Astazi va prezint indulcitorii sanatosi din keto.
Poate fi destul de confuz sa alegi cel mai potrivit indulcitor atunci când te-ai decis să termini relația ta alimentara cu zahărul, deoarece piața este ” inundată ” cu astfel de produse. Iar eu am scris în multe rețete ca se foloseste indulcitor keto, dar nu am nuanțat ideea. Astfel ca m-am gandit ca un articol legat de diversele tipuri de indulcitori ar fi binevenit, astfel încât să puteți lua o decizie informată când doriți să pregătiți un desert keto, de exemplu.

Atunci când cumpărați un indulcitor , studiați foarte atent eticheta cu conținutul. Uneori se foloseste dextroza sau alte ingrediente ca si agenți suplimentari, iar dextroza devine ZAHAR în corp.
Acum vine întrebarea: cat de mult indulcitor pot folosi ?
Va trece ceva timp pana creierul va invata sa trăiască fără zahăr, si nu e de mirare asta, deoarece cam 85% din produsele pe care le găsești în magazine si in toate locurile conțin zahăr.
Noi ( eu si Victor, sotul meu ) am renuntat total la orice fel de “dulce ” timp de 6 luni. Nu am gătit nici un fel de desert, nu am mâncat nimic dulce. Asta a fost decizia noastră, pentru a putea să ne “dezintoxicam ” total de dependența de zahăr.
SI, CA SA NE ZAPACEASCA CU TOTUL , INDUSTRIA ALIMENTARA ARE DIVERSE NUME PENTRU ZAHAR, ASA CA, CITITI ETICHETELE AMBALAJELOR.
Revenind la întrebarea de mai sus, foloseste indulcitor în cantitățile recomandate in rețetă, dar, daca ulterior ti se pare prea dulce, adaptează cantitățile la gustul tau.
STEVIA
- este cel mai folosit indulcitor low-carb
- este total lipsit de zahăr sau efectele zaharului în corp ( nu creste glicemia absolut deloc )
- se extrage din planta cu acelasi nume
- este folosit de sute de ani
- se comercializează sub formă de picături sau pudra/granule
- este de 300 de ori mai dulce decât zahărul si , de aceea , este amestecat cu altceva ( de obicei, eritritol) pentru ca să se poată folosi în cantități echivalente cu zahărul în diversele retete
- se poate simti amar la gust
ERITRITOLUL
- este un indulcitor low-carb, fără zahăr, care nu creste glicemia atunci când este consumat ( adică, nu induce o eliberare de insulina, ca zahărul, după ce este ingerat)
- este absorbit din intestine, dar este eliminat în formă perfect nemodificata prin urina. Așadar, nu are nici un efect asupra celulelor corpului.
- nu induce inflamatie ( asa cum face zahărul) în intestine si corp (ATENTIE – ceilalți indulcitori cunoscuți pot produce astfel de procese inflamatorii în corp, cu toate că nu conțin zahăr)
- are efect de neutralizare a bacteriilor din gura
- se foloseste in doze echivalente cu zahărul ( adică, nu e mai dulce decât zahărul, asa cum e stevia ).
XILITOLUL
- este un zahăr alcoolic ,dar, spre deosebire de zahăr, are un efect minimal asupra glicemiei ( observați că am spus minimal, nu ca nu influențează deloc glicemia, asa cum se intampla in cazul steviei si eritritolului)
- este foarte benefic pentru igiena dentară și, de aceea , este larg folosit în produse specifice si în guma de mestecat
- ESTE FOARTE TOXIC PENTRU CAINI – aveți grijă, daca aveti un prieten patruped prin casă .
FRUCTUL MONK
- este, ca si stevia, un indulcitor natural, fără zahăr, care nu creste glicemia
- este cunoscut si ca LUO HAN GUO
- este de 200 de ori mai dulce decât zahărul
- nu este amarui la gust, precum stevia
- e foarte scump (parerea mea )
Nu folosesc :
- zahăr de cocos
- sirop de arțar
- maltitol
- sirop de porumb
- sirop de orez
- miere de albine
Veți găsi, totuși, rețete publicate de mine , care contin sirop de arțar sau miere. În contact cu drojdia, si doar asta e singura exceptie de la regula de mai sus, zahărul din aceste produse duce la formarea de dioxid de carbon ( prin procesul de fermentare) , ceea ce face ca aluatul la care sunt folosite sa fie mai pufos, aerat, crescut. In produsul final nu exista nici o urma de zahar. Acesta se consuma in totalitate in cursul procesului de fermentatie.
Nu folosesc niciodată, si evit total produsele care contin :
- sucraloza
- aspartam
- zaharina
Există multe studii care au arătat că acestea sunt foarte periculoase pentru sanatate. Multe din studiile care , totuși, au arătat că nu sunt periculoase, au fost sponsorizare chiar de industria alimentara, care îi produce si foloseste ….
Exista voci care ne dovedesc stiintific ca si indulcitorii sanatosi ne creaza dependenta.
Indulcitorii artificiali – altfel de droguri ?
Urmeaza linkul de mai sus pentru amanunte.
Te gandesti sa trisezi un pic ?
Atunci, afla cum e cu cheat day.

Cum e cu ciocolata si keto ?
