Cancerul de sân-care este timpul de apariție până ajunge în stadiul în care se simte ca un nodul ?
Nu, un nodul canceros în sân nu apare peste noapte. Trebuie ceva timp ca să se dezvolte până în faza în care dai de el când faci duș, de exemplu.
În ultimile 2 luni , doua prietene bune de ale mele au primit diagnosticul de cancer de sân. Acum 3 ani mi-a murit o altă prietenă foarte bună, și tânără, de cancer de sân. A lăsat în urmă 4 copii mici, cel mai mic de un an. Apoi, în familia mea a apărut acest diagnostic. Mă șochează cât de frecvent e cancerul de sân. Dacă numai în cercul meu de prieteni există 4 cazuri. La servici alte 2 cazuri în ultimii 2 ani.
Cancerul de sân este încă o mare provocare pentru lumea medicală și științifică. Există femei care se reimbolnavesc de cancer de sân după 8-15 ani după ce au fost declarate sănătoase, sau care fac recidivă de cancer de sân în cicatricea de după operația care duce la îndepărtarea sânilor. Mi se pare halucinant .
Nu am de gând să intru în amănunte științifice, că nu asta e intenția. Ci incerc doar să explic cum gândește cancerul , parșiv, extrem de parșiv.
Una din prietenele mele nou diagnosticate trăiește keto și cu post intermitent. Mi-a spus că poate asta a dus la dezvoltarea cancerului. Atunci mi-a venit ideea acestui articol. Pentru că un nodul / o tumoră care începe să se simtă în sân are nevoie de ani ca să se dezvolte.

Evolutia fara tratament a cancerului de san
Evoluția naturală și prognosticul cancerului de sân diferă de la persoană la persoană. Nu există doar o cauză și nimeni nu este identic cu altcineva.
Există persoane care au supraviețuit mai mult de 10 ani fără nici un tratament.Vezi date despre studiu aici !
În aceast studiu de analiză au fost urmărite 250 de persoane cu cancer de sân pe o perioadă de 128 de ani ( 1805-1933 ). Atenție , însă, doar 3 pacienți au supraviețuit mai multe 13 ani de la momentul diagnosticului.
În alte cazuri boala este extrem de agresivă și duce rapid la metastaze și deces, alte femei se vindecă doar cu tratament local ( îndepărtarea sânului sau doar a unui sector din sân ).
Timpul de dublare a unei celule canceroase înseamnă în cât timp o celulă canceroasă dă naștere la altă celulă canceroasă, se dublează.
Un cancer de orice fel pornește de la o singură celulă, numită celulă stem canceroasă.
Poți citi mai multe despre celula canceroasă în articolele mele de mai jos:



Se consideră, în general, că celulele din cancerul de sân au o rată de creștere lentă.
De exemplu, într-un studiu timpii de dublare au variat între 44 de zile până la 1800 de zile. În alt studiu s-au observat timpi de dublare între 109 zile și 944.
Cancerul de san timp de aparitie
Știind că o tumoră pornește de la o singura celulă canceroasă și presupunând că are un timp constant de dublare de 200 de zile ( e doar ca un număr mediu ) , atunci , pentru ca acea celulă sa ducă la apariția unui nodul palpabil de circa 1-2 cm în sân , e nevoie de 20 de ani. Dacă celula este mai agresiva și se dublează mai rapid, în circa 100 zile, atunci e nevoie de circa 10 ani până când un nodul va fi simțit în sân .
Afirmațiile de mai sus sunt făcute prin calcule complexe, logaritmice, dar ceea ce e clar e că , dacă se simte un nodul în sân atunci sigur nu a apărut de câteva săptămâni sau luni. Ci a necesitat o perioadă foarte lungă de timp ca să ajungă la dimensiuni palpabile.
O tumora contine celule in stari diferite de dezvoltare
Într-o tumoră pot exista diverse etape de diferențiere a unei celule canceroase. O sa fac o comparație, ca să pot explica ce anume înseamnă asta .
Într-o tumoră există celule stem ( ca embrionul din burtica mamei ) , bebeluși, celule care merg la grădiniță , care se dezvoltă și capătă proprietăți specifice, celule adolescente, mature și bătrâne. Cele batrane mai și mor , dacă asta decide cancerul.
Ce este celula canceroasa ?
Acest mozaic de celule face imposibilă găsirea unei strategii de a trata cancerul. Nu avem medicamente care să atace toate stadiile.
Așadar, ce se întâmplă se întâmplă cu mult înainte să simțim vreo tumoră, cu cel puțin 10 ani înainte.
Să fiți sănătoase ! Aveți grijă de voi !
Controlați-vă mereu sânii, dar întindeți degetele și în axile ( la subraț, unde te bărbierești de păr ). Acolo sunt primii ganglioni afectați de cancer. Uneori nu se simte nimic în sân, dar poți găsi o mică umflătură în axilă.
Îți poți face control periodice cu ecograful. Dar ecograful nu poate vedea un carcinom in situ, adică un cancer care de abia începe, care încă nu a invadat țesuturile locale. Un carcinom in situ ( numit DCIS ) este stadiul zero, cu prognosticul cel mai bun. Voi dezbate și despre ce tipuri de cancere de sân sunt. Dar, în alt articol.
Factori de risc
Suplimente/tratamente alternative
Exista substante naturale care te pot ajuta in caz ca ai primit acest diagnostic.
Suplimente naturale in cancer- ce produse naturale te pot ajuta sa actionezi asupra celulei stem canceroase
De interes
Cina keto hiperproteica cu hamburgheri
Pentru o cina keto hiperproteica cu hamburgheri ai nevoie de putine ingrediente proaspete si curate, si de vreo 10 minute din viata ta. Reteta keto strict originala de la care am pornit :
Inghetata keto cu iaurt grecesc si capsuni
Iti propun o reteta de inghetata keto cu iaurt greces. Pentru ca vrem proteine, probiotice, cat mai putini carbohidrati si grasimi sanatoase.
Fursecuri keto hiperproteice cu ciocolata
Fursecuri keto cu pudra de colagen si ciocolata. Pentru ca mi-a venit un dor nebun de cookies si vroiam sa folosesc pudra cu colagen pe care am cumparat-o. In plus, vroiam sa fie hiperproteic, nu keto clasic. Like si share!