Am lipsa de magneziu, oare ?
Îmi place mereu să spun : ” Ascultă-ți corpul ! ” . Organismul nostru ne semnalizează mereu dacă ceva nu este în ordine. Și are o capacitate imensă de a se autovindeca, dacă noi suntem atenți la semnalele pe care ni le trimite .
Dacă îmi vine să dorm, dorm ( asta mi se întâmplă , în general, în weekend, în rest fiind foarte activă ). Înseamnă că organismul meu are nevoie de asta.
Am avut o perioadă lungă în care mi-a cerut să mănânc măsline. Pur și simplu veneam acasă și nu mă lăsam până nu terminam un borcan cu măsline ( cam 250 grame ). Acum sunt în etapa în care mi se cere ceapă și roșii. Alteori, trebuie să mănânc multă carne.
Nu îi refuz nimic corpului meu. Toate poftele astea înseamnă că îmi cere ceva ce îi lipsește. Mănânc o dată pe zi, dar mănânc ce mi se cere.
Despre magneziu am mai scris un articol pe care îl puteți citi accesând linkul de mai jos.
Magneziu- mineralul prea des uitat
Ce duce la lipsa de magneziu ?
Alimentația cu care am fost obișnuiți, cu mulți carbohidrați, produse procesate și ultrarafinate, inflamatorii, lipsite de valoare nutrițională , ne asigură o cale foarte sigură către multe tare, multe deficite de micronutrienți ( adică vitamine și minerale ) , ceea ce contribuie în plus la dezvoltarea bolilor cronice și degenerative.
Cam după vreo 3 săptămâni după ce am inceput keto, atât eu, cât și Victor, am început să facem cârcei. Da, acele contracții musculare extrem de dureroase la nivelul mușchilor gambei.
Mă știți că sunt obsedată de ideea de analize de sânge când îți schimbi stilul de viață ( și nu numai ). Așa că , ne-am făcut analize. Da , suspiciunea mea s-a adeverit. Amândoi aveam magneziul din sânge scăzut.
A durat mult timp până am indreptat lipsa de magneziu.Inca mai facem cârcei, mai rar, ce-i drept. Dar , cum neglijăm suplimentele cu magneziu, cum organismul ne semnalizează cu câte un cârcel . Ascultă-ți corpul !
Cineva m-a întrebat mai de demult de ce nu făceam cârcei înainte de keto ? De ce keto demască diverse probleme ? Nu am știut să răspund atunci, dar m-am gândit.
În era carbohidraților mănânci non stop. Mese principale, și gustări, și un fruct, și bomboane, și ciocolată. Corpul este practic bombardat în permanență cu alimente și, atunci, nu poate să facă altceva decât să digere și să metabolizeze în permanență ceva. Este ca o uzină în care se lucrează în 3 schimburi, fără pauze.
Practic nu mai are timp să se ocupe și de el însuși, să inventarieze leziunile, rănile, bubele, să semnalizeze că există ceva în neregulă. Carbohidrații abundă, celulele nu fac altceva decât să tot ardă tot ce vine , deficitele sunt mascate de bomba de energie adusă de glucoza în exces. Ești un bolnav plin de energie.
Cum nu mai dai carbohidrați sistemului, pac…. ești obosit, depresiv, nervos. Așa că, mai bagi ceva dulce, o gustare, o porție de cartofi pai. Și, pac, miraculos te simți bine. Cam vreo oră. Apoi, o iei de la capăt. Deci, traducerea mea este că intoxicația cu glucoză nu lasă timp corpului să semnalizeze că existe deficite importante în micronutrienți.
E foarte simplu ! . Practic nu există analize care pot măsura lipsa de magneziu în celulă, acolo unde se produc reacțiile care duc la cârcei. Deci, chiar dacă ai un magneziu normal, asta nu înseamnă că nivelul de magneziu în interiorul celulei este normal. Cum știi asta ? Păi, știi, că îți spune corpul, că faci diverse manifestări care sunt asociate cu lipsa de magneziu. Ascultă-ți corpul ! Când ți-au ieșit probele de sânge cu magneziu mic, e groasă treaba.
Si, sigur, daca te gandesti in urma, corpul ti-a semnalizat ca ai lipsa de magneziu.
Simptomele care iti arata ca ai lipsa de magneziu sunt prezentate mai jos.
Crampele musculare/spasmele musculare / cârceii
Magneziul este un microelement extrem de important în conducerea impulsului nervos de la nivelul celulei nervoase la nivelul mușchiului. Lipsa de magneziu va afecta această transmitere , ceea ce va duce la contracții musculare involuntare, dureroase . Acești ” cârcei ” sunt considerați ca fiind semne precoce ale deficitului de magneziu. La femeile care menstruează, pot apare menstruații extrem de dureroase. Deci…. fă-ți analize !
Simți des amorțeli și furnicături ?
Corpul te avertizează !
Datorită lipsei de magneziu exista modificări în activitatea celulelor nervoase ceea ce duce la o hiperexcitabilitate cu producere de impulsuri nervoase anormale , care se resimt sub aceste forme de furnicături, înțepături, amorțeli.
Palpitațiile
Există o formă gravă de aritmie cardiacă ( tulburare de ritm la nivelul inimii ) care se tratează cu magneziu intravenos. Mai trebuie să adaug ceva ?

Ai palpitații ? Fă-ți analize !
Inima este un mușchi , care primește impulsuri nervoase ca și ceilalți mușchi. Palpitațiile sunt echivalentul cârceilor, dacă e să facem o comparație grosieră.
Contracția celulei cardiace depinde de concentrații normale de calciu și potasiu. Și, ghici ! Aceste concentrații sunt reglate de magneziu.
Magneziu insuficient = concentrații deficitare de calciu și magneziu la nivelul celulelor inimii = tulburări de ritm cardiac , care se resimt că palpitații.

Durerea osoasă și musculară cronică / fibromialgia
Are la bază același mecanism : hiperexcitabilitate în țesuturile de conducere nervoasă. Asta duce la creșterea tensiunii în mușchi, cu suprasolicitarea fibrelor musculare, dar și a articulațiilor, cu apariția durerii.
Nu te poți concentra ? Ești în permanență obosit fizic, psihic, emoțional, mental ?
Simți că ai un creier care e mereu in ceață ? Nu te du la borcanul cu dulceață ! E posibil să ai lipsă de magneziu.
Mitocondria = furnalul în care se produce energia unei celule depinde , pentru a funcționa la parametrii optimi, de concentrații normale de magneziu. Lipsă de magneziu = lipsă de energie.

Constipație ? Tulburări de tranzit intestinal ?
Îți zici: am un intestin iritabil. Ete , na !
Povestea asta cu sindromul de intestin iritabil este, după părerea mea, o găselniță a științei moderne , o boală inventată, modernă. Nu ai intestin iritabil, nu ești la modă. Trebuie să ai intestin iritabil.
Și bagi nu știu ce pastile in tine. Da, fără să te gândești că există remedii extrem de simple și cauze tratabile , cum ar fi o lipsă de magneziu.
Există suplimente cu magneziu care sunt recomandate în caz de constipație ( citratul de magneziu ).
Ai insomnii ? Te trezești obosit ?
Ei, ce îți zici ? Sunt stresat .
In creierul tău exista o mulțime de substanțe care sunt importante pentru un somn bun. Una dintre ele se numește GABA și are rolul de a inhiba activitățile cerebrale, adică, de a promova relaxarea. Magneziul este implicat în producerea de GABA din creier .
Lipsă de magneziu = lipsă de GABA = lipsa relaxării = hiperexcitabilitate în creier = insomnie.
Iritabil ? Irascibil ? Anxios ? Depresiv? Panicat ?
Poate că nu ești tulburat psihic , ci ai doar o lipsă de magneziu.
S-a demonstrat că incapacitatea creierului de a produce concentrații normale de GABA, datorită , printre altele, deficitului de magneziu , poate conduce la apariția ADHD.
Acum că știi toate astea, ce zici ? Te regăsești pe aici ? Ia contact cu medicul și fă-ți analize . În spatele a simptome care pot părea grave, pot exista cauze simplu de îndreptat.
Ai probe de tiroidă care nu stau bine în ciuda unui tratament corect ? Controlează magneziul ( și adaugă și seleniu ). Doar ca o idee, din ceea ce am citit .
De ce fac carcei cand incep keto ? Cum sa ii tratez?
Be keto Be happy !
Pingback: Precautii în dieta keto - ce poți experimenta la început de viață keto
In primul rand va urez un an nou cu sănătate fericire și numai realizari frumoase!
Va urmaresc cu drag si fiecare articol scris il citesc cu mare interes multumesc frumos pentru toata informația atat de bine explicita
Am avut mai multe tentative in a tine acest stil de viata sănătos insa de fiecare data am clacat
Am un hipertiroidism post partum cu perioade bune si perioade mai putin bune
Incerc sa ma conving ca această dieta ma va ajuta si mai găsesc cate un articol in care scrie ca lipsa carbohidraților in hipertiroidism este o problema iar o iau de la si renunt😥
Sper într-o zi sa fiu convinsa ca keto este solutia si sa am puterea sa nu mai dau inapoi
Va mulțumesc frumos pentru toate articolele scrise pe înțelesul tuturor
Va doresc numai bine!
Mulțumesc frumos ! Un an nou bun și cu sănătate. Keto echilibrează toate balantele hormonale. Exista multe articole contra keto . de ce ? Nu pot scrie aici. Ar trebui să înțelegi. Am scris și eu 2 articole, cred, despre keto și tiroidă. Iei vitamina D cu seleniu, magneziu și K2? O hipertiroidie , teoretic, se poate rezolva cu medicamente. Cam in 2 ani. Exista și situații când se ajunge la tratament cu iod sau operatie.
va citesc si va urmaresc cu atentie, multumesc
un an exceptional va doresc
Mulțumesc frumos ! Un an cu sănătate și toate darurile bune de la Dumnezeu să ai și tu și cei dragi ție !