Postul cu apa prelungit este cunoscut din timpul stravechi ca o metoda de curatare a bolilor.
Mai tarziu a fost dovedit si mecanismul autofagiei, ceea ce face ca un post cu apa sa fie o metoda de reparare a celulor din corpul tau.
Postul intermitent și prelungit. Noile vedete ale stilului de viață alimentar și sănătatea ta.
Și atâtea informații pe internet, de nu mai știi de unde să începi, câte zile să postești, care e beneficiul, ce obții.
Ei, despre ce obții , în funcție de numărul de ore/zile de post ,vă pot povesti un pic în acest articol.
Cate zile e bine sa postesc?
Dar, am primit de multe ori întrebarea :cât de des este bine să postești.
Întrebarea asta nu are un răspuns general valabil, consider eu. Ce e valabil pentru mine, poate că nu funcționează la tine. Nu suntem trași la matriță. Suntem unici, avem metabolism și structuri genetice unice, suntem diferiți la nivel celular, enzimatic, biochimic.
Cât de des să postești este o întrebare pentru tine, nu pentru alții care scriu despre post. Părerea mea. Postește cum crezi tu și cum simți tu că nu e un stress pentru corp. Nu posti pentru că alții postesc. Nu forța lucrurile ! Postește când simți că ești pregătit !
Nu începe direct cu perioade lungi. Obișnuiește organismul, dar și mintea ta, treptat, cu gândul de post. Fă totul de plăcere. Asta va înseamna reușită. Altfel, stresul va duce la secreția de cortizol din suprarenale, creșterea glicemiei, insulină, inflamație și…..lipsa scăderii in greutate, tensiune mai mare, somn neodihnitor, etc.
Vreau să clarific ce înseamnă noțiunea de post pentru mine, pentru că există acum post cu unt, post cu carne, post cu tort ( am pus un pic de ironie aici ).
Definiția postului este clară pentru mine.
Postul înseamnă perioade variabile de timp în care, în mod voluntar, se evită ingestia de alimente. Se bea apă, cafea și ceai din ierburi, fără fructe. Adică, se pun toate sistemele de digestie și metabolism ale corpului în repaus.Doar așa se obțin beneficii pentru sănătate, restul posturilor cu ouă , prăjituri și pizza LCHF poate că funcționează ca și metodă de slăbit, dar nu au beneficiile postului negru, cu apă . Deci, nu vorbesc de posturi cu mâncare 🤣🤣🤣🤣 , vorbesc aici de beneficiile postului cu apă, ceai, cafea. Bun. Am lămurit și asta.
Ce e autofagia?
Să pornim la drum.
Hormonii conduc totul în corp. Nu există un hormon care e mai puțin important decât altul. Nu există hormoni fără de care să putem funcționa. Ai o lipsă hormonală, există medicamente cu hormoni sintetici. Ai prea mult hormon, trebuie de asemenea tratament.
Postul cu apa de 24 de ore
Iată ce se întâmplă cu unii hormoni când postești pentru 24 de ore ( metodă cunoscută ca OMAD – o masă pe zi ). O să pun un grafic, pe care îl voi interpreta pentru voi. Este un grafic care arată modificările a mai multor parametri după un post în 24 de ore pentru o persoană care nu este keto adaptated de dinainte.

- În timpul nopții postim ( asta dacă nu lucrezi în tură de noapte ). Atunci , marea majoritate a oamenilor intră într-o stare de cetoză, cu valori reduse, nu ca cele din cetoză nutrițională. Așadar, dacă urmărim linia vișinie , observăm că, în primele 2 ore de post , crește producția de acizi grași liberi. Adică? Adică, aceștia vin din masa pe care tocmai ai mâncat-o. După aceea, începe să scadă insulina. Și glicemia. Crește glucagonul. Vreo 10 ore în post și un nivel constant de acizi grași liberi. Există încă rezerve de glucoză ( glicogen ). Apoi începi să arzi grăsimi. După 10 -12 ore , se produce cea mai intensă ardere de grăsimi. Se măsoară prin prezența acizilor grași liberi în sânge, concentrația acestora atingând un maxim între ora 10-12 petrecută în post ( nu orele de pe ceas ). Ulterior, în următoarele 12 ore în post , se produce o scădere a concentrației de acizi grași liberi, dar niciodată la nivelul liniei zero. Deci, arzi în continuare grăsimi.
- Arderea de grăsimi este urmată de producerea de corpi cetonici. După o perioadă de aproximativ 12 ore în post, corpii cetonici pot fi măsurați. Vârful se atinge după 24 de ore petrecute în post și, dacă ești keto adaptated , atinge valori mari. Urmăriți linia portocalie.
- Glicogenul ( forma de depozit a glucozei în corp ) începe să fie folosit când intri in post, pentru că organismul sesizează lipsa de glucoză alimentară și începe să folosească rezerva, pentru a produce glucoză pentru celulele care nu pot folosi corpii cetonici ca și formă de energie. După circa 12 ore în post, rezervele sunt epuizate și ating nivelul zero. Urmăriți linia albastru închis.
- Glicemia scade la jumătate după 14 ore în post. După aceea, crește un pic, datorită proceselor de gluconeogeneză ( producția de glucoză din proteine și acizi grași, nu din carbohidrați ), datorită influenței glucagonului. Glucagonul se secretă tot din pancreas și are acțiuni total opuse insulinei. Această gluconeogeneză ne asigură producția de glucoză pentru celulele care nu pot folosi corpi cetonici. Asta ne țineîn viață când postim prelungit și de asta nu murim când postim. Glicemia nu va atinge niciodată nivelul zero. Nu este așa că avem un corp minunat, care s-a gândit la toate ? Nivelul insulinei urmează același profil cu glicemia, practic, insulina fiind cea care influențează curba glicemiei. Nu invers. Ar fi trebuit să prezint prima oară insulina. Dar, așa e ideea !
- Contrar insulinei, secreția de glucagon atinge un vârf după 10 ore în post și se menține crescută la acest nivel până la 24 de ore de post.
Deci, ce ai obținut cu 24 de ore de post ?
- Ai ars glucoză de rezervă, ai scăzut secreția de insulină, ai scăzut glicemia.
- Ai inceput să arzi grăsimi și să produci corpi cetonici. Atingi nivele de cetoză nutrițională, dar cu valori foarte mici.
- Produci glucagon care îți asigură minimum necesar de glucoză în sânge, care asigură supraviețuirea sistemelor total dependente de glucoză.
Cu cât stai mai mult în post, cu atât se arde mai multă grăsime, se produc cetone. Glicemia se menține datorită gluconeogenezei.
Postul cu apa prelungit 5 zile
Acum, să vedem ce obținem cu anumite perioade de post cu apă.
Fiind informat cu aceste date de mai jos, poți alege ce perioadă de timp de post crezi că ți se potrivește ție, in funcție de nevoile tale.
Metoda noastra
Nu am postit niciodata mai mult de 5 zile. Si nici nu am degand sa incerc. Am atins greutatea pe care mi-am propus-o. Fac posturi doar pentru autofagie, nu pentru scădere ponderală.
Când postesc, nu iau suplimente de nici un fel. O pastilă necesită procese de absorbție digestivă, ceea ce înseamnă că sistemul digestiv nu este liber să se ocupe de el, ci are , în continuare, treabă de făcut.
O să mă întrebați de cafea, de ce nu rupe postul. Am scris despre asta într-un articol, dar, mai pot povesti ceva pe scurt.
Postul este rupt dacă ai un consum de ceva care poate fi metabolizat, deci, care produce energie, măsurată prin calorii. Părerile legate de conținutul caloric al cafelei sunt împărțite. Mă refer la 100 g cafea. Unii spun că ar conține 0,5 g calorii , alții zero calorii. Punând la socoteală că tu dilueazi cafeaua cu apă și că apa difuzează pasiv prin membranele sistemului digestiv ( adică, nu trebuie digestie ) , înseamnă că tu nu bei nici o calorie. Pam-pam ! 😃 Să bem o cafea .
Rupe cafeaua postul ?
Trecem la treabă ! Alt grafic ! Foarte interesant, recent apărut în media. Îmi place foarte mult prezentarea .

- Postești pentru că vrei să îți scazi rezistența la insulină, să îți ameliorezi glicemia, sindromul metabolic. Atunci ne uitam la linia bleumarin . După 24 de ore ai scăzut nivelul de insulină și glicemia la jumătate față de nivelul de la care ai pornit. Apoi, te învârți tot pe acolo pentru încă 48 de ore. După 4 zile , valorile scad semnificativ și se mențin constante și după 125 de ore ( 5 zile de post ).
- Postești ca să scazi în greutate, deci, să arzi grăsimi și să produci corpi cetonici. Sau să intri mai rapid în cetoză nutrițională. După vreo 60 de ore, îți dublezi, practic, valorile cetozei din sânge. Apoi, totul crește exponențial, cu maximum în ziua 5 ( 125 ore de post ).
- Ai slăbit suficient. Vrei autofagie, întinerirea celulelor, reciclarea structurilor bătrâne și defecte. Autofagia începe după aproximativ 15-16 ore în post și crește progresiv, atingând un vârf în ziua 3 , adică după 72 de ore. Apoi scade la fel de rapid , aproape către zero , în ziua 5 de post.
- Vrei să produci celule stem la nivel intestinal. O celulă stem este o celulă care se poate diferenția în orice alt tip de celulă , în funcție de cererea corpului. Vrei să ai asemenea celule, mai ales pentru anticorpi, pentru sistemul imun. După vreo 2 zile în post, intestinul înțelege că nu mai are nimic de digerat. Și cum corpul nu stă niciodată degeaba, ce își zice intestinul. Ia să mai fac eu niste celule stem, că văd că am timp. Apogeul se atinge in ziua 4 și 5 de post.
- Vrei să stimulezi sistemul imun și sistemul musculoscheletal. Acest aspect merge cam mâna în mână cu producția de celule stem, așa cum am descris puțin mai sus.
Ei, cam asta a fost. Acum îți poți alege scopul pentru care postești, te uiți în grafic și la interpretare și îți alegi perioada.
Acum intelegi de ce nu postim mai mult de 5 zile?
- nu obtinem mai multe beneficii
- corpul incepe sa consume si masa musculara, proteine
- suntem de parere ca e prea mult stres pe corp
*** Informațiile puse la dispoziție în acest articol nu vin să înlocuiască contactul cu medicii, nu reprezintă metode de diagnostic sau tratament ale unor boli, nu vin să înlocuiască tratamentele clasice recomandate de personalul medical. Ia contact cu medicul tău când decizi să faci schimbări în stilul tău de viață alimentar. Experiențele mele personale sunt decizia mea și mi le asum. Nu recomand să faci ca mine, ci sa te sfătuiești cu personalul medical avizat.
Sănătate in toate !
Be keto Be happy !
Se spune ca postul negru dur sau uscat ( in care nu bei apa, nu pui nici pe piele) e eficient ca 3 zile de post cu apa.
Postul uscat ajută la scăparea de tot felul de inflamații. Există o lipsă de apă și, odată cu deshidratarea, se produce o luptă între celulele corpului și microorganismele străine pentru apă. În această luptă, celulele din corp câștigă și iau apă. Aceasta duce la moartea tuturor tipurilor de virusuri, bacterii, paraziți și alte microorganisme care provoacă procese inflamatorii.
Odată cu postul uscat, albumina de transport se descompune. Aminoacizii lor sunt trimiși pentru a satisface nevoile organelor corpului. În primul rând, sunt furnizate nevoile sistemului cardiovascular și ale creierului, iar un număr mare de hormoni sunt eliberați în sânge. Glucocorticoizii din sânge devin de 3 ori mai mult decât în mod normal, ceea ce provoacă un puternic efect antiinflamator în întregul corp. Aceasta duce la distrugerea tuturor focurilor de inflamație.
Ce am testat pe pielea mea e ca dupa postul de 7 zile cu apa nu am putut sa ies afara si a trebuit sa fac clisma , pe cand am tinut un post uscat de 60 de ore nu am avut aceasta problema, ptr ca nefiind apa , toti virusii,bacterii etc se distrug local,in interiorul corpului si nu se mai produc reziduri care trebuie transportate si eliminate.
Ce parere aveti ?
Am niște cunoștințe în domeniul tulburărilor electrolitice in ceea ce privește deshidratarea severă, cum ar fi in așa zisul post uscat. Consider că este foarte periculos pentru corp, chiar mortal, din pricina tulburărilor electroliților.Nu îl recomand, nu îl practic. Nu a trebuit să fac clisma după post cu apă.
un articol de exceptie, multumesc
Mulțumesc !
Excelentă prelegere!
Mulțumesc frumos !