Postul intermitent dupa 60 ani – este eficient ? Ce beneficii are? E sigur sa postesti la varsta maturitatii depline?
Recent mi-a căzut privirea pe un nou studiu ( publicat online pe 10 iunie 2020 ) privind postul intermitent. Este un studiu mic, dar poate duce la inițiativa de a elabora munca de cercetare în ceea ce privește efectele postului intermitent asupra corpului uman.
Există temerea că postul intermitent duce la pierderea de masă musculară ( mușchi scheletici, deci cei care ne ajută să ne mișcăm mâinile, picioarele, să ne susținem pe picioare, etc). Studiul a încercat să cuantifice câteva aspecte :
Ce obiective si-a stabilit studiul?
- Este postul intermitent eficient în scăderea masei de grăsime din corp ( și scăderea indicelui de masă corporală = BMI ) la femeile cu vârsta de peste 60 de ani ?
- Există voința, în acest grup de studiu , ca postul intermitent să fie aplicat că metodă dietetică de scădere în greutate ?
- Există vreun risc ( având în vedere menopauza în acest grup de vârstă ) pentru sănătatea mușchilor ?
Descrierea studiului
- Un studiu au fost înrolate 45 de femei cu vârsta de peste 60 ani, nefumătoare, cu o greutate de 72,4+/-12,6 kg. Toate trebuiau să stea bine cu memoria . Toate erau obeze .
- Durata de derulare a studiului = 6 săptămâni ( știu, ai să zici că e o perioadă prea scurtă).
- Anterior inițierii studiului propriu-zis , senioarele au primit informații despre ce înseamnă un stil de viață sănătos, și o dietă sănătoasă.
- Doamnele au fost împărțite ( aleatoriu ) în 2 grupuri : un grup de control ( 20 persoane ) și un grup experimental/ de intervenție ( 25 persoane ; din acestea 22 au reușit să parcurgă întreaga perioadă a studiului.
- Doamnele din grupul de control au primit indicația să mănânce așa cum obișnuiesc, fără nici o schimbare a dietei. S-a observat ( după ce s-au analizat caracteristicile dietelor ) că aceste senioare au avut un aport caloric adecvat și adaptat nevoilor energetice ale corpului.
- În grupul de intervenție, s-a recomandat postul intermitent , cu o perioadă de post de 16 ore, adică, persoanele înrolate în studiu puteau mânca în intervalul orar 20.00 -12.00 ( a doua zi ).
- Toate participantele la studiu au fost încurajate să își mențină același nivel de activitate fizică.
- Înainte de studiu s-au evaluat : compoziția corpului ( printr-o investigație asemănătoare cu cea care pune diagnosticul de osteoporoză ) , BMI, memoria ( printr-un test foarte simplu și foarte folosit in medicină – MMT ( mini mental test ), tensiunea arterială la nivelul ambele brațe și picioare ( da, se ia tensiunea arterială și la picioare în medicină, nu numai în scop științific ).
Rezultate după 6 săptămâni
- În grupul care a adoptat postul intermitent, scăderea ponderală a fost ( în medie ) 2 kg. Nu s-a notat nici un grad de scădere ponderală în celălalt grup.
- Capacitatea de memorare nu a fost afectată în grupul cu post intermitent ( și nici în celălalt, nu ? ! ).
- Tensiunile arteriale măsurate au fost normale.
- Cea mai importantă modificare în grupul care a postit intermitent ( față de grupul care a mâncat în mod obișnuit ) a fost scăderea greutății cu aproximativ 2% ( în celălalt grup s-a observat o creștere în greutate cu aproximativ 1% ). Cercetătorii au făcut conversia procentelor și au apreciat că masa de grăsime ( în grupul cu post intermitent ) a scăzut cu 1660 g , în timp ce masa de țesut muscular a rămas , practic, neatinsă.
- Factorul psihologic joacă un rol foarte important când vine vorba de schimbarea dietei. Câteva senioare au părăsit grupul cu post intermitent.
Concluziile autorilor studiului
- Postul intermitent aplicat în rândul femeilor în vârstă de peste 60 de ani , chiar și pe o perioadă scurtă, duce la scăderea masei de celule grase ( scădere ponderală ) fără afectarea masei de țesut muscular scheletic.
De ce au ales autorii această vârstă ? Deoarece toate femeile se aflau în plină menopauză, când, se știe, există o creștere în greutate.
Pentru cei care doresc să citească toate detaliile studiului, pun la dispoziție linkul de mai jos :
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32531956/