Indulcitorii in dieta ketogenica – care sunt cei mai buni pentru sanatate?
Zaharul este considerat , in zilele noastre, ” moartea albă “. Iar de-a lungul timpului, au apărut diverși îndulcitori artificiali , creați cu scopul de a reduce consumul de zahar. Multi din acești îndulcitori au fost lansati pe piata alimentara cu mare tam-tam, pentru ca , apoi, să apară studii care afirmau că există multe pericole pentru sănătate induse de consumul acestora.

Articolul de azi vrea sa va informeze despre ce se știe în acest moment despre îndulcitorii artificiali .Pot fi ei consumați fara riscuri ?
Îndulcitorii artificiali par foarte atractivi la prima vedere, deoarece sunt etichetați ca provenind din surse naturale, conțin zero calorii și nu sunt zahar.
Să vorbim un pic despre zahar. Încă o dată.
Zaharul este în toate produsele alimentare procesate, rafinate, supraprelucrate, inclusiv în produse proclamate ca produse ” sănătoase ” , cum ar fi cerealele pe care le punem copiilor în farfurie dimineața, batoanele cu cereale, biscuiți cu cereale, sucuri așa zise din fructe.
Exista cel puțin 61 de nume diferite pentru zaharul folosit in industria alimentară.
http://sugarscience.ucsf.edu/hidden-in-plain-sight/#.XMFh7nKpWUl
Consumul de zahar este , in prezent, dovedit ca provoaca :
-obezitate si boli de inima
-cresterea riscului de diabet de tip 2
-cresterea riscului de aparitie a cancerului de san si esofag. Fructoza creste riscul de cancer de pancreas si intestin.
-ficatul gras (steatoza hepatica )
Pentru cei care doresc sa citeasca mai mult despre asta , las cateva linkuri mai jos.
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171223134832.htm
https://www.mdanderson.org/newsroom/sugar-in-western-diets.h00-158992968.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22922366
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405421/
5 adevaruri despre valoare nutritiva a zaharului :
- nu contine vitamine sau minerale
- nu contine proteine
- nu contine acizi grasi esentiali
- nu are nici un beneficiu pentru corp
- nu este absolut deloc un element esential pentru functionarea organismului
Dependenta de zahar . De ce ne place zaharul ?
Ne place dulcele. Il preferam in locul amarului. De ce ? Pentru ca de-a lungul evolutiei speciei umane creierul a invatat ca tot ce e dulce inseamna o sursa rapida de energie, de stare de bine. Creierul a dezvoltat asa numitul sistem de recompensa – sunt obosit, omul se simte obosit, ca eu sunt obosit , imi da zahar, eu ii dau un puls de energie-zice creierul. Cand stramosii nostrii cautau fructe de padure, creierul le spunea ca acru inseamna necopt, iar amar, otravitor.
Sistemul de recompensa inseamna ca creierul elibereaza opioide endogene ( adica, produse de catre corp ) si dopamina, la fel ca atunci cand cineva se drogheaza cu cocaina sau alte droguri. Deci, apare o stare de bine, de energie, de fericire,care este scurta, trecatoare si este datorata prezentei unui varf de concentratie de zahar in sange. Asa ajungem dependenti de zahar.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763407000589
Zaharurile sunt numite carbohidrati simpli. Sunt rapid metabolizati, duc la cresterea rapida a glicemiei, cu cresterea consecutiva a secretiei de insulina care trebuie sa scada glicemia la valori normale.
Ce zaharuri cunosti ? Ce stii despre ele ?
- Glucoza -se absoarbe cel mai rapid in corp si iti arunca glicemia in aer.
- Fructoza- nu influenteaza glicemia sau secretia de insulina, dar este metabolizata in ficat si duce la cresterea grasimilor din sange numite trigilceride, la ficatul gras , sindromul metabolic si obezitate.
- Sucroza-zaharul pe care il cumperi tu la pungi, din magazin, este constituit din 50% glucoza si 50% fructoza.
Cei mai periculosi inlocuitori de zahar
1. Siropul de fructoza din porumb-se gaseste in toate mancarurile procesate. Are aceeasi compozitie ca sucroza.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15723702
2.Siropul din orez brun– obtinut prin descompunerea amidonului din orezul brun, contine 3 tipuri de molecule de zahar : maltotrioza, maltoza si glucoza. Se gaseste in produsele procesate, rafinate. In plus, e si plin de arsenic.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3346791/
3.Siropul de agave-considerat un indulcitor natural, sanantos, contine fructoza. Procesele de fabricare distrug tot ce e benefic pentru sanatate, in final fiind doar fructoza.
https://healthyeating.sfgate.com/agave-spike-blood-sugar-4143.html
4.Indulcitorii naturali cu calorii zero
Aici sunt inclusi :
- zaharina
- acesulfamul
- aspartamul
- neotamul
- sucraloza
Exista multe studii care au demonstrat ca ingestia, consumul acestor indulcitori, conduce la boli de inima , obezitate. Cand consumi asemenea indulcitori, creierul se asteapta sa primeasca zahar, dar primeste nimic, calorii goale. Atunci, isi cere dreptul la zahar, iar tu incepi sa mananci diverse, ca asa zice creierul, diverse insemnand carbohidrati. Poftim ,de aici, cresterea in greutate cu efectele ei patologice secundare.
https://now.uiowa.edu/2014/03/ui-study-finds-diet-drinks-associated-heart-trouble-older-women
5. Zaharul brun- nu este altceva decat zahar alb cu ceva cantitati de melasa ramasa in timpul procesului de procesare sau adaugata ulterior. Asadar……alta Marie , cu aceeasi palarie.
6.Maltul din orz-contine o multime de maltoza, ceea ce duce la cresterea rapida a glicemiei . Contine si gluten.
7.Siropul de artar-considerat o varinta naturala de zahar, ceea ce pacaleste pe multi ca e si sanatos, daca e natural. Si zaharul provine din sfecla sau trestie, care sunt naturale, nu ? Dar, 2/3 din compozitia siropului de artar este reprezentata de sucroza, adica, binecunoscutul zahar alb.
8.Zaharul de cocos-pus acum in evidenta in rafturile magazinelor datorita dietelor low carb si keto, provine din arborele de cocos, e bogat in inulina ( fibra care ajuta la tranzitul intestinal si sanatatea florei microbiene intestinale ), dar, inseamna 70-80% sucroza, deci, zahar alb.
9.Mierea de albine– este un elixir care provine din nectarul florilor, contine flavonoide ( substante care combat oxidarea in celulele corpului ), vitamina C si vitamine din grupul B, aminoacizi si minerale. Dar, contine zaharuri, poate proveni din ferme de albine unde acestea sunt tratate cu diverse substante pentru a preveni diversele boli, ceea ce scade si calitatea mierii. Se vorbeste si despre riscul de botulism ( o boala infectioasa grava ) care este crecut daca se consuma miere de albine contaminata cu bacterii care provoaca aceasta boala.
https://www.cdc.gov/botulism/prevention.html
10.Stevia– se extrage din frunzele unui arbust numit Stevia rebaudiana , originar din America de Sud.
Este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si zero calorii. Este prezenta in stare de pudra alba sau solutie lichida incolora.
Sunt descrie si efecte pozitive, de prevenire a bolilor, odata cu consumul de stevia. Un studiu, pe care il puteti citi mai jos, a demonstrat ca un consum de stevia , in loc de alti indulcitori, poate preveni aparitia sindromului metabolic si poate ajuta impotriva dezvoltarii tensiunii arteriale crescute.
https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/jmf.2016.0171
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10971305
Exista situatii descrise in literatura in care stevia a provocat tensiune arteriala prea mica. Poate interactiona cu anumite medicamente.
11.Xylitolul-este un alcool al zaharului (alcoolii zaharului sunt cunoscuti sub numele de polioli ). Are zero calorii. E folosit in produse de igiena a gurii, guma de mestecat. Reduce incidenta inflamatiei gingiilor, cariilor. Uita-te pe etichetele produselor ca xylitolul sa nu fie extras din produse modificate genetic.
Consumat in exces conduce la diaree, balonare si gaze intestinale.
ATENTIE : XYLITOLUL ESTE TOXIC PENTRU CAINI, CU EFECTE TOXICE LETALE. DACA ANIMALUL TAU DE COMPANIE A DAT PESTE GUMA TA, PASTA TA DE DINTI SAU ORICE ALTCEVA CE CONTINE XYLITOL, DU-TE REPEDE CU EL LA URGENTA. INTOXICATIA CU XYLITOL LA CAINI DUCE LA HIPOGLICEMIE SI INSUFICIENTA HEPATICA ( ADICA, GLICEMIE MICA SI FICATUL NU MAI FUNCTIONEAZA ).
12. Melasa –contine o serie de substante nutritive ( antioxidanti, fier, magneziu potasiu si calciu ), dar si zahar.
13.Siropul de yacon -provine din planta numita yacon, din munti Anzi.
Are efect de scadere a glicemiei, dar si laxative.
14.Eritritolul-mult folosit acum. Este un alcool al zaharului, cu zero calorii. Are o putere de indulcire de 4 ori mai mare decat a zaharului.
Beneficii :
- este antioxidant
- este antidiabetic
- nu duce la crestere in greutate
- ajuta la prevenirea cariilor
- nu provoaca inflamatie in intestin
- nu creste aciditatea in corp
Ca si alti polioli, eritritolul poate duce la aparitia de probleme intestinale, precum diaree si balonare, daca sunt consumati excesiv.
Acum stiti destule despre diversii indulcitori.
Cand sunteti la cumparaturi, cititi etichetele ! Doar asa puteti evita carbohidratii ascunsi sub diverse denumiri.
Bonus

Pingback: Începător în dieta keto - Eu si stilul de viață keto