Ce este cetoza keto

Cetoza nutritionala si corpii cetonici

Ce este cetoza keto ?

Ce semnifica cetoza nutritionala și ce sunt corpii cetonici ?

Ce inseamna dieta vestica ?

Dieta actuală , numita vestica, conține 50-60 % carbohidrați și restul proteine și grăsimi. Corpul nostru arde glucoza pentru a produce energia necesară vieții de zi cu zi. Adica, un aport foarte crescut de carbohidrati.

Aș vrea să fac o mică paranteză,  pentru a sublinia un aspect extrem de important.

Corpul are nevoie de anumiți  acizi grași și aminoacizi pe care nu îi poate sintetiza , pe care îi obține numai din alimentație. Aceștia se numesc acizi grași esențiali ( cei mai cunoscuți fiind acizii grași omega 3 și 6  ) . Si aminoacizi esentiali. Citeste un pic despre acestia din urma in urmatorul articol.

Experiment- glicemia, proteina si cetoza Ce sunt proteinele
Sa intelegem proteinele

 Nu există nici un  glucid esențial. Asta dovedește clar că organismul uman este perfect adaptat să supraviețuiască fără carbohidrați. 

De altfel , până la apariția cerealelor ca sursă de alimentație și de carbohidrați ,  omul primitiv a supraviețuit în scenariul cetoză : foarte puține glucide din eventualele fructe, multă proteină din carnea de vânat, grăsimi din pește sau vânat gras. Vi se pare că nu a supraviețuit omul primitiv?! 😄

Revenind. Așadar, atunci când dieta e bogată în carbohidrați , ardem carbohidrații ( care se transformă în glucoză în corp ) ca sursă de energie.

Ce inseamna cetoza keto si corpii cetonici ?

Când reducem cantitățile de glucide/zahăr,  corpul se adaptează și își procură energie din arderea grăsimilor , cu producția de acizi grași liberi. Aceștia din urmă sunt metabolizati cu apariția corpilor cetonici , starea numindu-se cetoză nutrițională.

Există 3 tipuri de corpi cetonici:

  1. Beta hidroxibutirat
  2. Acetoacetat
  3. Acetona

Beta hidroxibutiratul reprezintă 75% din totalul  de corpi cetonici și are un rol extrem de important legat de producția de glutation Glutationul apără ADN-ul celulelor de factorii toxici.

Când ADN-ul celular este supus unor procese repetitive de distrugere/îmbolnăvire , există condițiile perfecte de aparație a cancerului, dar și a altor boli.

Ce e glutationul
Glutationul – ” regele ” antioxidanților

Cum se masoara cetoza keto ?

Acetoacetatul se găsește în proporție de 25% si are un rol extrem de important împotriva inflamației.   Practic , orice boală implică inflamație.

Acetona rezultă din metabolismul acetoacetatului. Se elimină prin respirație și, de aici , halena/mirosul de acetonă la persoanele care se află în cetoză.

O mică parte din cetone se elimină și prin piele. Ca rezultat apare pruritul / mâncărimea de piele , care este un semn că organismul se află în cetoză.

De ce ma mananca pielea in keto ?

Dieta keto  este un hard-core LCHF (asta am citit-o undeva și mi-a plăcut, așa că citez și eu ). Rezultate foarte bune se pot obține foarte bine doar micșorând cantitățile de carbohidrați  din alimentație.

De exemplu, un studiu a arătat  că omul din societățile vestice mănâncă , în medie, 250- 300 g carbohidrati pe zi. ☠ Este o cantitate enormă, mult peste capacitatea corpului de a o arde și , de aici, grăsime, obezitate, diabet, cancer, infarct .

Dieta LCHF ” liberală  ” are efecte deosebite asupra greutății și sănătății și permite până la 100 g carbohidrați pe zi. E mai mult decât suficient pentru corp.

Ce este cetoza keto ? E acelasi lucru cu cetoza diabetica?

CETOZA NUTRITIONALA NU ESTE PERICULOASA PENTRU CORP

Există 2 tipuri de cetoză :

  • Cetoza nutrițională
  • Cetoacidoza diabetică

Cetoacidoza diabetică este o stare foarte gravă, mortală în lipsa tratamentului, specifică tipului 1 de diabet zaharat , în care există deficit total de insulină.  Nu se recomandă sub nici o formă dieta keto celor care au tip 1 de diabet.

Dacă aveți diabet de tip 1 și doriți să încercați LCHF  este foarte recomandabil să luați legătura cu diabetologul și nutriționistul  vostru.

Cetoza nutrițională este o stare fiziologică , corpii cetonici măsurați în sânge sunt între 0,5 – 4 . Cetoza patologică  apare în caz de  înfometare  și în cazul diabetului de tip 1 decompensat . În acest ultim caz se poate  ajunge până la valori imense ale cetozei din sânge, de 10-20 .

Cei care postesc prelungit pot atinge valori de 5-6, fără a se considera o problemă de sănătate. Postul este o alegere individuală, infometarea este o situație impusă.

Dar cum e cu cetoza alcoolica si cetoza keto ?

A fost o intrebare pe care am primit-o pe grupul meu Facebook.

Am dezbatut subiectul intr-un articol :

Dieta ketogenica si alcoolul
Dieta ketogenica si alcoolul

Concluzie:

  1. Dieta keto duce la o cetoză fiziologică, nepericuloasă , cu care corpul se obișnuiește rapid. Ba chiar, din experiența mea proprie, cu care corpul se simte foarte bine, totul funcționând pe modulul turbo, tată! 🤣😅😅
  2. Excepție de la afirmația de mai sus o face diabetul de tip 1 și înfometarea.

Acum stii ce inseamna cetoza keto !

Sanatate !

Consultați-vă întotdeauna cu medicul / nutriționistul vostru înainte de a face modificări în stilul vostru de viață și alimentar. Informațiile puse la dispoziție de către mine nu vin să se substituie contactului cu profesia medicala, nu reprezintă măsuri de tratament, nu înlocuiesc tratamentele convenționale recomandate de specialiștii în medicină. 

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: