Cafeaua glicemia cetoza postul

Cafeaua, glicemia, cetoza si postul

Cum influenteaza cafeaua glicemia si cetoza in postul prelungit ?

Legat de stilul de viață keto există multe păreri și curente de opinie, cum ar fi:

-ce se calculează, carbohidrații totali sau neti ?

-proteinele influențează sau nu glicemia si cetoza?

-” te arunca afară din cetoza”, datorită creșterii glicemiei, consumul de cafea?

Eu citesc foarte mult despre keto, a devenit o pasiune pentru mine. Dar filtrez mult informația si ma bazez pe informatii care, intr-un fel sau altul, au un suport științific, logic , fiziologic.

Cand nu sunt foarte sigura, mai fac si experiențe pe mine.🤣

Există mulți ” guru” keto pe net, si multi susțin lucruri pe care nu le dovedesc cu nimic, doar asa, ca zic ei ca e asa, înseamnă că asa si e.

Eu caut studii sau experimentez pe mine, atunci când acest lucru e realizabil.

Ideea experimentului meu

Ideea mi-a venit ieri după ce am vizualizat 2 video care susțineau date diferite. Un “guru” care zicea ca să nu bei mai mult de o cafea pe zi ,deoarece te scoate din starea de cetoza. Totul fără a argumenta în vreun fel această afirmație. Un altul care venea si cu date științifice și mecanisme fiziologice legate de efectul cafelei în corp.

Date concrete despre keto si cafea nu există, dar există un mic studiu efectuat pe 10 pacienți , care nu urmau dieta keto ( aspect foarte important de subliniat ) , cărora li s-a administrat 2 doze de cofeina la micul dejun.

S-a demonstrat apoi, prin analize de sânge specifice, ca substanța numită cafeina stimulează semnificativ producția de corpi cetonici si creste si concentratia de acizi grași liberi din plasmă . Acizii grași liberi sunt substratul energetic de bază în keto, iar prin arderea lor se produc corpi cetonici.

Celălalt cunoscător în keto, care venea cu date argumentate fiziologic si științific, susținea că o cana de cafea va induce mobilizarea de glicogen depozitat în mușchi ( glicogenul este forma de rezervă, de depozitare a  glucozei in corp) , ceea ce va duce la cresterea glicemiei, efect care este de foarte scurtă durată, dar, induce, de asemenea, arderea de acizi grași, cu intensificarea starii de cetoza.

Asa ca, zis si facut. Am pregătit o cafea bună și am inițiat experimentul.

Cafea

Experiment cu masuratori

Înainte de cafea :

 • Glicemie= 3,9 ( normal între 4 și 6 )
 • Corpi cetonici = 5,9 ( cetoza nutritionala )

De menționat că sunt în a 3- a zi de post cu apă,ceai  si cafea,  dintr-un post prelungit pe care ni l-am propus, care se va întinde pe 5 zile. Despre asta, în alt articol.

La 5 minute dupa cafea :

 • Glicemie = 3,5 ( normal între 4 și 6)
 • Corpi cetonici = 6,4 ( ard grăsimi)

La 10 minute dupa cafea :

 • Glicemie =3,4 ( normal între 4 și 6)
 • Cetoza= 6,8 ( produc corpi cetonici la greu)

Sa interpretăm rezultatele

 1. După consumul de cafea, cetoza a crescut, atât după 5 minute, cat si dupa 10 minute, deci, cofeina intensifică arderile de acizi grași, crescând cetoza.
 2. Glicemia a scazut după consumul de cofeina, datorită scăderii insulinei din sânge, ceea ce duce la stimularea arderilor de grăsimi.

Concluzia e că pot  bea  bea cafea în dieta keto si in timpul postului intermitent prelungit, fără să îmi ciupesc autofagia si starea de cetoza. Nu e nevoie de cafea decofeinizata, asa cum sustin unii. Dar, ca orice lucru în viață, nu trebuie făcute excese, adică să beți cafea dupa cafea , si doar cafeaua sa fie substratul hidratarii corpului.

Noi bem circa 5 cafele pe zi, cam 160-200 mi fiecare.

Dar, ce e valabil pentru mine, poate nu e valabil pentru tine. Fiecare metabolism e unic. Unii raspund prin creșterea glicemiei după cafea, deci, insulina, care scade cetoza si va afecta autofagia ( daca asta tintesti). Testeaza-te macar odata ca să îți poți cunoaște corpul !

Nu fa aceste experiențe acasă fără supraveghere medicală ! Ce alegi sa faci, e pe propria ta răspundere .

Be keto Be happy !

Ce beneficii are postul intermitent -Post intermitent 5 zile glicemie si cetoza
Ce alimente stimuleaza autofagia?
Bulletproof coffee reteta cafea keto
Reteta bullet proof coffee
Consumul de cafea si longevitatea
Bea cafea ca sa traiesti mai mult!

7 thoughts on “Cafeaua, glicemia, cetoza si postul”

 1. Pingback: Bulletproof coffee- ce este, cum se prepara si ce beneficii are - Eu si stilul de viață keto

 2. Stiam eu ca este o crima, insa , speram ca nu atat de mare 🙁 ..of
  Multumesc frumos pentru raspuns. Foarte interesante si bune articolele tale. Esti o sursa de inspiratie foarte importanta pentru mine. Multumesc inca odata.

  1. Și eu mulțumesc frumos pentru acest feedback încurajator. Pe de alta parte, laptele conține hormoni de creștere ( logic, nu, deoarece e destinat creșterii vițeilor, nu oamenilor ). Hormonii de creștere produc cancere, inclusiv la bărbați, prostata fiind afectată de hormonii sexuali. Încă un motiv ca laptele sa fie o crima pentru corp. Mulțumesc , încă o data, pentru întrebare și aprecieri !

 3. Ciotea Cristian-Alin

  Am si eu o intrebare , daca beau cafeaua cu lapte cam care ar fi reactile?

  1. Buna ! Laptele e total contraindicat. Contine lactoza, care este un glucid, un carbohidrat, care, prin metabolizare, se transforma in glucoza , ceea ce duce la cresterea glicemiei, scaderea ketozei, ruperea postului. Laptele nu se foloseste in keto.

 4. Suuuuper! 😘🤗 Așa mi-a dat și mie!
  Soooo….mulțumim, Doamne pentru cafea!!!

 5. Pingback: Bulletproof coffee- ce este, cum se prepara si ce beneficii are – Eu si stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d