Imunitate scazuta – deficit de zinc

Ai imunitate scazuta, ai deficit de zinc.

Am mai scris despre ce important e zincul pentru imunitate. Si nu ma refer doar la imunitatea impotriva unor raceli, ci la ceea ce inseamna capacitatea noastra de a ne apara inclusiv impotriva cancerului.

In corpul nostru exista o multime de sudstante extrem de importante pentru sanatatea nostra: vitamine, minerale, hormoni, enzime si asa numitele trace elements, precum cuprul, zincul, molibdenul. Adica, se afla in cantitati minime, dar asta nu inseamna ca nu sunt importante.

Nu stiu daca va amintiti ca la inceputul pandemiei de covid a iesit la lumina faltul ca cei care luau anumite medicamente impotriva tensiunii faceau forme mai grave sau mortale de boala. Era vorba despre un grup de antihipertensive care se numesc, generic, inhibitori ai enzimei de conversie : captopril, enalapril, ramipril, lisinopril. Aceste medicamente blocheaza, de fapt, zincul . Ideea a fost rapid ingropata, pentru ca ar fi dus la falimentul industriei farmaceutice care produce astfel de medicamente. Si nimeni nu a specificat ca cei care iau astfel de medicamente pot sa isi suplimenteze alimentatia cu zinc pentru a evita formele grave de boala si continua si cu respectivele medicamente impotriva tensiunii arteriale crescute.

Daca vrei sa aflii mai multe despre cum medicamentele iti blocheaza vitamine si mineralele, te invit la un film scurt:

Beneficiile zincului

Zincul nu este important doar pentru ca sistemul tau imun sa isi poate faca treaba 100%, ci si pentru multe alte procese. Pana la nivel hormonal.

Imunitate

Imunitatea este un proces complex, care implica o multime de celule si substante chimice. In imunitate sunt implicate niste celule numite celule T helper ( care ajuta ). Aceste celule vin sa te apere atunci cand raspunsul imun initial nu mai face fata. Ceva ca atunci cand tu reusesti sa faci curat in casa, in mod obisnuit, dar, la un moment dat esti asa de obosita ca trebuie sa chemi ajutoare, tip, mama, sora, copiii. Intelegi ideea.

Zincul are un rol important in mentinerea balantei dintre diversele celule T helper .

Acum intelegi legatura dintre lipsa de zinc si formele grave de covid, dar si alte raceli ( gripa, de exemplu).

Asa ai aflat despre relatia dintre imunitatea scazuta si deficitul de zinc. Vom vorbi si despre cum poti preveni deficitul de zinc in cele ce urmeaza.

Zincul si inflamatia

Inflamatia este, pana intr-un punct, un mecanism de aparare care ajuta sa te vindeci. Cand devine cronica, lucrurile nu mai stau la fel.

Datorita faptului ca zincul este implicat in activarea unui raspuns imun de calitate, inseamna si ca te ajuta sa lupti cu inflamatia.

Pe deasupra, zincul este are un rol extrem de important, critic, in sinteza unei substante numite superoxide dismutaza , care este unul din antioxidantii cei mai importanti din corp, pe langa glutation.

Glutationul – ” regele ” antioxidanților

Superoxide dismutaza iti protejeaza sistemul genetic in fata diverselor agresiuni, te ajuta sa elimini toxinele din corp si sa indepartezi virusurile care te ataca zilnic, constant.

Efectele inflamatiei in diversele organe

Hai sa iti povestesc un pic cam ce boli poti face atunci cand inflamatia nu te mai apara, ci duce la probleme.

Creierul si inflamatia

Anumite substante cu rol inflamator iti pot ataca creierul, ducand la o serie de reactii autoimune ( adica, atunci cand corpul tau lupta impotriva corpului tau ). Bolile care pot sa apara sunt :

  • scleroza multipla
  • depresia
  • autismul
  • boala Alzheimer
  • scaderea memoriei
Inima, vasele de sange si inflamatia

Inflamatia cronica, cea care nu mai poate fi controlata de catre un raspuns imun adecvat , poate duce la boala cardiaca ischemica, infarct, accident vascular cerebral, diabet si anemie. Exista o anemie care se numeste anemie inflamatorie.

Inflamatia si efectul pe muschi si oase

Simti mereu ca muschii tai sun un pic durerosi ? Sau ai dureri articulare difuze, fara vreo explicatie medicala ? Atunci, suferi de inflamatie.

O inflamatie cronica poate sa duca la polimialgie reumatica, sindromul de tunel carpian, osteoproza, cu fracturi la cel mai mic traumatism.

Dar cum e cu pielea si inflamatia?

Inflamatia cronica duce la alterarea functiei normale a ficatului si rinichilor, ceea ce se vede cu ochiul liber pe pielea ta : tot felul de eruptii, acnee, psoriazis, eczema.

Dieta keto provoaca acnee?
Tiroida ta si inflamatia

Tiroida este foarte sensibila la inflamatie. De aici, tiroidite si hipotiroidii.

Inflamatia cronica si bolile pulmonare

Inflamatia cronica este responsabila si de o serie de boli pulmonare : alergii si astm.

Dieta keto , astmul si BPOC
Bolile gastrointestinale si inflamatia

Nici stomacul si intestinele tale nu sunt protejate in fata inflamatiei. Boala celiaca, refluxul gastroesofagian si boala Crohn au la baza o stare de inflamatie cronica.

Rinichii, ficatul si cronicizarea unei inflamatii

Edemele si hipertensiunea, nefritele si insuficienta renala cronica au la baza mecanisme inflamatorii.

Iar cand vine vorba de ficat, inflamatia duce la steatoza si scaderea capacitatii ficatului de a curata corpul de deseuri periculoase.

Imnunitatea scazuta- deficit zinc- cancer

Toata lumea e speriata de acest diagnostic. Si, da, e o boala infioratoare. Are multe cauze. Unele pot fi tinute sub control. Cum ar fi , un deficit de zinc corectat. Pentru ca ai nevoie de imunitate ca sa lupti cu celulele canceroase care se formeaza zilnic in corpul tau. De unde stiu eu ca se formeaza zilnic celule canceroase in corp ? Pai , e simplu.

Ma pot vindeca de cancer ?

Stii ca exista niste analize care se numesc markeri tumorali. Aceste analize au anumite valori normale. De ar fi niste valori normale daca ele nu ar fi celule canceroase in fiecare zi in corpul nostru? Asta si plus ca am citit mult despre acest subiect.

Efectul anticancer al zincului vine din cel de scadere al inflamatiei si de stimulare a raspunsului imun. Dar, zincul are un rol extrem de important in reglarea activitatii unei gene numita gena P53. Aceasta gena controleaza cat de mult se multiplica celulele noastre. Pentru ca o rata de multiplicare excesiva duce la sinteza de celule defecte, cu mutatii. De aici si pana la aparitia de celule canceroase nu mai e decat un pas. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1614522/

Pentru ca aceasta gena sa functioneze perfect este nevoie ca ea sa se lege de zinc. Deci, ai nevoie de concentratii sanatoase de zinc pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control. Si, alt aspect important : sa nu existe cupru in exces. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/tx/c4tx00117f

Cauze ale deficitului de zinc

  • boli digestive si sindromul de intestin permeabil
  • anumite medicamente (antiinflamatoriile, antibioticele, antiacidele )
  • dieta fara valoare nutritionala ( alimente procesate, fast food )
  • stressul cronic
  • expunerea la toxine

Leaky gut : sindromul de intestin permeabil

Simptome ale defictului de zinc

Nu exista simptome specifice, care ar putea sa te duca cu gandul ca ai un deficit de zinc. Dar, daca le ai, te poti gandi ca ar trebui sa iti testezi si zincul.

  • raceli si infectii frecvente
  • cancerul de san si prostata sunt asociate cu deficit de zinc
  • scaderea memoriei
  • infertilitate
  • scaderea libidoului
  • caderea parului
  • pete pe unghii
  • pierderea simtului hustativ
  • alergii si sinuzite frecvente
  • eruptii cutanate si eczeme care nu se pot trata
  • insomnie
  • oboseala constanta

Cum sa iti testezi nivelul de zinc

Pai, exista un test simplu , cu zinc lichid (sulfat de zinc ) pe care il poti procura pe internet.

Si, te duci acasa si iei o lingura de lichid in gura, nu o inghiti. Astepti 30 secunde, o scuipi ( sau o inghiti ) si apreciezi ce fel de gust simti in gura:

  1. nu simti un gust metalic= ai lipsa de zinc
  2. simti un gust metalic, cu intensitate diferita ( mai rapid sau mai intarziat )= ai diverse grade de severitate ale unui deficit de zinc
  3. simti rapid un gust metalic = zincul se afla in concentratii fiziologice in corpul tau

Exista si posibilitatea sa iti faci analize din sange sau din firul de par.

Alimente bogate in zinc

Este important zincul - suplimente pentru imunitate

Imunitate scazuta-deficit zinc- suplimente cu zinc

Cele mai bune suplimente cu zinc sunt cele care contin zinc glicinat sau picolinat. Dozele recomandate sunt de 20 mg/zi. Suplimentul se ia atunci cand mananci. In caz de deficit sever, se pot lua 20 mg de 2 ori pe zi .

Video despre imunitate si zinc

Acum stii ceva mai mult despre relatia dintre imunitatea scazuta si deficitul de zinc.

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: