Postul intermitent dupa 60 ani

Este postul intermitent eficient si sigur peste varsta de 60 de ani ?

Postul intermitent dupa 60 ani – este eficient ? Ce beneficii are? E sigur sa postesti la varsta maturitatii depline?

Recent mi-a căzut privirea pe un nou studiu ( publicat online pe 10 iunie 2020 )  privind postul intermitent. Este un studiu mic, dar poate duce la inițiativa de a elabora munca de cercetare în ceea ce privește efectele postului intermitent asupra corpului uman.

Există temerea că postul intermitent duce la pierderea de masă musculară ( mușchi scheletici, deci cei care ne ajută să ne mișcăm mâinile, picioarele, să ne susținem pe picioare, etc). Studiul a încercat să cuantifice câteva aspecte :

Ce obiective si-a stabilit studiul?

 • Este postul intermitent eficient în scăderea masei de grăsime din corp ( și scăderea indicelui de masă corporală = BMI ) la femeile cu vârsta de peste 60 de ani ?
 • Există voința, în acest grup de studiu , ca postul intermitent să fie aplicat că metodă dietetică de scădere în greutate ?
 • Există vreun risc ( având în vedere menopauza în acest grup de vârstă ) pentru sănătatea mușchilor ?

Descrierea studiului 

 • Un studiu au fost înrolate 45 de femei cu vârsta de peste 60 ani, nefumătoare, cu o greutate de 72,4+/-12,6 kg. Toate trebuiau să stea bine cu memoria . Toate erau obeze .
 • Durata de derulare a studiului = 6 săptămâni ( știu, ai să zici că e o perioadă prea scurtă).
 • Anterior inițierii studiului propriu-zis , senioarele au primit informații despre ce înseamnă un stil de viață sănătos, și o dietă sănătoasă.
 • Doamnele au fost împărțite ( aleatoriu ) în 2 grupuri : un grup de control ( 20 persoane )  și un grup experimental/ de intervenție ( 25 persoane ; din acestea 22 au reușit să parcurgă întreaga perioadă a studiului.
 • Doamnele din grupul de control au primit indicația să mănânce așa cum obișnuiesc, fără nici o schimbare a dietei. S-a observat ( după ce s-au analizat caracteristicile dietelor ) că aceste senioare au avut un aport caloric adecvat și adaptat nevoilor energetice ale corpului.
 • În grupul de intervenție, s-a recomandat postul intermitent , cu o perioadă de post de 16 ore, adică, persoanele înrolate în studiu puteau mânca în intervalul orar 20.00 -12.00 ( a doua zi ).
 • Toate participantele la studiu au fost încurajate să își mențină același nivel de activitate fizică.
 • Înainte de studiu s-au evaluat : compoziția corpului ( printr-o investigație asemănătoare cu cea care pune diagnosticul de osteoporoză ) , BMI, memoria ( printr-un test foarte simplu și foarte folosit in medicină – MMT ( mini mental test ), tensiunea arterială la nivelul ambele brațe și picioare ( da, se ia tensiunea arterială și la picioare în medicină, nu numai în scop științific ).

Rezultate după 6 săptămâni 

 • În grupul care a adoptat postul intermitent, scăderea ponderală a fost ( în medie ) 2 kg. Nu s-a notat nici  un grad de scădere ponderală în celălalt grup.
 • Capacitatea de memorare nu a fost afectată în grupul cu post intermitent ( și nici în celălalt, nu ? ! ).
 • Tensiunile arteriale măsurate au fost normale.
 • Cea mai importantă modificare în grupul care a postit intermitent ( față de grupul care a mâncat în mod obișnuit ) a fost scăderea greutății cu aproximativ 2% ( în celălalt grup s-a observat o creștere în greutate cu aproximativ 1% ). Cercetătorii au făcut conversia procentelor și au apreciat că masa de grăsime ( în grupul cu post intermitent ) a scăzut cu 1660 g , în timp ce masa de țesut muscular a rămas , practic, neatinsă.
 • Factorul psihologic joacă un rol foarte important când vine vorba de schimbarea dietei. Câteva senioare au părăsit grupul cu post intermitent.

Concluziile autorilor studiului

 • Postul intermitent aplicat în rândul femeilor în vârstă de peste 60 de ani , chiar și pe o perioadă scurtă, duce la scăderea masei de celule grase ( scădere ponderală ) fără afectarea masei de țesut muscular scheletic.

De ce au ales autorii această vârstă ? Deoarece toate femeile se aflau în plină menopauză, când, se știe, există o creștere în greutate.

Pentru cei care doresc să citească toate detaliile studiului, pun la dispoziție linkul de mai jos :

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32531956/

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: