Rupe cafeua autofagia - postul intermitent

Cafeaua și autofagia

“Rupe” cafeaua autofagia?

M-am gândit la acest subiect când am citit pe undeva un comentariu care susținea că cestile  de cafea pe care le bem într-o zi rup autofagia.

Introducere

Ca să înțelegeți bine despre ce voi dezbate, voi incepe cu câteva definiții.

Insulina= hormonul care este secretat de pancreas și are rolul de a scădea glicemia, depune surplusul de energie sub forma de grăsime , dar  și alte roluri. 

Hormonul de creștere = se secreta din hipofiza, o mica glanda endocrina situata in creier. Hipofiza controlează toate celelalte glande din corp.

Hormonul de creștere, cum se poate deduce din numele lui, are rol in creșterea și dezvoltarea armonioasa a organismului. Prea puțin hormon de creștere te va face pitic, prea mult te va face un gigant. Ajuta la arderea grăsimilor și sinteza de proteine. Corpul are proteine in toate structurile sale. In toate celulele, țesuturile, organele.

Glicogenul hepatic= cămara , rezerva de glucoză a corpului. Este suficientă pentru un timp limitat ( 36-48  de ore ). Mai exista o rezervă și în mușchi, care se folosește în timpul exercițiilor fizice.

Aminoacizi= structurile chimice care alcătuiesc proteinele. 

mTOR =o proteina implicata in creșterea și multiplicarea celulelor. Se vorbește mult despre ea in dezvoltarea și întreținerea cancerului de orice fel. 

Autofagie = procesul inițiat de corp , prin care corpul își distruge singur structurile bătrâne și defecte, dând naștere la structuri noi, tinere, sănătoase. Un proces de autovindecare. Apare după o perioadă în care corpul nu mai trebuie sa digere mâncare, când are timp să își îndrepte atenția către el. Părerile sunt împărțite : că apare după 10-12 ore de post, că apare după 20-24 de ore de post.

Cafeaua= o băutură de culoare neagra ce conține cofeina și care se obține din boabele de cafea prăjite și măcinate. O bem ca pe un stimulant, dar induce  și secreția de cortizol din glanda suprarenala, care este un hormon de stress. Excesul de cortizol duce la creșterea glicemiei, a tensiunii arteriale, retenție de apă și sare, predispoziție la infecții, obezitate.

Cand se produce autofagia?

Ce stim ?

Autofagia se produce cand :

  • insulina e la concentratii  joase
  • depozitele de glicogen din ficat sunt extrem de reduse
  • exista cantitati foarte mici de aminoacizi
  • mTOR evidentiaza valori scazute.

Cine inhiba autofagia?

Ce mai stim ?

Insulina inhiba lantul genetic care activeaza autofagia, dar si cetoza.

Cum stimulam autofagia?

Posibilitatile de a activa și  stimula autofagia sunt :

-consumul de cafea ( anticipez un pic aici )

-sauna

-exercitiul fizic.

Yoga, Adult, Asia, Exercise, Girl

Vis-a-vis de valoarea energetica a cafelei, parerile sunt impartite . O parte spun ca are cam 2 kcal /100 mg , altii ca nu are nici o calorie. Tind sa  ii cred pe ultimii, deoarece nu conține nici carbohidrați, nici proteine, nici fibre, nici grăsimi.

In cafea exista niște substanțe numite polifenoli ( se gasesc si in ciocolata, de exemplu ), care stimuleaza autofagia. Cafeaua reprezintă cea importanta sursă alimentară de polifenoli, având in vedere cosumul acesteia in cantități extrem de mari, in toata lumea. Polifenolii  ajută in lupta impotriva diabetului  de tip 2, sindromului metabolic, bolii Alzheimer, cancerului.

https://www.researchgate.net/publication/321648719_Regulation_of_autophagy_by_polyphenols_Paving_the_road_for_treatment_of_neurodegeneration

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22504405

Rupe cafeaua autofagia?

Cofeina stimulează arderea grăsimilor in ficat, cu activarea autofagiei. Administrarea de cafea cu cofeina, dar si decofeinizată , la șoareci , in cadrul modelelor experimentale, a condus la stimularea autofagiei in ficat, inima si muschi la aproximativ 1-4 ore dupa administrare. De asemenea, s-a evidentiat inhibarea mTOR prin acelasi proces.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4111762/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4260725/

Concluzia : cafeaua stimulează autofagia .

Da, poți bea cafea în timpul postului fără  sa te temi că interferă cu autofagia.

Ce vești bune ! Sa ne apucam sa bem cafea !!!!!

Ei , bine, nu te grăbi !

Din ceea ce am citit eu, ar trebui sa te gândești câtă cafea sa bei pe zi si la ce ore ale zilei.

Timpul de injumatatire al cafelei (care reprezintă timpul necesar unei substanțe ca aceasta să atingă jumătate din catitatea inițială ) este de aproxiamtiv 6 ore în cazul cafelei. Ce înseamnă asta pentru tine ? Că dacă bei o cafea la ora 12.00, în jurul orei 18.00 va mai exista in sistemul tău jumătate din cantitatea pe care ai consumat-o.

Aș vrea să mă intelegeti bine. Eu vorbesc despre consumul de cafea neagra și autofagie. Nu de cafea cu MCT, frișcă, ulei de cocos sau mai știu eu ce.

Ce reacții adverse poate avea consumul exagerat de cafea?

Insomnia, stressul cronic ( secundar stimulării  repetate a cortizolului ), iritabilitatea, nervozitatea , dependența sunt doar cateva exemple. Toate efectele pozitive ale autofagiei se anulează dacă dormi prost, daca esti iritabil si stressat, dacă ești mereu nervos și nemulțumit, sau ești obosit cronic. Atunci corpul se găsește in stare de stress cronic. Glicemia crește si…. urmează  tot cercul vicios cunocut sub numele de sindrom metabolic.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28935543

Așadar, lume bună,  otrava stă in doza si orarul de administrare.

Alte articole de interes cu acelasi subiect :

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: