Turmericul-condimentul medicament

Turmericul- condimentul medicament

Turmericul – condimentul medicament din meniurile noastre keto si low carb. Pot sa sustin aceasta afirmatie ?

Te invit sa aflii mai multe despre acest condiment citind acest articol.

Cred că ați sesizat cu ușurință că turmericul face parte din ingredientele mult folosite de către mine prin meniurile mele. De obicei, specific în rețetă că utilizarea turmericului  este opțională . De ce ? Sunt mulți care nu se pot obișnui cu gustul. Sunt unii care nu pot folosi condimentul datorită unor afecțiuni medicale sau anumitor tratamente medicamentoase.

Ce este turmericul ?

Astăzi vă prezint câteva informații despre acest condiment, considerat un medicament în lumea medicinei alternative. Un ingredient de bază în medicina Ayurvedică.  Să vedem de ce .

Turmericul-condimentul medicament
Curcuma longa= turmeric

Turmericul este un condiment . Este mult folosit în bucătăria indiană, în special la meniurile cu curry.

Este, de asemenea, considerat un medicament, cu multiple efecte în diverse boli.

Turmericul – condimentul medicament -studii stiintifice

În sprijinul acestei afirmații stau cele aproximativ 12 500 de studii efectuate.

Puteți consulta numeroase studii legate de acest subiect accesând linkul următor.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=curcumin

Turmeric versus curcumin

Turmericul face parte din aceeași familie cu ghimbirul.

Rădăcina de turmeric poate fi consumată în stare proaspătă sau este uscată și măcinată, proces care duce la obținerea ” condimentului de aur ” , numit așa nu numai datorită culorii, dar și proprietăților terapeutice.

Turmericul conține o serie de substanțe chimice , numite curcuminoide. Substanța activă din turmeric, adică cea responsabilă pentru efectele benefice asupra sănătății, este curcuminul.

Rezumat al beneficiilor terapeutice ale turmericului / curcuminului

În partea a doua a articolului, voi prezenta studiile științifice care vin să sprijine afirmațiile mele.

Curcuminul are efecte asupra coagulării sângelui, împiedicând formarea cheagurilor de sânge.

AVERTIZARE : dacă ai o boala de sânge care te predispune la formarea cheagurilor de sânge ( tromboze / embolii ) sau dacă te afli deja pe un tratament anticoagulant ( ” de subțiere a sângelui ) consultă-te cu medicul tău înainte să iei suplimente cu turmeric. Altfel, poți face hemoragii fatale în diverse organe ale corpului.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3521617

Turmericul-condimentul medicament
Turmericul-condimentul medicament

Un studiu publicat de revista medicală ” Oncogene ” evidențiază rezultatele pozitive ale curcuminului asupra inflamației. Autorii concluzionează că turmericul/ curcuminul este unul din cele mai puternice substanțe cu efect antiinflamator.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888

Curcuminul reduce simptomele datorate depresiei– turmericul-condimentul medicament

In anul 2014, revista de profil științific ” Phytotherapy Research ” a publicat rezultatele unui studiu care a înrolat 60 de voluntari diagnosticați cu depresie majoră, gravă.  O parte din ei au fost tratați cu curcumin, o parte cu Prozac ( medicament folosit în tratarea depresiei ) , o parte cu ambele.

Concluzia a fost că  substanța activă din turmeric, curcuminul, este la fel de eficientă ca Prozacul  în tratamentul depresiei. Dar, e o soluție mai puțin chimică, față de Prozac, deci, cu riscuri mai reduse de reacții adverse.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433

Efecte pe durerile de articulatii

Inflamatiile articulare duc la dureri . Curcuminul are efecte pozitive asupra inflamației, ameliorând-o. Așa am dovedit puțin mai sus. Pare logic că turmericul este de ajutor împotriva bolilor articulare reumatismale.

45 de voluntari cu afecțiuni inflamatorii reumatismale ( artrite, artroze, etc ) au fost înrolați într-un studiu. Ei au fost împărțiți în 2 grupe : un grup a fost tratat cu diclofenac ( medicament antiinflamator ) , un grup cu curcumin.

Concluzia studiului : în grupul tratat cu curcumin s-a înregistrat proporția cea mai mare a ameliorării simptomelor ( evaluată după niște scoruri medicale specifice- nu intru în detalii ) . Ba în plus, curcuminul a avut un profil de siguranță mai bun decât diclofenacul, fără reacții adverse.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780

Efecte pe sanatatea pielii

Vrei sa ai piele frumoasă, sănătoasă ? Vrei să scapi de acnee? Vrei să vindeci urmele lăsate de răni, coșuri pe care le-ai ” chinuit ” ? Vrei să ameliorezi plăcile de psoriazis ? Nimic mai simplu ! Apelează la curcumin.

Avertizare : poți fi alergic la curcumin și să nu știi. Fă prima oara un test , aplicând putina pastă de turmeric cu apă pe o suprafață mică de piele de pe antebrațul tău. Citește reacția după 24-48 de ore. Daca ai dezvoltat roșeață, mâncărime sau locul de aplicare s-au umflat, atunci ești alergic  și nu poți folosi turmeric sub nici o formă. Dacă dezvolți simptome mai severe, cu umflarea fetei, dificultăți în respirație, nu sta acasă. Du-te  la urgență. Înseamnă că ești pe cale să dezvolți o alergie severă, șoc anafilactic.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213821

Turmericul – condimentul medicament in cancer

 Un domeniu larg de cercetare a efectelor curcuminului  este cancerul. Până acum, s-au evidențiat efecte benefice in cancerul de sân și prostată, cancerul pancreatic, de stomac, intestin și piele.

Citez dintr-o declarație a unui organism autorizat ” Cancer Research UK ” :

” Un număr de studii de laborator efectuate pe celule canceroase  au demonstrat că curcuminul are efecte anticancerigene. Se pare că curcuminul este capabil să omoare celulele canceroase și să împiedice creșterea lor. Are cele mai bune efecte împotriva cancerului de sân, intestin, stomac și piele .”

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/turmeric

Curcuminul este mai eficient decat metforminul in scaderea glicemiei

Curcuminul este de 400 de ori mai eficient decât metforminul  (medicament folosit în tratamentul diabetului de tip 2 ) , ceea ce îl face util în managementul hiperglicemiei din diabet.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19665995

Turmericul in boala Crohn si colita ulcerativa

Există și un studiu de proporții mai reduse care sugerează că turmericul poate ajuta la ameliorarea inflamației din bolile inflamatorii intestinale, boala Crohn și colita ulcerativă. Aceste date au dus la concluzia că trebuie efectuate studii suplimentare privind aceste efecte .

https://link.springer.com/article/10.1007/s10620-005-3032-8

Turmericul – condimentul medicament impotriva durerii

Există o mulțime de studii legate de efectele curcuminului împotriva durerii. Mă opresc asupra unuia, că să nu vă plictisesc cu prea multe date științifice.

https://link.springer.com/article/10.1007/s11655-013-1549-9

Turmericul si colesterolul

Studiile legate de efectele asupra colesterolului crescut sunt contradictorii. Un studiu a evidențiat efecte pozitive asupra stressului indus de procesele de oxidare. Efectele au fost considerate ca egale cu cele ale atorvastatinului ( un medicament utilizat în tratamentul grăsimilor crescute din sânge ) . Studii suplimentare sunt necesare. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18588355

Turmericul te ajuta sa slabesti

Se pare că turmericul poate lupta împotriva obezității . Cum ? Inhibând creșterea celulelor grase.  De ce ? Acest efect este o ” reacție adversă ” benefică , datorită efectului antiinflamator. Cel puțin, așa susține un studiu.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23339049

Efecte de indepartare a toxinelor din corp

Toxinele sunt peste tot în jurul nostru, în mâncarea procesată, in fructele și legumele tratate, în carnea provenita de la animale la care se utilizează hormoni și antibiotice, în produsele de îngrijire corporală și a casei, etc. Lista e foarte lungă. 

Procesul de detoxifiere trebuie sa fie o atitudine constantă. Nu merge că faci asta o săptămână și apoi, gata. Nu ! Pentru că toxinele te atacă zilnic, nu câte o săptămână.

Curcuminul poate  ajuta și aici.

https://link.springer.com/article/10.1007/BF01088486

Modalități de folosire a turmericului în viața de zi cu zi

În primul rând , e bine de știut că pentru o bună absorbție, ceea ce înseamnă un efect maximal, al curcuminului, este nevoie de prezența piperinei ( din piperul negru ) și / sau a grăsimilor.

Poți beneficia de calitățile turmericului astfel :

 • Surse alimentare : condiment în mâncăruri, deserturi, ceai, pastă. Bine de asociat cu laptele de cocos. Adaugă și piper măcinat. Caută produse bio.
 • Suplimente. Există o mulțime pe piața de desfacere. Uită-te după produse care să conțină și piperină. Ai grijă să nu existe marca GMO ( care înseamnă că sunt folosite ingrediente modificate genetic).
 • Turmeric fermentat. Bun și ca probiotic.
 • Uleiul esențial de turmeric. Se folosește doar extern, în diluții speciale cu un ulei de transport ( jojoba, de măsline, de cocos, etc ). Nu aplica direct pe piele în stare nediluată.
Ulei esential de turmeric
Ulei esential de turmeric

Reacții adverse posibile

 • Reacții alergice
 • Creșterea riscului de hemoragii
 • Afectarea probelor de ficat
 • Greață și vărsături
 • Diaree
 • Crize de fiere
 • Scăderea tensiunii arteriale
 • Menstruații abundente
 • Contracții uterine la femeile gravide

AVERTIZARE: Femeile gravide și cele care alăptează, copiii și tu însuți trebuie obligatoriu să se consulte cu personalul medical specializat înainte să folosească turmericul . Dacă ești planificat pentru vreo intervenție chirurgicală , informează medicul că  folosești turmeric. 

O să mă întrebați de doze. Nu există doze clar stabilite. Sunt individuale , în funcție de toleranța organismului și de recomandările medicale.

Surprize si retete

Doar pentru tine:

Cele mai bune suplimente pentru longevitate

Iti prezint aici cele mai bune suplimente pentru longevitate. Ca ne dorim multi ani in varsta, dar dorim sa avem si o anumita calitate a vietii pe masura ce imbatranim. Nu doar sa stam prin paturi de spital si sa luam medicamente cu pumnul, nu?! Ne dorim sa avem energie sa ne bucuram de viata,…

Dressing keto de avocado cu turmeric

Un dressing keto de avocado cu turmeric nu poate decat sa iti satisfaca gusturile. Combate inflamatia si vine cu un aport scazut de carbohidrati. Ce zici si de : Sos aioli keto

Paine keto cu turmeric

Iti propun o paine keto cu turmeric. Paine antiinflamatorie, putem spune. Ma gandesc la proprietatile antiinflamatorii ale turmericului.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d