bine.

Vitamina D si tu

Despre melatonina

Melatonina este considerata ca hormonul somnului. Se produce atunci cand dormim, se secreta doar cand e intuneric, secretia ei fiind imediat inhibata cand exista cea mai mica raza de lumina, naturala sau nu. De asta se recomanda sa ai cat mai intuneric in camera in care dormi.

Melatonina nu este doar importanta pentru somn. Si am scris cate ceva despre asta, dar o sa mai revin. Melatonina este un hormon care te vindeca de multe lucruri. De asta se spune ca in timpul somnului te vindeci. O sa revin in alt articol cu mai multe informatii.

Somnul, melatonina si cancerul de san

Lipsa de somn si cancerul. Iti creste riscul de cancer daca nu dormi cat si cum trebuie ? Somnul , melatonina și cancerul – deja te întrebi ce legătură ar putea să fie, nu ? Ei , bine, există chiar o legătură foarte strânsă, despre care o să îți povestesc în mai multe articole. Ce…

Afla mai multe

Surse naturale de vitamina D

Da, e asa cum te gandesti si tu. Vitamina D se produce atunci cand pielea ta este expusa razelor solare.

O alta sursa alimentara sunt alimentele, organice, daca se poate. Si exista o multime de alimente care pot fi consumate pentru a avea un aport adecvat de vitamina D.

E importanta vitamina D - despre suplimente

Dar, uneori, ori nu ai acces la soare, ori nu ai o alimentatie corespunzatoare. Sau folosesti creme de protectie solara, ai haine care nu permit contactul soarelui cu pielea ta. Atunci, e foarte usor sa dezvolti o situatie in care vitamina D din corpul tau scade dramatic, ceea ce te expune la o serie de boli ( citeste mai sus si vezi si video).

Legatura dintre vitamina D si melatonina

Lipsa de vitamina D te face sa dormi neodihnitor.

Vitamin D and Sleep Regulation: Is there a Role for Vitamin D?

Vitamin D Supplementation and Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies

Cercetatorii au evidentiat o legatura stransa intre vitamina D si melatonina.

Productia de melatonina se bazează pe vitamina D: vitamina D ajuta organismul să producă melatonină, un hormon care susține somnul. Nivelurile scăzute de vitamina D ar putea duce la niveluri scăzute de melatonină, ceea ce duce la probleme de somn.

Is Melatonin the “Next Vitamin D”?: A Review of Emerging Science, Clinical Uses, Safety, and Dietary Supplements

Dar, se pare ca un nivel crescut de vitamina D scade productia de melatonina. Pare logic nu? Vitamina D inseamna soare, melatonina inseamna intuneric, noapte.

The role of Vitamin D in treatment of Chronic Insomnia with Melatonin

Cand e cel mai bine sa iei vitamina D?

Pai, in lumina celor mai sus descrise, cel mai bine e cu 3-4 ore inainte sa te culci, la o masa cu grasimi. Ca daca ai sa iei vitamina D seara, aceasta va inhiba secretia ta de melatonina si adio somn.

Pentru profilaxie se recomanda 600 unitati pe zi. In rest, fa-ti analize si mergi la doctor sa iti spuna care este cea mai indicata doza pentru tine.

Video de interes

Ei, iata ca ai aflat si cand se ia vitamina D, ca sa dormi si bine. Asta inseamna sanatate in toate.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: