Este dieta ketogenica acida?
Există multe îngrijorări legate de faptul că dieta keto crește starea de aciditate a corpului . Se pare că totul este legat de neînțelegerea termenilor de cetoză nutrițională și cetoacidoză diabetică. Dacă înțelegem metabolismul în 2 situații complet diferite , vom înțelege și diferențele între acești termeni.
Aciditate versus alcalinitate în corpul uman
Calitatea acidă sau alcalină a unei substanțe sau mediu biologic se măsoară prin pH. Cu cât pH-ul are o valoare mai mică decât 7 , cu atât mai acid este mediul sau substanța respectivă. Peste 7,5 vorbim despre mediu alcalin.
În corpul uman exista diverse pH-uri . PH-ul sângelui este menținut prin mecanisme extrem de fine și care intră rapid în acțiune la cea mai mică modificare. În mod normal, când nu suntem bolnavi grav, pH -ul sângelui este între 7,35-7,45. Apa are un pH neutru, de 7.
Corpul uman este o uzină care funcționează în mod diferit în diverse organe și sisteme. De asta și exista diverse pH -uri in diverse lichide/ organe. Să vă dau câteva exemple . PH-ul este :
- 6-7,4 in salivă
- In jur de 7,1 in creier
- Foarte acid, intre 1-3,5 in stomac
- 7-7,4 in mușchiul inimii
- Mai alcalin, către 7,8 in fiere
- Intre acid și alcalin în urină , adică 4,5-8
- Alcalin în secrețiile pancreatice , cu valori între 8-8,3
- In oase, 7,4
- În secrețiile intestinale către valori mai alcaline , 7,5-8
- În mușchi intre 6,9 -7,2
Alimente care ajută la menținerea unui pH normal în timpul dietei keto:
- Vegetale cu frunze verzi
- Lămâi și lime
- Ceaiuri din ierburi aromatice și ceaiul verde/ matcha
- Aloe Vera
- Avocado și uleiul de avocado
- Ierburi/ condimente : turmeric, oregano, cimbru, ghimbir, rozmarin, usturoi , etc
- Alimente fermentate : varza murată, murături de tot felul
- Ierburi de mare gen kelp, dulsi, nori
- Unt de la animale hrănite natural, cu iarba, nu cu cereale
- Oua bio
- Organe
- Nuci și semințe, și în varianta încolțită
Alimente care duc la creșterea acidității :
- Carnea în cantități mari
- Alcoolul
- Uleiurile vegetale procesate ( floarea soarelui, soia, porumb, struguri, etc )
- Cereale și produse care conțin amidon
- Excesul de zahăr și carbohidrați de orice fel
- Cafeaua in exces
- Carnea de la animale hrănite în mod nenatural cu cereale
- Produse lactate
Exista o serie de măsuri care te pot ajuta să obții un mediu mai puțin acid în corp în timp ce urmezi dieta keto.
1. Scade inflamația prin :
- Mentine-te hidratat corespunzător!
- Fă mișcare. Chiar și o plimbare timp de 30 de minute pe zi te ajuta la maxim să scazi inflamația, să îmbunătățești sensibilitatea la insulină, sa reglezi tensiunea arterială și pulsul, să îndepărtezi stresul, sa pui în mișcare limfa din corp, sa te detoxifici.
- Adopta o dieta antiinflamatorie în care sa nu existe produse alimentare procesate, rafinate, tratate chimic .
- Îndepărtează stresul cât de mult poți. Fă lucruri care îți plac ! Ascultă muzică, citește, fă yoga, roaga-te, dansează, fii cu familia.
- Imbunatateste-ti somnul. În timpul unui somn de calitate, odihnitor, se secretă melatonina și serotonină, dar și alti hormoni, care, practic, au sarcina să vindece corpul în timp ce noi dormim.
- Folosește ierburi sau suplimente cu substanțe antiinflamatorii ( le-am descris puțin mai sus ).
2. Sprijină buna funcționare a mitocondriei
Mitocondria este mica uzina de energie a celulelor. Cănd ne îmbolnăvim, mitocondria nu mai funcționează cum trebuie. Celula canceroasă are o mitocondrie modificată , bolnava. Se vorbește mult in lumea medicală despre sănătatea mitocondriei.
Când se produce energie in mitocondrie, se produc și deșeuri periculoase. Dacă mitocondria nu poate elimina aceste deșeuri, toxine, se instalează bolile.
Dieta keto este considerată că sprijină sănătatea mitocondriei și ajută la refacerea mitocondriilor bolnave , deoarece scade stressul pus pe corp, și inflamația, și procesele de oxidare.
Se consideră că postul intermitent, exercițiul fizic intens și anumite substanțe nutritive ajută la stimularea mitocondriei.
Suplimente care sunt recomandate pentru sănătatea mitocondriei sunt:
- Coenzima Q10
- L-carnitina
- Magneziu
- Acidul alfa lipoic ( ALA )
- Acizii omega 3
- Vitaminele din grupul B
- Glutationul
3.Cum poți creștea aportul de antioxidanți ?
- Consuma legume cu frunze verzi ( oale, spanac , salată ).
- Bea apa cu lămâie și felii de castravete, ghimbir, tulpina de țelină. Adaugă niste frunze de mentă .
- Poți stoarce lămâie direct in mâncarea ta.
- Nu uita de turmeric, ghimbir, scorțișoară, rozmarin, coriandru, pătrunjel, untul de cacao și cacao pudra, fructele de pădure.
Top 20 alimente si ierburi care scad inflamatia
4. Reglează natural glicemia
Exista o serie de modalități care îți pot fi un prieten foarte bun în timpul călătoriei tale keto in ceea ce privește reglarea glicemiei. Se știe deja : glicemie cât mai redusă, inflamație cât mai putina, sănătate cât mai multă, cât mai puțin stress pe organism.
Consumă:
- Avocado și ulei de avocado
- Măsline și ulei de măsline
- Produse din cocos
- Unt bio, ecologic
- Oua ecologice
- Ceai verde du matcha
- Lamai și lime
- Turmeric
- Scorțișoara
- Ciocolată cu procent cât mai mare de cacao, nu de zahar sau îndulcitori
- Cafea organică, cultivată ecologic
5. Încearcă să înveți să îți îmbunătățești oxigenarea țesuturilor
Stimularea oxigenării țesuturilor este o metoda eficienta de a scăpa de radicalii liberi acizi și alte toxine din corp, cu efecte pozitive pe Ph.
Învață să te oprești, din când în când, din activitățile tale și să respiri adânc, lung, până simți plămânii că s-au umplut cu aer. Expiră apoi cu gura deschisă, lung, până aisenzația că ai golit total plămânii de aer ( asta e imposibil, dar, senzația să o simți, că ai expirat la maxim ). Repetă exercițiul ăsta de câteva ori pe zi. Reduce maxim adrenalina și cortizolul din corp, ajutând corpul să intre într-o stare relaxată.
- Consumă intre 0,5-1 g proteina / kg c , dacă ești sedentar.
- Dacă obișnuiești să te antrenezi mai intens, ridici greutăți, încerci să câștigi masă musculară , poți mânca 1-1,6 g proteina / kg c și pe zi.
Astea reprezintă niște recomandări generale, orientative.
E bine să îți controlezi glicemia și cetoza sangvină ca să te asiguri că nu ai un consum prea mare de proteine care îți frânează arderile de grăsimi.
Obișnuiesc să spun că fiecare este unic, cu metabolism unic, sisteme enzimatice și balanțe hormonale unice. Asculta-ti corpul ! Testeaza-te ! Nu lua de bun tot ce se scrie sau se spune pe un grup keto sau pe internet. Unii fac afirmații extrem de greșite ( chiar recent am citit așa ceva ) și susțin că au și cunoștințe medicale.
Eu nu va cer să credeți tot ce scriu. Eu vreau doar să vă informez si să vă trezesc curiozitatea. Apoi, mă gândesc că poate voi mai citiți și din alte surse până ajungeți la o concluzie proprie, care se adaptează cerințelor corpului vostru, stilului vostru de viață . Nu pot corecta pe cei care afirmă aspecte care nu sunt adevărate, sunt greșite din punct de vedere biochimic, fiziologic, patologic, sau ca terminologie. Am incercat să mai intervin pe unde am crezut eu asta și mulți au fost ofensați. De asta cred că e bine să fiți foarte atenți la informațiile oferite și să mai citiți și din alte surse , formandu-va o părere proprie.
Concluzia acestui articol : keto te ajută să îți îmbunătățește calitatea vieții. Trebuie sprijinită. Adoptă un keto curat. Hidrateaza-te. Fă și puțină mișcare sau sport . Dormi bine. Echilibrează aspectul macronutrientilor in farfurie. Informeaza-te din mai multe surse. Asculta-ti organismul !
Astfel, keto nu va fi cauzatoare de aciditate, ci va fi cel mai bun prieten al tău către o viață mai bună, mai sănătoasă.
Consulta-ti medicul când dorești să schimbi ceva în stilul alimentar. Informațiile puse la dispoziție de către mine nu sunt menite să înlocuiască contactul cu medicii, nu reprezintă modalități de tratament a vreunei boli, nu înlocuiesc tratamentele convenționale. Informațiile puse la dispoziție sunt rezultatul documentării mele personale și reprezintă opinia mea proprie legata de aspectele prezentate.
Care e diferenta intre cetoacidoza diabetica si cea nutritionala?
Be keto Be happy !