Cum imi scad tensiunea arteriala fara sa iau un pumn de pastile? Nu-i asa ca te-ai intrebat si tu asta, cand ai vazut ca parca tensiunea ta iti cam joaca feste?!
Hipertensiunea arteriala este o problema globala de sanatate. Si se asociaza cu risc crescut de infarct miocardic, angina pectorala, insuficienta cardiaca. Ba chiar cu accident vascular cerebral, cel mai adesea cu hemoragie in creier. Dar si cu infarct in creier. Iti musca si rinicii, ducand la insuficienta renala cronica, precum si ochii/retina.
Vesti pozitive
Exista o multime de medicamente impotriva hipertensiunii. Si unde mai pui ca se si pot asocia. Asa ca poti ajunge sa iei 4-5 medicamente si tot sa nu fie o tensiune buna. Ba, unde mai pui ca au si o multime de reactii adverse. Cu atat mai multe cu cat iei mai multe medicamente.
Vestea buna e ca poti sa iti reglezi tensiunea arteriala, sau, macar sa mai scapi de 2-3 buline, cu metode tare simple, ieftine, fara reactii adverse. Ba chiar cu efecte benefice multiple pentru starea ta generala de sanatate.
Cum scad tensiunea arteriala va fi o intrebare cu raspunsuri multiple dupa ce vei citi acest articol.
Ce valori sunt normale pentru tensiunea arteriala ?
Regulile jocului se schimba mereu. Interesele financiare ale celor care produc medicamente specifice sunt mari, asa ca, valorile normale s-au tot modificat de-a lungul timpului.
Ce zice ghidul american?
Pe scurt :
- o tensiune arteriala sub 120/80 mm Hg este, in acest moment, considerata valoarea normala
- daca ai o tensiune intre 120-129 si cea “mica” peste 80, inseamna ca ai tensiune arteriala crescuta
- te afli in zona 130-139 cu 80-89, atunci ai stadiul 1 de hipertensiune
- si cand ai sarit la peste 140 cu 90 ( si peste), deja ai stadiul 2 de hipertensiune
Dar, asta inseamna ca jumatate din populatie are hipertensiune, intr-un fel sau altul. Si, atunci, chiar trebuie sa iei medicamente?
Ei, aici e vorba de o analiza fina care trebuie facuta de profesionistii in domeniul medical. Care este raportul risc-beneficiu cu medicamentele, ce alte alternative exista la pastile, ce alte boli exista concomitent, ce ambitie avem cand ne gandim sa tratam hipertensiunea, ce reactii adverse pot aparea cu tratamentele, etc. E posibil sa iti schimbi stilul de viata inainte sa incerci pastilele?
Studiul SPRINT, un studiu elaborat, efectuat in 2015 pe persoane trecute de 50 ani, cu hipertensiune, dar si alti factori de risc pentru boala cardiovasculara, a concluzionat asa :
- Pacientii au trait mai mult si si-au redus riscul de boala cardiovasculara daca au luat medicamente, astfel incat tensiunea arteriala sa fie sub 120 .
- Desi suna bine, pacientii au dezvoltat reactii adverse severe care au afectat rinichii, electrolitii ( natru, potasiu, magneziu), ba chiar au avut scaderi dramatice de tensiune, cu lesinuri si traumatisme de tot felul.
Studiul nu e chiar de generalizat. De ce? Pentru ca a inclus pacienti care deja aveau alti factori de risc pentru boala cardiovasculara ( diabet, obezitate, fumat, insuficienta renala cronica, etc ). Deci, nu spune nimic despre riscul unei persoane care e , cel putin aparent, sanatoasa. In afara de o valoare putin mai mare a tensiunii arteriale.
Generalizability of SPRINT Results to the U.S. Adult Population
Dar, toata lumea stiintifica e de acord cu un aspect: inainte de medicamente, trebuie incercate masuri simple, adica, modificarea stilului de viata.
Cum scad tensiunea arteriala in stadiul 1 ?
Cum sa scad tensiunea arteriala in stadiul 1? Pai, studiul sus citat spune ca inainte sa incepi sa iei pastile, trebuie sa incerci cu 3 luni de masuri simple, de reevaluat stilul tau de viata.
Apoi, mai exista si asa numita ” hipertensiune de halat alb “. Adica, unele persoane au tensiunea crescuta cand se duc la doctor, spital, asistenta, la recoltat de probe de sange.
Daca doctorul tau se grabeste sa iti scrie o reteta atrunci, e posibil sa tratezi ceva ce nu exista. Si sa iti scada tensiunea arteriala major cand incepi tratamentul.
De aceea, studiul recomanda evaluarea tensiunii arteriale acasa, la tine in canapea, cand te pupa sotul sau sotia cand se intoarce de la munca. Doar asa un medic isi poate da seama daca chiar ai tensiune arteriala mare.
Apoi exista asa numita masurare ambulatorie a tensiunii, Holter de tensiune arteriala. E o manseta de tensiune pe care o porti pe brat timp de 24 de ore. Si masoara tensiunea o data pe ora, inclusiv noaptea. Aduce informatii extrem de pretioase. De exemplu, ai tensiunea ok in cursul zilei, dar e mare cand dormi. Tam-tam! Ce o fi? E ceva grav, crede-ma!
Sforaitul : cauze, tratament, complicatii
Cum scad tensiunea arteriala in stadiul 2?
Mai, tata, nici aici nu avem un raspuns clar.
Studiile zic ca medicamentele, in aceasta situatie, nu amelioraeza si, nici macar, nu scad riscul de complicatii la persoanele care nu au alti factori de risc. Uite asa, ca sa fie x+y= ?
Benefits and Harms of Antihypertensive Treatment in Low-Risk Patients With Mild Hypertension
Unde e adevarul?
Pai, la mijloc, ca mereu.
Medicul trebuie sa se uite bine ce pacient trateaza. O tensiune arteriala de 140/80 este considerata normala dupa 65-75 ani. Depinde de situatie.
Are omul o multime de boli, o boala grava( cancer, de exemplu), nu o sa il tratezi de hipertensiune, ca nu de asta o sa moara. Nu o sa ii dai 3 medicamente care sa il faca sa cada din picioare dupa citostatice.
Medicii trebuie sa fie intelepti, destepti si sa gandeasca . Trebuie sa faca o evaluare individuala, uitandu-se la omul din fata lor, nu doar la ghiduri si studii.
Ce a zis Hipocrate : ” First, do not harm “.
Hipertensiunea si diabetul
Diabetul e la fel periculos, indiferent daca e de tip 1 sau 2. Dar, ala de tip 2 e un monstru prin comparatie cu tipul 1. De ce?
Diabetul de tip 1 te duce, in cele din urma, la urgenta. Deshidratat, terminat. E boala celor 3 P :
- Poliurie= urinezi cantitati imense de urina, pentru ca rinichiul incerca sa elimine excesul de glucoza. Pierzi apa si electroliti de baza, esentiali pentru viata ta ( sodiu, potasiu). In proba de urina exista glucoza=glucozurie
- Polidipsie= bei cantitati neobisnuite de apa. Pentru ca pierzi apa, prin urinari frecvente. Corpul incearca sa compenseze, o perioada.
- Polifagie = mananci mult, dar slabesti ingrozitor. Nu exista insulina care sa deschida celulele. In ciua faptului ca exista cantitati mari de glucoza in sange, celulele tale nu primesc nimic. Sunt infometate.
Asa ca, ajungi la urgenta in cetoacidoza diabetica.
Diabetul de tip 2 te musca ca un balaur cu 12 capete. Nu iti spune ca ai probleme. Asta doar daca nu ma citesti 😊. Ca sa beneficiezi de informatii.
Aflii ca il ai atunci cand ai facut un infarct sau un accident vascular. Sau, iti faci analize de rutina si aflii, socat, ca ai insuficienta renala.
Ce este prediabetul ?
Ce este prediabetul ? E periculos pentru sanatatea ta? E reversibil ? Si cum poti scapa de el? Tocmai ti-a spus doctorul tau ca ai prediabet. Nu prea iti suna bine un cuvant care are in structura notiunea de diabet, nu? Ce este prediabetul ? Prediabetul este o conditie medicala in care nivelul glicemiei tale…
Rezistenta la insulina – analize recomandate
Rezistenta la insulina poate fi diagnosticata prin analize. Asta, inainte ca sa dezvolti un diabet de tip 2. Astăzi o să vă povestesc despre câteva analize pe care le puteți face ca să evaluați balanța glicemiei in corp. Glicemia poate fi un pic mai mare dimineața, datorită secreției de cortizol ( acceseaza articolul de mai…
Peptidul C – diabet – cum interpretezi valorile
Astazi m-am gandit sa abordez relatia dintre peptidul C si diabet. Peptidul C este o proba de sange pe care o poti solicita medicului tau atunci cand banuiesti ca ai probleme cu valori crescute ale glicemiei. Sau daca banuiesti ca ai dezvoltat rezistenta la insulina. Ce este peptidul C ? Pancreasul este alcatuit din celule…
Recomandarile actuale spun ca valorile normale ale tensiunii arteriale, in cazul ca suferi si de diabet , se incadreaza intre 130/80-140/80.
Cum scad tensiunea arteriala cat mai natural?
Dieta e prima prietena
Aici se detaseaza dieta ketogenica sau low carb. Clar. Studiile sunt fara numar aici.
Dieta nu e o masura valabila doar in cazul in care esti cu cateva kg in plus. Pentru ca…ai auzit de?
Ce medicamente iti cresc tensiunea arteriala?
DA, DA !
Ai grija la ce medicamente folosesti constant ! Si e vorba de medicamente larg folosite:
- contraceptive, mai ales cele cu estrogeni Contraception: Hormonal contraception and blood pressure
- medicamentele contra racelilor si alergiilor-de care devii dependent, in cele din urma Effect of oral pseudoephedrine on blood pressure and heart rate: a meta-analysis
- antiinflamatoriile- voltaren, diclofenac, ibuprofen, derivatii de cortizon Drug Interactions and Drugs That Affect Blood Pressure
- medicamentele impotriva ADHD- contin amfetamina, drog Alternative pharmacological strategies for adult ADHD treatment: a systematic review
Si alte droguri:
Viata e facuta din bucurii. Asa cred eu. Sanatate inseamna si sa traiesti. Iar un pahar de vin rosu, din cand in cand, vine cu beneficii. Si este parte integranta din dieta low carb mediteraneana.
Cum e cu consumul de sare ?
Sa vedem ce se stie. Din studiile stiintifice.
A manca mai putina sare, iti poate reduce, un pic, valorile tensiunii arteriale.
Totusi, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa demonstreze ca un consum redus de sare influenteaza riscul de boli de inima si mortalitatea prin aceste boli.
Un aport crescut de sodiu/natriu ( pentru ca asta e, de fapt, problema ) vine atunci cand consumi alimente fast food, alimente procesate, paine si diverse bauturi racoritoare. Industria alimentara foloseste pe scara larga un conservant , benzoatul de sodiu, care vine cu…sodiu.
Daca tu vei alege doar ingrediente proaspete, organice, si iti vei gati totul acasa, curat, atunci si aportul tau de sare va fi redus.
Recomandarile actuale spun ca putem consuma 4-7 g de sodiu pe zi, corespunzator la 2-3 lingurite de sare/zi.
Pot sa scad tensiunea arteriala cu exercitii fizice?
Evident ca, da.
A te tine mereu in miscare, intr-o forma sau alta, te ajuta nu doar sa iti scazi natural tensiunea arteriala, dar iti vei reduce si riscul de moarte si alte boli grave.
A systematic review of the evidence for Canada’s Physical Activity Guidelines for Adults
O analiza complexa a 391 de studii, care au inclus 40.000 de oameni, a concluzionat ca exercitiul fizic constant este la fel de eficient in tratarea hipertensiunii arteriale ca si medicamentele.
Postul intermitent
Postul intermitent implica sa sari peste cate o masa. Cel mai popular este 16:8 ( postesti 16 ore si mananci in fereastra de 8 ore). Mai simplu, sari peste micul dejun, de exemplu. Mai exista si OMAD ( o masa pe zi ). Aceste 2 tipuri de post intermitent pot fi alternate.
Tu , corpul tau si postul
Postul cu apa prelungit este cunoscut din timpul stravechi ca o metoda de curatare a bolilor. Mai tarziu a fost dovedit si mecanismul autofagiei, ceea ce face ca un post cu apa sa fie o metoda de reparare a celulor din corpul tau. Postul intermitent și prelungit. Noile vedete ale stilului de viață alimentar și…
Postul intermitent-adevaruri, mituri si posibile reactii secundare
Postul intermitent – mituri si reactii adverse. Postul intermitent implica sa nu mananci pe o anumita perioada de timp. De exemplu, postesti intermitent in cursul noptii , cand dormi. Sa mancam de 6 ori pe zi Am fost ” dresați “ in ultimii ani sa mâncam non-stop, deși nu au existat date științifice care sa…
Postul intermitent- efecte pentru sanatate
Daca te intrebi ce efecte pentru sanatate are postul intermitent, atunci, te invit la o lectura. Ca sa înțelegem foarte bine ce se întâmpla când postim, trebuie, prima data, sa înțelegem foarte bine ce procese fiziologice, metabolice, hormonale se produc atunci când mâncam, mai ales ca am fost dresați sa mâncam non-stop: ia micul dejun,…
Practic, postul intermitent te poate ajuta sa iti imbunatatesti sensibilitatea la insulina, sa reduci inflamatia, sa scazi in greutate. Astfel, poti obtine si scaderea tensiunii arteriale.
Intermittent Fasting: A Heart Healthy Dietary Pattern?
Te invit la film!
Acum ai mai multe raspunsuri la intrebarea cum scad natural tensiunea arteriala.
Cand incepi sa iti schimbi stilul de viata, e bine sa iti controlezi mereu tensiunea arteriala. Ca sa nu ajungi sa ai o tensiune prea mica, care duce la ametelis si creste riscul de traumatisme. Exista mansete electronice pentru masurarea tensiunii arteriale acasa. Si smartwach. Asa vei putea surprinde cand tensiunea a inceput sa scada prea mult. Atunci e momentul sa iti informezi medicul, pentru ca, impreuna, sa mai scadeti din numarul de medicamente pe care le iei.
Sanatate in toate, de la Lacra !