Keto pentru ovarele polichistice

Ovarul polichistic (PCOS ) si keto

Keto pentru ovarul polichistic ? Probabil ca asta e prima intrebare care iti vine in minte acum.

Ce sunt ovarele si care este rolul lor

                                                                                                                                Ovarele sunt glande endocrine . Ele produc, sub control hormonilor sexuali feminini, ovulul. Fecundarea ovulului de către spermatozoid duce la sarcină. Așadar, ovarele au un rol important în fertilitate.

Ce inseamna ovar polichistic

Ovarul polichistic sau sindromul ovarelor polichistice ( PCOS ) înseamnă că există foarte multe chisturi ( chisturile sunt formațiuni benigne, adică nu cancer, care au conținut lichid )  în ovare . Asta duce la tulburări de menstruație, multă încărcătură psihologică negativă și infertilitate ( imposibilitatea de a rămâne gravidă ).

Simptomele ovarului polichistic

Cum poți bănui că poate exista o problemă cu ovarele tale ? Care sunt simptomele frecvente în cazul existenței chisturilor ovariene ?

  • Menstruații neregulate, cu perioade lungi de absență a ciclurilor menstruale sau sângerări menstruale abundente, care duc la anemie .
  • Infertilitate
  • Acnee ( multe ” coșuri ” cu conținut purulent pe față, dar și pe corp )
  • Apariția pilozității faciale caracteristice sexului masculin ( mustață, barbă ) , dar și exces de par pe corp ( din cauza creșterii secreției de testosteron, hormonul sexual masculin ).
  • Obezitate
  • Dureri abdominale, menstruații dureroase
  • Căderea părului

Factori de risc

Sindromul ovarelor polichistice este mult mai frecvent la adolescentele/ femeile cu obezitate, la cele care suferă de diabet zaharat de tip 2 sau au rezistență la insulină, la femeile care au dezvoltat diabet gestațional.

Ce inseamna diabet gestational

Diabetul gestațional este o formă de diabet care apare în cursul sarcinii și se remite total după naștere. Netratat duce la complicații : naștere prematura, bebeluși supraponderali la naștere, hipertensiune arterială în sarcină. Femeile care dezvoltă o asemenea formă de diabet au un risc major de a face diabet de tip 2  pe parcursul vieții , un risc mult mai mare decât femeile care nu au probleme cu glicemia în cursul sarcinii.

Sindromul ovarelor polichistice poate determina și apariția  hipertensiunii arteriale și anomalii ale grăsimilor/ colesterolului din sânge.

Ovarele polichistice si insulina

Lumea medicală consideră că sindromul ovarelor polichistice este secundar, este cauzat de rezistența la insulină și hiperinsulinemie ( adică, valori constant crescute ale insulinei din sânge ).

Keto pentru ovarele polichistice – studii pe scurt

Plecând de la această premiză, pare foarte logic că o dietă tip low-carb ar putea ajuta. Chiar schimbări minimale ale stilului de viață ( dietă, puțină mișcare/ sport )  pot scădea testosteronul și rezistența la insulină la femeile cu ovare polichistice. Puteți citi mai multe despre asta in studiul de mai jos:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21328294

Să vedem ce date științifice există în sprijinul afirmațiilor de mai sus.

Un studiu efectuat in 2005 , care a înrolat 11 femei obeze cu diagnostic cert de PCOS , a putut demonstra efectele pozitive ale unei diete keto pe boala ovariană.

Pacientele au mâncat maxim 20 g de carbohidrați pe zi  timp de 24 de săptămâni ( adică, 6 luni ).

5 dintre participante au reușit să adere la această dietă pe toată perioada studiului. Keto nu este pentru toată lumea.

Aceste 5 participante au prezentat o scădere medie în greutate de 12% , procentul concentrației medii de testosteron din sânge a scăzut cu 22% , dar, cel mai semnificativ răspuns a fost reducerea concentrației de insulina, pe nemâncate , dimineața, cu 54 %.  

2 dintre ele au rămas însărcinate, în ciuda problemelor de fertilitate cunoscute. Interesant, nu?!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16359551

Un alt studiu, din 2013 , a demonstrat că chiar și o scădere minimă a consumului de carbohidrați ( de la 55 la 41% din energie ) are efecte extrem de pozitive asupra balanței hormonale dezechilibrare din PCOS.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23444983

Există și un studiu de dată mai recentă, din 2017, care concluzionează că o dietă low carb poate reduce nivelul insulinei din sânge, reechilibra balanța hormonilor sexuali, poate stimula ovulația, cu apariția sarcinii. Studiul a comparat efectele unei diete clasice ( adică high carb/ low fat ) cu efectele LCHF. Nici o îmbunătățire nu a fost observată în cazul pacientelor care au urmat dieta clasică, high carb, de-a lungul studiului.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28264433

 Incidența acestei boli este de aproximativ 10/% . Adică, 10 femei din 100 pot prezenta boala. Dacă aveți simptomele descrise la începutul articolului, nu ezitați să contactați un medic endocrinolog , care să vă poată investiga .

Ce investigatii se pot face pentru diagnostic

Investigațiile arată rezistență la insulină și concentrații mari de testosteron, hormon sexual masculin, care se găsește în cantități foarte reduse la femei.

Analize pentru rezistenta la insulina

O ecografie transvaginală poate evidenția chisturile.

Ce tratamente exista

Tratamentele clasice includ anticoncepționale, medicamente care să prevină căderea părului, metformin ( care se folosește în tratamentul diabetului zaharat de tip 2 ) , care să îmbunătățească sensibilitatea la insulină.

De multe ori, femeile afectate de boală devin depresive, anxioase, deoarece considera că sunt grase, pline de coșuri, cu mustață și barbă, nu pot face copii. De aici și tratamentul clasic cu medicamente speciale antidepresive și antianxietate.

Fertilizarea în vitro nu are nici un rezultat, iar femeia devine extrem de afectată pentru că nu poate avea copii, are probleme în familie. Totul nu duce decât la stress, tristețe, senzație de neputință . Un cerc vicios.

Pe urmă citești undeva despre keto. Ești tare sceptică. Te gândești : ” Cum o sa rămân eu gravida după atâția ani doar ținând o dietă ? “. Te decizi , totuși, să încerci. Soarele apare și pe strada ta.

Keto pentru ovarele polichistice-efecte benefice

Așadar, ce poate face keto pentru tine , cea care suferi de PCOS și crezi că nu mai există nici o speranță ?

  • Vei slăbi.
  • Dacă slăbești, automat se reduce rezistența la insulină .
  • Se îmbunătățește rezistența la insulină, glicemia se va normaliza.
  • Se normalizează glicemia, inflamația din corp o să scadă.
  • Scade inflamația, vei avea tensiunea normala, acneea se va ameliora mult, senzația de foame permanentă se va reduce, nivelul de testosteron va scădea, parul in exces va dispărea, menstruațiile vor fi regulate.
  • Dacă menstruațiile devin regulate, înseamnă că hormonii sexuali feminini funcționează cum trebuie, ovulezi, poți rămâne însărcinată.
  • Vezi toate aceste rezultate pozitive, prinzi chef de viață, psihicul tău este pozitiv, scapi de depresie și anxietate, dobândești energie pozitivă și un somn bun.
  • Tatăl și frații tăi au un risc mai mare de a dezvolta rezistență la insulină. Studii genetice recente au evidențiat că tații și frații femeilor cu PCOS au un risc mai crescut de a dezvolta rezistență la insulină, diabet zaharat de tip 2 și boli de inimă. O dietă keto/ low-carb ameliorează aceste situații.

https://news.feinberg.northwestern.edu/2012/10/dunaif_pcos/

Articol bonus

Sfătuiește-te întotdeauna cu personalul medical de specialitate când planifici schimbări în stilul tau de viață, mai ales alimentar. Totul trebuie să fie în armonie în corpul tău. Adică ? Daca ai deficiențe în minerale, vitamine sau alte boli necunoscute, aceste lucruri pot frâna rezultatele pozitive induse de schimbarea stilului de viață. Iar tu aștepți minuni si ele nu vin. Nimic nu e în plus în corp. Dar, poate fi în minus și, atunci, nu totul funcționează la parametrii maximali. 

Ai grijă de tine !

Be keto Be happy !

Scroll to Top
%d bloggers like this: