Tiroida si dieta ketogenica – o relație cu beneficii ?
Tiroida se prezinta
Glanda tiroidă este foarte importantă pentru buna funcționare a tuturor organelor și sistemelor din corp. Ca toate glandele endocrine pe care le avem. Ca orișice altceva din organism, nimic nu este în plus. Totul este ca un mecanism fin, care funcționează perfect.
Glanda tiroidă produce hormonii tiroidieni, T3 și T4, esențiali pentru creșterea și dezvoltarea fizică și intelectuală, și pentru metabolismul fiecărei celule din organism.
Există așa numitul cretinism gușogen prezent la copii născuți din mame care nu au știut că au hipotiroidie ( producție redusă de hormoni tiroidieni ) în timpul sarcinii. Acești copii au un retard in dezvoltarea somatică, fizică, intelectuală.

Tiroida si dieta ketogenica- ce se stie pana acum
Se știe bine că dietele low-carb influențează funcția tiroidiană. Că înfometarea și dietele foarte reduse în calorii scad funcția tiroidiană. De ce ? Pentru că organismul uman este foarte deștept. Sesizează lipsa de substrat energetic ( provenit din alimente) și începe să își încetinească metabolismul , să își conserve energia, evitând, astfel, risipa.
De câte ori intru în post , atunci când trec peste 24 de ore de post , corpul își spune : ” Nebunica iar ne bagă în post, să ne apucăm de pus frâne ! ” și, vreo 12 ore îmi este foarte frig. Pe urmă, se produce adaptarea, și totul merge perfect. Așadar, este vorba despre un mecanism de supraviețuire. Pentru că nici strămoșii noștri nu prea mâncau zilnic, și, atunci, corpul a învățat să supravietuiască.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3702673
Deoarece dieta keto amenință să falimenteze industria zahărului și a redus mult profitul industriilor de medicamente 🤣🤣🤣🤣 sunt mulți care plătesc bani grei ca dieta keto și low carb să fie blamate, acuzate de tot ce este mai rău.
Astfel, vei putea citi pe internet că keto îți va distruge tiroida, îți va da hipotiroidie, deci, te va îmbolnăvi.
Eu obișnuiesc să spun : să stăm strâmb, și să judecăm drept. Citește întotdeauna printre rânduri, vezi cine este autorul și cu ce parte a industriilor este afiliat financiar, cine a plătit efectuarea unui studiu. Nu crede în guru, care au ajuns la un anumit nivel de notorietate și își permit să facă afirmații pe care le consideră un adevăr universal valabil. Citește din mai multe surse și filtrează informațiile.
Cum funcționează tiroida
- Secreția tiroidei este controlată de către hipofiză, o glandă endocrina micuță , situată în spatele frunții. Glanda hipofiză secretă TSH.
- TSH stimulează producția de T4 din tiroidă. T4 se transformă în T3, care este forma activă ,la nivel metabolic , dintre cei doi hormoni. T3 este de 4 ori mai puternic, ca și funcție metabolică, decât T4, dar corpul produce de 4 ori mai mult T4. Ca să aibă substrat suficient pentru producția de T3 când necesitățile cresc, în caz de stress ( infecții, stress emoțional, infarct, alte boli, etc ).
- Transformarea T4 în T3 are loc în diverse țesuturi, în special în ficat.
- Când s-a produs suficient T4, secreția de TSH este suprimată ( feedback negativ ).
Lucrurile sunt un pic mai complicate , dar nu este cazul să descriu chiar amănunțit. Am scris un pic, ca să înțelegeți cum merg lucrurile și ce evaluează probele de tiroidă pe care eu vă tot sfătuiesc să le urmăriți .
Multe din studiile care învinovățesc keto și low carb de afectarea negativă a tiroidei au fost efectuate în condiții de deficit caloric. Vă amintiți ce am spus mai sus ? Că se știe sigur că aportul caloric redus și înfometarea afectează tiroida, putând produce hipotiroidie.
Să vedem acum cam cum vine cu keto, care înseamnă un aport caloric mare, pentru că înseamnă cantități mari de grăsimi ” bune “, keto.
Dieta keto și T3 ( adică, hormonul activ tiroidian )
Se pare că chiar și keto cu aport caloric normal poate induce o scădere a nivelului de T3. Asta nu înseamnă că ai dezvoltat hipotiroidie.
Hipotiroidia se caracterizează de :
- Simptome : senzație de frig permanent, căderea părului, oboseală extrema, puls cu frecvență mică, retenție de apă și sare ( ochi și față umflate, picioare, glezne umflate ), incapacitate de concentrare, constipație. Fără tratament poate merge până la o stare gravă, de coma, cu scăderea marcata a natriului / sodiului din sânge, crize epileptice.
- T4 scade major, precum și T3
- TSH crește mult ( pentru că încearcă să stimuleze producția de T4 din tiroidă ).
Dieta keto înseamnă mai mult decât că slăbești. Înseamnă o reechilibrare a balanței dintre hormonul foamei( grelină ) și sațietății ( leptină ) , îmbunătățirea sensibilității la insulină, scăderea inflamației.
Studiile actuale nu au putut dovedi că devenim hipotiroidieni ( scăderea T3 cam așa s-ar traduce) in timpul dietei keto, deci, se pune întrebarea : înseamnă keto scăderea T3 , dar, totuși, tiroida funcționează perfect normal ?
Tiroida si dieta ketogenica – studii stiintifice explicate
Un studiu efectuat pe 120 de copii cu forme severe de epilepsie ( pentru care dieta keto reprezintă o metodă eficientă de tratament ) a evidențiat că , după 1 an in keto, 16,7% dintre copii, in special fetițe, au dezvoltat hipotiroidism. Așa s-a ajuns la concluzia că keto îți omoară tiroida. Ce nu ne informează studiul , pentru că orice studiu ” uită ” câte ceva, este procentul de hipotiroidism indus de medicația antiepileptică folosită ( adică, medicația împotriva epilepsiei poate avea , ca reacție adversă , modificarea probelor de tiroidă ).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4966235/
Un alt studiu efectuat pe 28 de copii cu forme severe de epilepsie , timp de 1,9 ani, nu a putut evidenția modificări semnificative în funcția tiroidei, nici unul dintre copii dezvoltând hipotiroidie.
https://www.j-epilepsy.org/upload/er-7-2-99.pdf

Bun, asta se știe în cazul copiilor, care nu sunt adulți în miniatură. Au alte compoziții și balanțe hormonale, alte necesități, etc.
Să vedem ce se întâmplă la adulți.
Există o mulțime de studii. Unele s-au concentrat pe a măsura cheltuielile energetice, altele pe a măsura direct T3.
De exemplu, un studiu efectuat pe 6 voluntari care au urmat o dietă keto timp de 11 zile a demonstrat că există o scădere semnificativă a T3 in starea de cetoză nutrițională, dar, nu s-au putut dovedi modificări compensatorii ( creșteri ) ale T4. Traducere : corpul nu a cerut mai mult substrat pentru T3, cu toate că acesta este scăzut, pentru că și-a adaptat metabolismul la noile condiții keto.

Oare ce se întâmplă în corp în keto de nu ne afectează tiroida ? Putem presupune că :
- Adaptarea la keto înseamnă un necesar mai redus de energie decât în cazul utilizării carbohidraților. Mai puțină energie necesară = producție redusă de T3
- Datorită modificărilor hormonale, fiziologice, chimice, enzimatice, energetice , induse de keto, începem să devenim mult mai sensibili la efectele T3 . Deci, reducerea necesităților înseamnă reducerea producției.
- Reducerea T3 a fost asociată cu un efect de cruțare a metabolizării proteinelor din mușchi. Vă spuneam că organismul uman ține mult la proteinele lui, nu le arde decât în condiții extreme, când a epuizat alte resurse. Probabil că acest mecanism de a reduce producția T3, ca să cruțe mușchii, este parte din adaptarea keto.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8772559
Dar, o dietă keto care să fie ” blândă ” cu tine și corpul tău, să îți asigure toate beneficiile, este mai mult decât să mănânci grăsimi . Contează și ce grăsimi mănânci, de ce calitate. Dacă vei consuma grăsimi cu conținut mare în omega 6 ( inflamator ), asta va duce la inflamație, deci, stress celular, ceea ce va suprasolicita toate sistemele, inclusiv tiroida. Consuma uleiuri de cocos , avocado și măsline , presate la rece / virgine/ extra virgin. Uită de uleiurile vegetale. Consumul de alimente cu conținut crescut în omega 6 a fost asociat cu hipotiroidia.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802023/
Deci, care e concluzia ?
Ți-a scăzut T3 sub keto dar te simți super ok , ai nivel de energie de 100% , nu ai nici un simptom de hipotiroidie…..atunci, mergi înainte.
Ți-a scăzut T3 , începi să iei în greutate, reții apă, ești obosit, constipat, ți-e mereu frig …..e timpul să iei contact cu endocrinologul.
Afla mai multe despre bolile autoimune !
Bolile autoimune si dieta ta
🙌🙌🙌 Informațiile puse la dispoziție nu vin să înlocuiască contactul cu personalul medical calificat, nu reprezintă metode de diagnostic și tratament ale vreunei boli. Contactează medicul întotdeauna înainte de a schimba ceva în stilul tau alimentar, de a trata vreo boală, de a diagnostica vreun simptom .
Sănătate !
Be keto Be happy !
Articol bonus
Alimente pentru tiroida
Tiroidita Hashimoto
Tiroidita Hashimoto – cauze , nutritie, suplimente
Meniu keto pentru hipotiroidie#1
Acest meniu keto pentru hipotiroidie este gandit in asa fel incat sa respecte principiile dietei ketogenice, dar sa asigure nutrientii de care are nevoie tiroida ta, evitand inflamatia total nedorita. In acelasi timp, asigura un aport adecvat de proteina, foarte importanta pentru sanatatea tiroidei si a corpului, in general. Recomandabil e sa folosesti doar ingrediente…
Pingback: Dieta ketogenică /LCHF și bolile de tiroidă- generalități - lacra.blog
Buna, Avand in vedere ca am hipotiroidie + Hashimoto, oare pot incepe dieta Keto ? Aveti cunostinta de astfel de persoane ? Multumesc,
Bună ! Știu că există câteva persoane in grupul meu Facebook ” Living la vida Keto ” . The invite sa faci parte din comunitatea pe care am creat-o. Poți primi răspunsuri la întrebările tale. Apoi, mai exista un blog al unei tipe care are are exact aceleași boli și s-au apucat de Keto. http://www.ketodiet.app Martina Slajerova.
Multumesc frumos !
Cu mare plăcere !