Dieta ketogenica si aportul de fibre

Dieta ketogenica si aportul de fibre

Exista o serie de voci care sustin ca in dieta ketogenica aportul de fibre e foarte redus. Si asta ar insemna pericole pentru sanatate.

Intrebarea

In urma cu ceva timp am fost intrebata ce parere am despre rezultatele unui studiu care afirma ca dieta keto  se asociaza cu un risc crescut de cancer de intestin gros,  datorita aportului  redus de fibre alimentare.

Am raspuns atunci ca se poate suplimenta aportul de fibre si ca o sa studiez problema. Si ca nu cred. Dar nu aveam dovezi.

Iata ce am gasit despre acest subiect !

Ce stim si nu punem la indoiala, ca am fost bine indoctrinati.

Fibrele provin din legume, fructe si cereale.

Atunci cand vezi regulile keto, incepi sa te intrebi : de unde  o sa imi iau fibrele ?

Sa vedem ce stim:

  1. Dieta keto limiteaza consumul de carbohidrati, legume si fructe.
  2. Recomandarile actuale spun ca sa mancam cel putin 25-30 g fibre pe zi.
  3. Dieta keto permite consumul de legume verzi, neradacinoase, seminte si nuci . Totusi, acestea asigura doar jumatate din ceea ce se recomanda. Asta daca respecti regulile jocului in keto.
  4. In cetoza nutritionala, ficatul produce un corp cetonic numit beta-hidroxi butirat ( cel pe care il masuram in sange ) , care are capacitatea de a inlocui unele functii ale fibrelor care lipsesc.
  5. Efectele pozitive ale fibrelor se datoreaza fermentarii acestora in intestin , sub influenta bacteriilor intestinale. Asta duce la formarea unor acizi grasi cu lant scurt. Cel mai cunoscut este butiratul.  Acesti acizi grasi au aceleasi capacitati metabolice ca si corpul cetonic amintit mai sus. CONCLUZIA :  o dieta keto bine formulata, corect tinuta, permite obtinerea acelorasi beneficii ca si in cazul consumului de fibre, dar, fara consumul a cantitati mari de carbohidrati.

Microbiomul=flora intestinala=bacteriile intestinale

Se discuta foarte mult despre sanatatea florei intestinale in ultimul timp. Adica,  daca ai  bacterii multe , bune si fericite  in intestin, atunci si tu  esti un om fericit si sanatos.

Toata populatia de bacterii bune intestinale se numeste  microbiom. 

Ca microbiomul sa fie sanatos, trebuie sa existe butiratul,  de care am scris mai sus. Dar, o parte din acest butirat este transportat prin intermediul circulatiei sangvine si catre alte organe, exercitand un efect benefic. De exemplu, la nivelul creierului si inimii.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19549860

Anatomy, Bacteria, Bacterium, Bowels
Bacteriile intestinale “bune” te ajuta sa fii sanatos

In dieta keto se produc 75-150 g beta-hidroxi butirat ( un corp cetonic pe care il masuram in sange ca sa vedem ce cetoza nutritionala avem ). Din punct de vedere chimic, beta hidroxi butiratul este aproape identic cu butiratul. Amandoua substantele pot fi folosite ca sursa de energie de catre celule si ai efecte antiinflamatorii in corp. Corpul cetonic este, conform specialistilor, mai potent.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25686106

Dupa ce te-ai adaptat keto , produci, in medie , cam 100 g beta hidroxi butirat .

50 g sunt folosite de creier, 25 g de inima, iar restul este suficient pentru a mentine sanatatea florei intestinale, fara sa fie nevoie de fibre solubile din carbohidrati , care sa fermenteze si sa produca butirat.

Astfel, specialistii in keto considera ca fibrele nu sunt obligatorii in dieta keto corect condusa, in care se obtine cetoza nutritionala si  adaptarea la keto.

Asadar, nu mai stiu ce zicea studiul ala , dar, daca e vorba doar de fibre, keto nu are nici un risc pentru dezvoltarea cancerului de intestin. Cetoza asigura sanatatea intestinului.

Dar, cancerul nu e o boala care are o singura cauza. E multi factoriala, multiplu fatetata. Cred ca studiul respectiv era comandat ca sa denigreze dieta keto. Industria pierde clienti. Asta inseamna bani. Ganditi singuri !

Ce este microbiomul ?

Pun la dispozitie un articol pentru cei interesati de subiect :

BE KETO BE HAPPY !

1 thought on “Dieta ketogenica si aportul de fibre”

  1. Pingback: Precautii în dieta keto - ce poți experimenta la început de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: