Imi afecteaza keto hormonii? O intrebare pertinenta cand traiesti keto.
Va povesteam și in alte articole că hormonii ( mulți la număr ) influențează , practic, orice proces care se desfășoară in corp. Keto poate asigura reechilibrarea balanțelor hormonale. In același timp, scăderea în greutate așteptată în cursul keto poate fi frânată de diverse dezechilibre hormonale necunoscute. De aceea, spun eu mereu că e bine să te duci la doctor și să faci analize înainte să îți schimbi stilul de viață.
O sa incerc să vă prezint cât mai simplu situația. Este foarte important să înțelegeți ce se întâmplă în corpul vostru. Așa veți înțelege ce poate merge greșit.
Ai atins platoul?
Sa luăm în calcul o situație destul de des întâlnită. Ești în keto. Măsori corpii cetonici in sânge ( cea mai buna metodă de evaluare a stării de cetoză nutrițională ). După reguli, ești în cetoză. Dar, nu scazi deloc în greutate sau în cm taliei.
Sexul frumos este întotdeauna mai special. Chiar și când vine vorba de hormoni.
Exista 3 posibilități legate de probleme hormonale care pot frâna scăderea în greutate in keto :
- Dezechilibre ale hormonilor produși de tiroida
- Probleme legate de hormonii sexuali
- Influenta negativă a hormonilor de stress
De ce nu slabesc cu keto?
Tiroida
https://lacra.blog/cum-influenteaza-dieta-ketogenica-tiroida-ta/keto-lchf-si-bolile-endocrine/
Bolile de tiroida, in special hipotiroidia, Hashimoto, sunt frecvente la sexul feminin.
Hypotiroidia înseamnă că tiroida nu secretă cantități suficiente de hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni sunt foarte importanți în corp. Nu putem supraviețui fără ei.
Ce simptome provoacă hipotiroidia ?
- Constipație
- Căderea părului
- Oboseala marcată
- Piele uscată
- Senzație permanentă de frig
- Creștere în greutate
Ce analize poți să faci ? Te duci la medicul tău și acesta va recomanda un set de analize care se numesc așa : TSH , T3 și T4.
Poți deveni deficient in hormoni tiroidieni dacă nu consumi suficient iod, extrem de important pentru sinteza și structura hormonilor tiroidieni, dar și pentru corp, in general. O sa revin cu mai multe informații despre iod in alt articol.
O alta cauza este că dezvolți o boala autoimună. Adică, organismul tău produce anticorpi împotriva propriei tale tiroide. Adică, organismul își distruge singur un organ , deoarece incepe să îl creadă străin.
Dacă ai hipotiroidie, tot metabolismul merge greu. Iei in greutate.
Așadar, dacă ai o hipotiroidie despre care nu știi că există, și începi keto, e foarte posibil să nu scazi deloc in greutate , ba, din contra, să iei în greutate.
Există medicamente . Se ia hormon tiroidian. Am citit unele testimoniale care susțineau că au scăpat de medicamente cu keto. Nu știu dacă e adevărat.
Și bărbații pot avea probleme de tiroidă.
Diabetul se asociază frecvent cu boli de tiroidă, deci, oricine are diabet ar trebui să își controleze și tiroida.
Hormonii sexuali
La femei : progesteronul și estrogenii, precum și cantități mici de testosteron.
La bărbați: domină testosteronul, dar există și cantități reduse de estrogeni.
La femei există o boală care se numește sindromul ovarelor polichistice. Ce înseamnă asta? Că sunt multe chisturi in ovare. Ce se întâmplă atunci ? Creste anormal de mult csecretia de testosteron și rezistența la insulină.
Ce simptome pot să am ?
- Creștere în greutate
- Tulburări de menstruație
- Infertilitate ( nu poți să rămâi gravidă )
- Acnee
- Îți crește mult par pe față, ca la bărbați
Dieta keto se folosește cu mult succes in tratamentul acestei boli. Poți citi despre asta in articolul meu de mai jos.
Pe de altă parte, femeile aflate la menopauză prezintă scăderea dramatică a hormonilor sexuali feminini numiți estrogeni. Asta duce la creșterea în greutate.
La bărbați se produce declinul secreției de testosteron , cam după 40 de ani. Acest declin continuă odată cu înaintare a în vârstă. Asta duce la ușoară creștere în greutate și scăderea masei musculare. Ce poți face ? Poți să te antrenezi, sa iei suplimente cu vitamina D sau testosteron. Doctorul tău sau un specialist in endocrinologie te poate ajuta să iei decizia cea mai bună.
https://lacra.blog/andropauza-menopauza-masculina/date-stiintifice/
Atenție însă la suplimentarea cu testosteron și estrogen. Dacă acești hormoni sunt in exces, este dovedit că se poate dezvolta cancer de prostată ( la bărbați ) sau de sân ( la femei, dar, există și la bărbați ).
Hormonii de stress
Adrenalină și cortizolul. Dar, o sa vorbim despre cortizol. Deoarece , el este cel mai periculos.
Nu putem trăi fără cortizol. Asta este clar. Este produs în condiții de stress, orice fel de stress. Stressul înseamnă și când răcești, faci o viroză, febră, îți rupi un deget, te tai la picior, cazi pe gheață etc. Corpul traduce întâmplările astea că situații de stress și produce cortizol. Și când nu dormi suficient sau nu dormi bine, tot stressul e .
Prea mult cortizol duce la intensificarea foamei. Ceea ce aduce cu sine creșterea în greutate.
Poți avea cortizol mare când primești tratament cu cortizon ( hidrocortizon, prednison , etc ). Uneori poate fi vorba de o tumoră care produce cortizol. E o situație rară. Se numește sindrom Cushing.
Iată ce poate merge rău în keto : hormonii. Iată de ce nu obții, poate , rezultate. Ai sărit peste vizita la medic pentru un control de rutină, inclusiv cu analize de sânge. Nu dormi bine. Ești stresat.