Glicina-dulcele sanatos

In loc de zahar in cafea sau ceai , foloseste glicina !

Ce este glicina ?

Glicina este unul din cei 20 de aminoacizi .

Aminoacizii sunt cei care intră în alcătuirea proteinelor. Proteinele sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea mușchilor, oaselor, organelor, pentru sinteza de enzime și hormoni.

De ce e importanta proteina
De ce e importanta proteina pentru sanatatea ta?

Glicina este un aminoacid neesențial ( adică, organismul uman are capacitatea să îl sintetizeze, fără a fi dependent de aportul glicinei din diverse alimente ).

Probabil că  în acest punct apare și primul semn de întrebare : de ce am ales să scriu despre un aminoacid neesențial ? Dacă ai să continui să citești, ai să afli lucruri interesante, cred eu.

In loc de zahar – glicina . De ce?

11,5% din conținutul de aminoacizi din corp este reprezentat din glicină. Ești, practic, glicină.

Glicina se găsește de cumpărat si ca supliment alimentar.

Știi ce e fain în chestia asta ? Că are un gust dulce, putând înlocui cu succes zahărul sau alți îndulcitori în cafeaua și ceaiul tău, sau în shakeuri, iaurt.

Am încercat să folosesc glicină și la o prăjitură keto. Nu mi-a plăcut gustul. Și sunt necesare cantități mai mari decât eritritolul, de exemplu, pe care îl folosim noi în prăjituri. Acum folosim glicină pentru a balansa excesul de metionină ( alt aminoacid, de data asta esențial ) secundar consumului de carne și ouă specific keto ( despre ce e cu metionina , o să îți povestesc în alt articol) . Pun în ceaiul de dimineață și de seară ( atunci când nu postesc ). Poți lua ca atare praful, e dulce și plăcut.

Surse alimentare de glicina

Principala sursă de glicină este colagenul. Colagenul este proteina structurală de bază din țesutul conjunctiv care se găsește în oase, piele, ligamente,tendoane și cartilaje.

Mai pe românește: șoricul de porc și pielea de la carnea de pui, baconul, picioarele de porc, gelatina alimentară , piftia, toate sunt surse bune de glicină.

Îți place supa de oase ( bone-broth ) ? Foarte bine ! Ai glicină cât cuprinde acolo.

Supa - glicina-in loc de zahar
O portie de glicina

Glicina este o componentă a creatinei

Așa ! Și ? Ce este creatina?

Creatina este proteina ta musculară . Cred că ai auzit despre suplimentele cu creatină la care apelează sportivii și cei care se antrenează fizic la greu.

Creatina asigură energia necesară musculaturii atunci când tu te antrenezi intens ridicând greutăți sau când ții să faci sprint. Ajută la dezvoltarea musculaturii, la creșterea rezistenței și forței musculare.

Există o serie de studii care au arătat că creatina  ajută la sănătatea oaselor, creierului , precum și posibila ameliorare  a simptomelor în boala Parkinson și Alzheimer.

Studiul citat mai jos demonstrează că suplimentarea cu creatină de până la 3 g/zi poate crește durata vieții, este utilă pentru stimularea vindecării după o traumă osoasă, etc. Detalii găsiți în studiul următor :

https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0173-z

La femeile în menopauză , suplimentarea cu creatină, timp de 12 luni, a dus la îmbunătățirea matricei osoase, un factor important în determinarea sănătății oaselor , știut fiind că , în menopauză, există un risc crescut de apariție a osteoporozei ( demineralizarea oaselor) cu risc de fracturi spontane ( adică, osul se rupe așa, fără să te lovești, din senin ). Poți citi mai multe în studiul următor:

https://www.researchgate.net/profile/Mojtaba_Kaviani/publication/287686703_00005768-201508000-00005/links/5678ce0308ae502c99d57e04/00005768-201508000-00005.pdf

Osteoporoza fractura
Osteoporoza duce la fracturi

Corpul își poate sintetiza creatina. Dar, cu niște glicină în plus, tu poți să îl ajuți să își concentreze resursele pe alte procese importante.

Glicina si glutationul

Îți mai amintești de glutation ? Glicina este unul din aminoacizii necesari pentru sinteza acestui puternic antioxidant.

Ce e glutationul
Glutationul – ” regele ” antioxidanților

Dacă organismul tău nu are cantități suficiente de glicină, atunci sinteza de glutation scade, ceea ce te lasă vulnerabil în fața proceselor de oxidare . Pe deasupra, nivelul de glutation scade pe măsură ce îmbătrânești, deci, suplimentarea cu glicină pare o soluție extrem de simplă pentru a evita deficitul de glutation.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29559876

In loc de zahar – glicina, ca sa dormi mai bine

Glicina este foarte utilă la cei care au probleme cu somnul.

Nu dormi bine ? Ești obosit peste zi din cauza asta ? Poate că un supliment cu glicină te poate ajuta, conform studiilor.

Glicina are un efect de calmare asupra activităților creierului, mult solicitat peste zi, scăzând metabolismul celular. Studiul de mai jos demonstrează că glicina te poate ajuta să îți regăsești somnul odihnitor.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22293292

Administrarea a 3 g de glicină te poate ajuta să scapi de medicamentele pentru somn, care îți pot da dependență.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x

Somn relaxare vindecare
Somn = vindecare

Glicina – tenul tau-articulatii sanatoase

Glicina este aminoacidul de bază din structura colagenului.

Despre colagen și beneficiile lui ai auzit sigur. Vrei o piele sănătoasă ? Ai nevoie de colagen ! Vrei oase sănătoase ? Ai nevoie de colagen . Vrei articulații sănătoase. Ai nevoie de colagen.

In loc de zahar, glicina- imbunatateste rezistenta la insulina

Concentrațiile crescute de glicină te ajută să îmbunătățești sensibilitatea organismului la insulină ( adică să nu dezvolți rezistență la insulină ). 

Un studiu din 2018 a evidențiat că  oamenii obezi și cu diabet zaharat de tip 2 au concentrații scăzute de glicină. Când rezistența la insulină a fost influențată de scăderea în greutate, controlul diabetului, etc , nivelul de glicină a crescut. Concluzia: concentrațiile de glicină scăzute îți pot releva că ai un risc de a dezvolta rezistență la insulină ( cu bolile secundare acesteia ).

https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-017-2508-0

Despre beneficiile glicinei am aflat de puțin timp. Mi-am făcut lecțiile însă, citind din diverse surse. Acum e prietena mea. O cumpăr sub forma de praf. Arată ca zahărul.

Ce zici ? Crezi ca in loc de zahar vei folosi glicina de acum inainte ?

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: