Am lipsa de magneziu - alimente care contin magneziu

Magneziu- mineralul prea des uitat

Lipsa de magneziu : simptome si suplimente.

Sa vorbim despre magneziu. Despre deficitul de magneziu si ce simptome are. Si despre surse naturale si suplimente cu magneziu.

Introducere

In ultimul timp am tot vorbit cu diverse persoane  despre importanta magneziului pentru buna functionare a fiecarei celule din corp.  Chiar si medicii uita, uneori, sa testeze concentratia de magneziu din sange  , ceea ce poate duce la intarzierea recuperarii  unui pacient in urma aplicarii anumitor tratamente.

De exemplu, scaderea sodiului  sau potasiului din sange poate avea ca si cauza o hipomagneziemie  nediagnosticata ( scaderea concentratiei de magneziu din sange ). Medicul incearca  sa substituie deficitele , dar, in ciuda unui tratament corect dirijat, deficitele nu se corecteaza. Atunci e momentul sa ne amintim de magneziu.

Lipsa de magneziu este foarte frecventa

Se  estimeaza ca aproximativ 98% din populatia globului are  deficit de magneziu. In parte datorita  subnutritiei . In tarile dezvoltate acest deficit se datoreaza dietei sarace in substante nutritive, cu alimente superrafinate si supertratate, frumos colorate  si care ne imbie prin mirosuri ce ne excita toate sucurile digestive, dar care , nutritional , au valoare zero.

M-am gandit sa creez o categorie  pe care am intitulat-o ”Suplimente” , unde voi publica articole relevante despre diverse vitamine, minerale sau alte suplimente importante pentru sanantate.

De ce este important magneziul- prescurtat Mg – pentru corp ?

  • sustine functia fibrelor nervoase si a muschilor
  • este implicat in transportul calciului si potasiului  in corpul uman
  • are un rol vital in buna functionare a inimii
  • stimuleaza productia de proteine , materiale de ” constructie” extrem de importante pentru organism
  • ajuta la mentinerea  glicemiei normale
  • contribuie la reglarea tensiunii arteriale
  • ” pune un umar ” la  producerea de energie in celule
  • este un element extrem de important pentru buna dezvoltare a oaselor
  • sustine producerea de ADN si ARN  ( structuri extrem de importante pentru corpul uman , care dicteaza cam tot ce se intampla in corp ).

Simptome provocate de deficitul de magneziu

Simptomele declansate de  asa numita ” lipsa ” de magneziu sunt nespecifice, poate doar crampele musculare reprezentand  un semn care indruma catre analizarea Mg.

Alte simptome pot fi reprezentate de :

  • obosela
  • pofta de dulce
  • dureri de cap
  • carcei, crampe musculare
  • nervozitate
  • modificari de comportament, cu iritabilitate, irascibilitate extrema
  • scaderea capacitatii de concentrare
  • constipatie
  • greata

Daca  deficitul de magneziu nu este descoperit si tratat la timp, se poate ajunge la  aparitia unor boli extrem de grave , despre care puteti citi  aici.

Despre relatia dintre deficitul de magneziu si inflamatie puteti afla mai multe din articolul meu de mai jos :

Inflamatia si deficitele in vitamine si minerale
Inflamatia si deficitele in minerale si vitamine

Lipsa de magneziu si inflamatia

Pentru cei mai curiosi, pun la dispozitie si un filmulet despre inflamatie. Asa pe scurt, ca subiectul e foarte vast.

Dintre acestea , demne de toata atentia  sunt:

  • diabetul zaharat de tip 2
  • hipertensiunea arteriala
  • bolile de inima
  • osteoporoza

Despre legatura dintre magneziu si diabetul zaharat

Exita o multime de studii stiintifice care au demonstrat ca exista o relatie stransa intre deficitul de magneziu si diabetul zaharat de tip 2. Citeste mai mult in articolul urmator :

Am lipsa de magneziu - alimente care contin magneziu
Deficitul de magneziu și diabetul de tip 2

Efectele  benefice ale magneziului

  • Previne aparitia diabetului zaharat de tip 2  prin : scaderea rezistentei la insulina si  reglarea glicemiei. Un studiu american care a inrolat 4497  de subiecti a demonstrat ca cei care au avut un aport mai mare de magneziu  au avut cel mai redus risc de a dezvolta diabet de tip 2. Pentru o lectura mai detaliata puteti citi aici .

  • Ajuta la reducerea fenomenelor inflamatorii. Inflamatia sta la baza oricarui tip de boala, asa ca , este foarte important ca fiecare dintre noi sa incerce sa reduca procesele inflamatorii din corp, ba, chiar si mai bine, sa le previna. Efectele pozitive ale magneziului in lupta contra inflamatiei sunt foarte bine studiate. Mg este considerat un mineral  anti-imbatranire, deoarece reduce inflamatia si reduce stressul oxidativ, procese care duc la initierea imbatranirii corpului. Mai multe puteti citi aici.

  • Este de mare ajutor in timpul planurilor de scadere   in greutate, mai ales sub forma de magneziu citrat. Acest efect se datoreaza in mare parte scaderii rezistentei la insulina , dar si faptului ca magneziul regleaza productia de energie din corp. Puteti citi mai mult aici.  

  • Ajuta la imbunatatirea senzatie de bine general, fericire si a somnului. Exista studii care au demonstrat ca suplimentele cu magneziu sunt eficiente in tratarea depresiei ( despre asta  in urmatorul articol  ).  Exista , de asemenea  date stiintifice care vin in sprijinul faptului ca magneziul stimuleaza sinteza de melatonina, care este hormonul somnului, cel ce ne ajuta sa adormim, contribuind, astfel, la imbunatatirea calitatii somnului.

Pe piata comerciala de suplimente exista o larga diversitate de produse ce contin magneziu. Dar cred ca putini stiu ca este foarte important ce produs alegi pentru ca sa obtii cele mai bune rezultate, deoarece magneziul este combinat cu alte diverse structuri in diferitele preparate, ceea ce ii modifica  biodisponibilitatea ( adica, procentul de magneziu care este absorbit in corp ).

Surse naturale de magneziu

  • seminte de floarea soarelui si dovleac
  • spanac
  • nuci si alune
  • ciocolata neagra
  • avocado
  • kefir
  • somon
Deficitul de magneziu : simptome si suplimente

Se recomanda o mana de nuci  pe zi . Asta asigura  circa 25% din necesarul de magneziu pe zi ( noi folosim nuci pecan , datorita continutului  cel mai redus in carbohidrati ), alaturi de seleniu, lecitina, acizi grasi, vitamina E  si fibre.

Care este necesarul  de magneziu pe zi

Doza zilnica recomandata de magneziu este inte 250- 400 mg pe zi, un pic mai mare pentru barbati si femeile gravide., dar, pe masura ce inaintezi in varsta, se recomanda , de asemenea, doze mai mari.

Daca iei doze prea mari de magneziu, apar semne  de toxicitate , hipermagneziemie ( prea mult magneziu in corp ), iar acestea sunt:

  • depresie
  • hipotensiune
  • greata/varsaturi
  • palpitatii
  • dificultati in respiratie
  • valuri de caldura in corp

Totusi, intoxicatia cu magneziu este foarte rar intalnita si apare  mai frecvent  la persoanele  care consuma magneziu in scopuri laxative.

Suplimente cu magneziu

Cand vine vorba de suplimente  este bine sa fii foarte bine informat, deoarece fiecare combinatie in parte isi are avantajele ei.

In plus, e bine de stiut ca exista magneziu sub forma de tablete, praf si forme cu absorbtie transcutanata, adica prin piele, care se gasesc sub forma de saruri de baie ( saruri Epsom) sau spray.

Noi folosim cam toate formele, sprayul cand tinem post prelungit, deoarece se aplica direct pe piele si nu intrerupe postul ( absorbtia prin piele este cea mai eficienta, in rest existand mari variatii in absorbtia magneziului in corp ), tabletele le luam zilnic, iar praful il punem in apa si bem la masa, deoarece alcalinizeaza mediul acid indus de ingestia de alimente ).

Cele mai eficiente forme de magneziu sunt cele in care magneziul este chelat, adica legat, de un aminoacid, deoarece , astfel, este crescuta absorbtia in corp, deci, biodisponibilitatea catre celule, ceea ce asigura o eficienta mai mare. Mai jos voi  prezenta tocmai aceste forme de magneziu, precum si efectul preponderent al acestora.

Magneziu L-treonat – ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive , cerebrale. Are capacitatea sa treaca bariera cerebrala, ajungand la creier. De fapt, e singura forma de magneziu care are aceasta proprietate.

Magneziu malat- stimuleaza productia de energie.

Magneziu taurat – ajuta la mentinerea starii de liniste si calm, precum si la sanatatea inimii.

Magneziu glicinat- ajuta la relaxare.

Magneziu orotat – imbunatateste sanatatea inimii.

Magneziu aspartat- ia parte la procesele de producere de energie si amelioreaza starea de oboseala.

Magneziu citrat –  folosit impotriva constipatiei.

Este bine, de asemenea, de stiut, ca , in corp, toate vitaminele si mineralele, si hormonii nu actioneaza independent , ci interactioneaza intre ei.  Un asemenea exemplu este magneziu si vitamina D.

Magneziul este un element vital pentru metabolismul vitaminei D ( citeste Vitamina D si tu ), asadar, degeaba iei doar vitamina D , daca ai un deficit care necesita suplimentarea cu vitamina D, sau daca iei doar in scop profilactic, daca in acelasi timp nu tratezi un eventual deficit de magneziu. Si reversul e adevarat : prea multa vitamina D poate duce la scaderea nivelului de magneziu, care este necesar pentru metabolizarea unor cantitati prea mari de vitamina D.

Adreseaza-te intotdeauna unui medic pentru a controla analizele de sange inainte de a incepe sa consumi diverse suplimente, precum si pentru a stabili ce doze sunt indicate in cazul tau.

Alte interactiuni se produc cu calciul si fosforul.

Aceste oligoelemente pot, de asemenea, scadea concentratiile de magneziu. Corpul are nevoie de magneziu pentru a absorbi calciul. Prea mult calciu scade magneziul si duce la osteoporoza.

Acelasi mecanism este valabil si in cazul fosforului. Asadar, nu exagera cu suplimentele de calciu si fosfor, fa analize intotdeauna inainte de a lua un supliment si adreseaza-te medicului pentru recomandari de specialitate.

Si medicamentele pe care le iei zilnic, disciplinat, pot duce la lipsa de magneziu :

 

Acum stii mai multe despre lipsa de magneziu-simptome-suplimente.

6 thoughts on “Magneziu- mineralul prea des uitat”

  1. Lacra, ce parere ai despre Magneziul organic / marin ? Ma gandesc ca este o forma mai naturala si poate mai usor abosrbabila de catre organism.

  2. Pingback: Ai lipsă de magneziu ? - Eu și stilul de viață keto

  3. Pingback: Greșeli frecvente în keto - Eu și stilul de viață keto

  4. Pingback: Începător în dieta keto - Eu si stilul de viață keto

  5. Pingback: Sărurile Epsom = sulfatul de magneziu - Eu si stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: