E colesterolul important pentru sanatatea ta?

De ce e colesterolul important pentru corp ?

E colesterolul important pentru sanatatea ta? Hmmm, hai sa dezbatem subiectul.

Dacă repeți o minciună de multe ori, aceasta devine adevăr .” – autor necunoscut

Ai povestit familiei, prietenilor , colegilor de la locul de muncă despre noul tău stil alimentar, cu multe, multe grăsimi ? Și, cum au reacționat ? Și-au pus mâinile în cap , zicând :

– Ai înnebunit ? O să îți crească colesterolul cât casa și o să mori de inimă !

Ai încercat să le explici logic cine ne omoară de fapt, moartea albă, zahărul și carbohidrații , iar ei au râs cu gura până la urechi , mâncând ceva de la fast foodul din colțul străzii ?

Și, după mai multe încercări , ai abandonat,  zicându-ți că fiecare decide pentru sine ? Dar, îți pare rău  când îi vezi cum mănâncă, că sunt obezi și bolnavi, că au copii obezi și bolnavi. Dar, nu poți face mai mult , pentru că te izbești , mereu, de un zid.

Ce este colesterolul ?

Dar, întreabă pe oricine vrei ce înseamnă colesterolul ? De ce e prezent colesterolul la toate mamiferele ? Dacă e așa de periculos, de ce nu sunt câini, gorile, găini sau vaci care să facă accidente vasculare sau infarct de miocard ? ( citat din Dr. Jack Wolfson, cardiologist din SUA , care luptă pentru recunoașterea faptului că zahărul e cauza problemelor noastre de sănătate ).

Așadar, de ce ar produce singur corpul o substanță care să îi dăuneze ???? 🤔🤔🧐

Colesterolul este o moleculă alcătuită din carbon, hidrogen și oxigen. Aceste elemente chimice stau la baza vieții. Este o moleculă insolubilă în apă, dar solubilă în grăsimi.

Colesterolul are nevoie de ” prieteni ” pentru a fi transportat prin corp, către celule : HDL ( high density cholesterol , cunoscut , popular, sub numele de colesterol bun )  și LDL ( low density cholesterol, sau colesterolul nedrept numit colesterol rău ).

CINE PRODUCE COLESTEROL ÎN CORPUL TĂU ?

Ei, bine, e domnul ficat. Care face o mulțime de alte treburi. E ” uzina corpului ” .

Ficatul produce zilnic aproximativ 1000 mg colesterol.

Unii specialiști spun că un nivel scăzut al colesterolului înseamnă că ficatul nu funcționează cum trebuie, ceea ce crește riscul pentru apariția cancerului și moarte.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28683011

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CORP CU COLESTEROLUL PROVENIT DIN ALIMENTE ?

Cea mai mare proporție din colesterolul ( 50% ) alimentar nu este absorbit , ci eliminat prin materiile fecale. Intestinul preferă colesterolul produs de ficat . Mi se pare corect să ții cu tine însuți și să preferi producția ta locală în loc de importurile din mâncare.

Insulina eliberată ca răspuns la ingestia de zahăr și carbohidrați stimulează o enzimă ca să producă mai mult colesterol. Deci, relația e : hiperglicemie – insulină multă – colesterol mult. Scăderea aportului alimentar de carbohidrați este o metodă excelentă de a controla excesul de colesterol din corp.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28053201

HORMONII SEXUALI ȘI COLESTEROLUL ( testosteronul, progesteronul, estrogenii )

Toți acești hormoni sunt produși din colesterol.

Nu ai colesterol suficient, nu produci testosteron suficient, îți piere libidoul ( cheful de sex ) și erecția ta e  ca un castravete stricat.

Femeile produc și ele o cantitate redusă de testosteron. Acesta ajuta la sănătatea muchilor și oaselor.

S-a dovedit că un testosteron scăzut are ceva legături cu Alzheimer și  cardiopatia ischemică.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21504130

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16943795

Dar , nu te grăbi să te duci la doctor ca să îți dea niste testosteron. Prima oară trebuie făcute niște analize. Un testosteron mic poate ascunde o suferință de ficat, alte boli endocrinologice. Nu este chiar așa de simplu. O analiză modificată  poate avea cauze diferite.

Estrogenii și progesteronul sunt hormonii sexuali feminini. Și, ghici din ce sunt alcătuiți? Da, da, ai dreptate, din colesterol !

Progesteronul este produs de către ovare și glandele suprarenale , dar și de placentă. Este hormonul sarcinii, al maternității. Un colesterol mic va duce la probleme de fertilitate , probleme în dezvoltarea fătului.

https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)54299-X/abstract

Dar, cel mai prevalent hormon sexual din sânge este DHEA= dehidroepiandrosteron. Din acesta se formează testosteronul și estrogenii. DHEA este sintetizat din colesterol în ovare, testiculele, suprarenale. Exista o mulțime de studii care au demonstrat că un nivel scăzut al DHEA este asociat  cu bolile grave actuale ( infarct cerebral și miocardic, diabet , etc ).

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.111.000485

ESTI MEREU OBOSIT ?

Atunci, poate fi vorba de o problemă cu hormonul numit cortizol, secretat de glandele suprarenale. Cortizolul, da, este sintetizat și el din colesterol.

Despre  oboseala cronică și legătura cu cortizolul puteți citi mai multe în articolul meu de mai jos.

Keto si oboseala adrenala

Aldosteronul este un alt hormon important pentru balanța în apă și sare a corpului. Deși am fost dresați să credem că sarea este inamicul nostru, în realitate lucrurile nu stau așa. Nu există viață fără sare. Sarea este extrem de importantă pentru menținerea unei tensiuni arteriale normale. Și, de unde vine aldosteronul ? Da, și aicie vorba de colesterol.

E colesterolul important -vitamina D

Vitamina D este esențială pentru o buna sănătate a oaselor, pentru funcționarea la parametrii optimi a sistemului  imun, pentru scăderea riscului de cancer ( de orice fel ) , pentru a menține în limitele normalului tensiunea arterială. Da, ai ghicit din nou ! Vitamina D este alcătuită din colesterol.

Exista încă 3 vitamine importante pentru organismul uman care sunt alcătuite din colesterol ( vitamina A, vitamina K și vitamina E ).

Cum se obține vitamina D din colesterol ? Păi, in piele , există mici vase de sânge. In sânge, există colesterolul produs de ficat. Sub acțiunea razelor de soare, molecula de colesterol se transformă în Vitamina D.

Vitamina D si tu

E importanta vitamina D pentru sanatatea ta? De ce? Poti sa te imbolnavesti grav daca ai lipsa de vitamina D? Raspunsul la aceste intrebari, si multe alte informatii , il vei gasi in acest articol.                                        …

Vitamina K – importanta si surse naturale

Un articol despre sursele naturale de vitamina K te poate ajuta sa intelegi de ce aceasta vitamina este importanta in economia organismului. Vitamina K se prezinta Ideea acestui articol mi-a venit in momentul când scriam despre vitamina D. Vitamina K nu primește atenția care i s-ar cuveni , după părerea mea. Așa că, o sa…

COLESTEROLUL ȘI SĂNĂTATEA CREIERULUI

Deja am anticipat un pic mai sus, când am scris despre testosteronul scăzut.

Creierul este constituit în proporție de 60% din colesterol. 25% din cantitatea de colesterol produsă în corp este dedicată creierului.

Laptele matern conține grăsimi și colesterol , nutrienți strict necesari pentru dezvoltarea normală a creierului bebelușului. Revin iar cu întrebarea : ar produce corpul un lapte care să fie periculos pentru urmași , în ideea că grăsimile și colesterolul sunt dușmanii noștri, cum ni s-a tot spus ? Chiar și-ar îmbolnăvi corpul progeniturile ?????

Studiile au dovedit că cei care au un colesterol mai mare au o memorie mai bună. Și, invers. Cei cu colesterol mic suferă mai des de depresie, tulburări de memorie, tendință la suicid, agresiune.

https://www.researchgate.net/publication/279801400_Association_between_total_serum_cholesterol_and_depression_aggression_and_suicidal_ideations_in_war_veterans_with_posttraumatic_stress_disorder_A_crosssectional_study

Better memory and thinking seen in over 85s despite high cholesterol

Îmi place să zic că fiecare poate decide ce e bine sau nefavorabil pentru sănătatea lui.

Ce ma fac ? Mi-a crescut colesterolul pe keto

Mi-a crescut colesterolul in keto, soro ! Ce ma fac? Sa vedem, zise orbul. Cum am fost invatati? Obișnuiesc să spun că suntem bine dresați când vine vorba de colesterol, grăsimi, calorii. Doar cei care reușesc cu keto / low -carb, trecând peste recomandările care ne-au făcut obezi și bolnavi, pe noi, dar și pe…

Colesterolul si dieta ketogenica

Creste dieta keto colesterolul ?- vesnica dilema. Ce ne invata dieta clasica                                                                                      …

Ce analize de colesterol se pot face ?

Ce analize de colesterol se pot face ? Care sunt cele mai de incredere? In mod obisnuit, cand se vorbeste despre ” trebuie sa imi iau colesterolul ”, se face referire la o analiza care evalueaza colesterolul total din sange. Dar, grasimile din sange ( numite si lipide ) se afla sub mai multe forme…

Scriu aceste articole pentru a pune la dispoziție informații ( documentate științific ) care te pot ajuta în deciziile tale legate de sănătatea ta.

Citește și gândește-te : chiar e colesterolul  dușmanul tău ?

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: