Cat de periculoasa e lipsa de somn? Stiai ca te poti imbolnavi daca nu ai acces la un orar normal de somn?
Stiai ca lipsa de somn poate duce si la cancer?
Haideti sa va povestesc un pic mai mult despre acest subiect.
Despre somn si riscul de cancer
Somnul este foarte important pentru toată ingineria corpului. Mi-ar trebui câteva săptămâni sa descriu totul, dar voi încerca să prezint doar câteva informații care sunt extrem de importante pentru a înțelege ce înseamnă somnul pentru sănătatea noastră.

Privarea de somn și tulburările de somn duc la scăderea capacității sistemului imun de a lupta cu bolile. Practic, sistemul imun este cel care ne apără împotriva a tot ce este strain de structura corpului, de microbi, paraziți, ciuperci, celule canceroase, etc.

Te invit sa citesti despre somn si riscul de cancer de san in articolele mele de mai jos. Bonus un articol despre suplimente naturale care te pot ajuta in caz ca te-ai imbolnavit de cancer.
Studiu stiintific
Am găsit un articol despre un studiu foarte interesant , care a evaluat impactul tulburărilor de somn asupra metabolismului și funcțiilor hormonale.
Practic, ca să fac puțină lumină, hormonii sunt cei care conduc cam tot prin corp, sunt moleculele care inițiază, transmit, reglează, stimulează sau inhibă toate procesele chimice, metabolice, enzimatice din corp. În corp există mai multe glande endocrine, toate controlate de o mica glandă aflată în creier, hipofiza. Celelalte glande endocrine sunt : epifiza ( situată tot în creier ), tiroida, pancreasul endocrin , glandele suprarenale, , ovarul, testiculul, timusul, hipotalamusul ( situat tot in creier ), glandele paratiroide.
Descrierea studiului :
- 11 bărbați tineri au fost înrolați în studiu.
- Perioadele de somn au fost scurtate cu 4 ore timp de 6 nopți la rând
- Apoi li s-a permis să doarma 12 ore, timp de 6 nopți.
- S-au efectuat măsurători ale metabolismului carbohidraților, hormonului tireotrop ( este hormonul secretat din hipofiza aflată în creier, hormon care regleaza activitatea tiroidei, deci, practic, s-a estimat metabolismul ), activitatea axei hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenală ( care merge de la creier la glandele suprarenale, situate ca o căciuliță pe rinichi și care secretă, printre altele, adrenalina și cortizolul, precum și hormonii sexuali ) și balanța dintre sistemul nervos simpatic și parasimpatic ( adrenalină-acetilcolină ).
- Măsurătorile s-au facut după perioada de privare de somn si la sfârșitul perioadei de recuperare.
Rezultate :
- În timpul perioadei de privare de somn a scăzut sensibilitatea la insulină, adică toleranța la glucoza ( situație întâlnită la cei care au diabet ).
- În timpul perioadei de privare de somn a scăzut concentrația din sange a tireotropinei, ceea ce seamna cu situatia din hipertiroidie, adica metabolismul bazal este hiperactiv.
- Concentrațiile de cortizol și activitatea sistemului nervos simpatic ( reflectată prin nivelul adrenalinei din sânge ) au fost crescute. Hormonii de stress ai corpului sunt adrenalina si cortizolul . Ce înseamnă de stress? Adica stimuleaza metabolismul, ceea ce face ca organismul să își intensifice toate procesele, să nu se poată odihni și recupera, ceea ce, în final, înseamnă boală.
Interpretarea rezultatelor de mai sus :
Privarea de somn, chiar pe perioade reduse de timp, are un efect negativ asupra metabolismului carbohidraților și sistemului endocrin. Efectele sunt similare cu cele observate în procesele normale de îmbătrânire și , de aceea, privarea de somn poate conduce la creșterea severității bolilor cronice . Aici este vorba de diabet zaharat de tip 2, hipertensiune, obezitate, tulburări de memorie, boli cardiovasculare etc.
Studiul pe larg poate fi consultat accesand acest link.
Pentru remedii naturiste impotriva tulburarilor de somn :
Pingback: Somn- risc cancer- cancer sân - ce legătură poate să existe ?