De ce sunt mereu obosita keto si oboseala suprarenala

Keto si oboseala adrenala

De ce sunt mereu obosita? Si ce inseamna oboseala adrenala? Si cum ma poate ajuta dieta ketogenica sa ma simt mai bine?

Ce inseamna oboseala adrenala?

Foarte dezbătut acest subiect.

Pentru cine nu știe ce e oboseala adrenală/ corticosuprarenală pun la dispoziție linkul către articolul meu despre acest topic.

Cum spuneam în articolul citat mai sus , oboseala adrenală nu este acceptată ca o boală în medicina clasică.

Ce este keto flu?

Dacă dai căutare pe Google despre keto / low- carb ai să găsești articole care spun că asemenea diete conduc la oboseală adrenală.

După cum ați experimentat, există așa numita keto -flu , datorată dezintoxicării corpului de carbohidrați, dar , ulterior, starea de bine este majoră.

Sunt mulți guru în keto care spun să adaugi carbohidrați  la mese dacă dezvolți oboseală, insomnie și anxietate, adică, semne de oboseală adrenală. Eu personal nu cred că e cazul .  Noi nu am făcut asta. De ce ? Keto flu e ca un sindrom de sevraj la carbohidrați. Dezobișnuiești creierul de dependența de carbohidrați. Orice sevraj trece, dacă ești motivat și determinat. Dacă introduci din nou carbohidrații……ajungi din nou dependent de ei, dependența câștigă.

Importanta consumului adecvat de sare

De fapt, toate necazurile pe  care le resimți  când începi keto sunt datorate sodiului, adică, sării.

Se pot întâmpla 2 situații diferite în corp : depleția de sare, care înseamnă că nu mai  dai sare corpului.

In acest caz se activează un mecanism care reduce eliminarea de sodiu, astfel încât  corpul  să își asigure sodiul necesar pentru diversele procese. Prea puțin sodiu sau prea mult sodiu în corp poate duce la deces. Organismul are mecanisme clare de reglare. De exemplu, in cazul de mai sus se activează un mecanism dependente de 2 hormoni, renină și aldosteron. Renina se produce în rinichi, aldosteronul în glandele suprarenale/ adrenale.

Importanta consumului adecvat de apa

Deshidratarea înseamnă lipsa aportului de apă.

Deshidratarea duce la sete. Începi să bei apa. Dar consumul de apa simpla nu înlocuiește lipsa sării, a natriului. În lipsa unei cantități adecvate de sodiu în corp, apa pe care o consumi tu nu va corecta lipsa de sodiu, ceea ce duce  la probleme cu  menținerea volumului de sânge  circulant. Adică, simplu , cu tensiunea arterială ( dar și alte chestii ).

Sare Himalaya
Sarea este esenta vietii

Despre sare

Doamne, se scriu atât de multe despre consumul de sare. Și toate chestiile sunt așa de contradictorii. Nu afirm că eu voi descoperi adevărul absolut. Dar, vă pot prezenta câteva aspecte și voi puteți trage concluziile.

Sarea este cunoscuta de mii de ani. Dar, aportul de sare pentru buna funcționare a corpului rămâne o controversă .

Mulți ani ni s-a spus că   aportul de sare poate conduce la creșterea tensiunii arteriale, și, de aici, o altă  sumedenie de probleme, accidente vasculare, boli de inima, insuficiență cardiacă și renală.

Totuși, nu s-au făcut studii legate de aportul redus de sare la oamenii care au tensiune arterială normală.  Ca să se vadă dacă aceste persoane își îmbunătățesc calitatea vieții  odată cu consumul redus de sare. Omul face infarct sau alte boli și când are tensiune normală.

Tensiunea arteriala si sarea

Ce legătură există între sare și glanda suprarenală ?

Ei, bine, există o legătură foarte puternica.

Fără sare corpul moare. Nu ai acces la sare timp de câteva săptămâni…..nu mai poți supraviețui. Nu ai un acces adecvat de sare timp de câteva luni, vei dezvolta toate simptomele adunate în noțiunea de ” oboseală adrenală “.

Balanța de sare in corp este controlată prin mecanisme fine, foarte bine puse la punct , hormonale.

Dacă mănânci prea multă sare, rinichii vor face tot posibilul să elimine prin urină excesul, ca så mențină balanța.

Dacă mănânci prea puțină sare , glandele suprarenale vor produce un hormon, numit aldosteron, care va face tot posibilul sa evite eliminarea de sare prin urină. Dar, când aldosteronul face asta, există un  dezavantaj : crește eliminarea urinară de potasiu, alt mineral extrem de important pentru corp. Dacă pierzi prea mult potasiu prin urină, în efortul corpului de a menține echilibrul sodiului,  tot ce înseamnă mușchi și  fibre nervoase vor avea de suferit .  Adică, inima, mușchii scheletici și întreaga rețea de fibre nervoase care există în corp.

Această lipsă de sodiu  este tradusă de către corp ca o  situație de stress. Stress înseamnă eliberarea de cortizol din suprarenale. Dar și de adrenalină. Tot din suprarenale.  Atât creșterea secreției de adrenalină, cât și a celei de cortizol înseamnă o mulțime de probleme de sănătate, precum și afectarea calității somnului.

Hormoni endocrinologie
Hormonii controleaza tot in corp

De ce e important aportul adecvat de sare in keto ?

Odată cu adaptarea la keto  în corp se întâmplă modificări profunde :

  • Scăderea rezistenței la insulina duce la diminuarea reținerii de apă și sodiu , adică vei urina mai des, cantități mari. Obișnuiesc să zic așa: unde e apă, e și sare. Vei urina cantități mari de apă, deci, și sare.

  • Celulele corpului învață să folosească corpii cetonici ca și combustibil de bază, în locul carbohidraților.

  • Se îmbunătățesc o serie de balanțe hormonale. Crește sensibilitatea la insulină ( adică, scade rezistența la insulină ). Crește sensibilitatea la leptină ( hormonul care ne spune sa nu mai mâncăm, așa numitul hormon al sațietății ). Se ameliorează balanța hormonilor tiroidieni.

Asta vine ca o bucurie pentru cei care au boli care predispun la retenția de apă și sodiu, cu edeme.

Dar, după ce tot  excesul  de apă și sare a fost eliminat în primele câteva săptămâni de keto , trebuie restabilită balanța dintre aportul de apă și ingestia de sodiu / sare.

Dacă tu nu ești atent să consumi și sodiu / sare pe lângă apă , asta va duce la activarea mecanismelor de mai sus, cu secreția de hormoni de stress.

Cetoza nutrițională fără un aport adecvat de sare conduce la stresul glandei suprarenale, adică, oboseală adrenală.

Stress

Știința din spatele cortinei consumului prea redus de sare

M-am oprit asupra unui studiu efectuat prin anii 2000 . Cercetătorii  din mai multe țări au analizat probele de urina a peste 100. 000 de persoane din 17 state. Au urmărit starea de sănătate a acestor persoane pe parcursul a 4 ani.

Ce au observat ?

Persoanele care au consumat mai puțin de 4 g de sare pe zi au avut  un risc mai mare de mortalitate. Acest risc practic s-a dublat când  aportul de sodiu a fost suplimentar scăzut la 2 g pe zi .

Prin contrast, riscul de moarte a scăzut nesemnificativă dacă s-au consumat circa  6 g sare pe zi.

Studiul poate fi consultat mai jos.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25119607

Atunci, cam câtă sare să consum ?

Depinde mult și de ce alte boli  sau medicamente folosiți, sau de cât de mult vă antrenați.

Unele medicamente fac ca så se rețină apă și sare in corp ( de ex., medicamentele antiinflamatorii ). Exercițiul fizic intens duce la transpirație. Transpirație înseamnă apă și sare care se pierd.

Ceea ce am găsit eu ca recomandări generale : 5 g pe zi în situații de sănătate excelentă , fără medicații care rețin sarea și fără practicarea de exerciții fizice viguroase.

Sarea și sodiul/ natriul nu sunt același lucru.

Sarea = NaCl = natriu / sodiu plus clor

1 linguriță de sare  înseamnă 5 g de sare , din care 2,3 sunt reprezentate de către sodiu , restul fiind clor.

Din experiențele noastre personale

De fiecare dată când simțim ceva deosebit, care ne afectează starea de bine pe care o știm  că e keto ( adică, oboseală nejustificată, amețeli,  scăderea capacității de concentrare )  ne  tragem o cafea sau un ceai cu o boabă de sare Himalaya. Odată am pus chiar sub limbă și….pac ! Mi-am revenit imediat.

Poate acum ați primit răspunsuri la o serie  de întrebări legate de intrebarea de ce sunt mereu obosita.

Be keto Be happy !

1 thought on “Keto si oboseala adrenala”

  1. Pingback: Începător în dieta keto - Eu si stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: