Ce este metionina? Si ce relatie are cu dieta keto ?
Metionina este un aminoacid. Mai mulți aminoacizi se unesc și formează o proteină. Proteinele sunt componente extrem de importante pentru fiecare celulă, organ sistem, enzime,hormon, etc din corpul nostru.

Metionina este un aminoacid esențial. Adică, trebuie să consumi alimente care conțin metionină pentru ca organismul tău să nu fie lipsit de această substanță foarte importantă pe care, altfel, nu o poate sintetiza. Este un aminoacid care conține și sulf.
Părerile legate de metionină sunt extrem de împărțite în lumea nutriționiștilor : unii recomandă suplimente cu metionină, alții spun că excesul de metionină este periculos, mai ales la cei care vor să evite cancerul sau care sunt bolnavi de cancer.
Nimic nou sub soare! Controversele în ceea ce privește nutriția sunt la ordinea zilei . Nutriția este greu de studiat, multe studii sunt observaționale, epidemiologice, adică, arată o relație de asociere între boală și un nutrient sau un anumit stil de dieta, nu și relația de directă cauzalitate.

Vă povesteam în articolul despre glicină că, în corp, e bine sa existe un raport între concentrațiile de glicină și metionină, balanța înclinând spre beneficii când metionina nu este în exces. Voi dezvolta și mai mult acest subiect, dar acum voi scrie despre metionină. Dacă vrei să recitești despre glicină sau să te informezi chiar acum, pentru prima oară, poți accesa linkul de mai jos.

Ce este metionina ?
Metionina este un aminoacid esențial care se găsește în proteinele din anumite alimente, precum și în structurile corpului tău.
Metionina are capacitatea de a se transforma în alte substanțe. Metionina are o proprietate unică printre aminoacizi : poate fi transformată în molecule care conțin sulf. Punțile de sulf din peretele celulelor asigură buna difuziune a vitaminelor, mineralelor, antioxidanților, etc de la o celulă la alta și în interiorul aceleași celule ( asta privind simplu lucrurile, că nu trebuie să facem curs de biochimie acum, nu ?! ).
Metionina, cisteina , homocisteina și taurina sunt cei 4 aminoacizi care conțin sulf. Dar, doar metionina și cisteina sunt prezente în structurile complexe numite proteine.
O să vedeți ce e cu homocisteina și cât de multe ne poate arăta analiza de sânge a homocisteinei ( care aici, în Suedia, face parte din analizele de rutină când se investighează o anemie, de exemplu ). Cisteina este un aminoacid neesențial, adică poate fi sintetizat de corp.
Moleculele care conțin punți de sulf te ajută să îți aperi celulele și țesuturile de diversele toxine, procese oxidative și inflamatorii. Îți mai amintești de ADN? E structura ta genetică, acolo stă tot ce tu reprezinți : de la culoarea ochilor și a părului, la activitatea ta metabolică și predispoziția pentru anumite boli, precum și statusul tău psihologic, sufletesc, personalitatea ta, etc.Ei, acești aminoacizi care conțin sulf îți apară și ADN-ul ( că de acolo pleacă bolile ) .
Metionina are un rol extrem de important în producerea de proteine noi ( ca rezultat al degradării proteinelor bătrâne și defecte sau în urma exercițiilor fizice ).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16702333
Din metionină se poate forma cisteină. Din cisteină se formează glutation ( regele antioxidanților, despre care puteți citi mai jos ) , taurină ( alt aminoacid implicat în sănătatea celulelor ) și proteine .

O să vă povestesc un pic și despre SAM = S- adenosilmetionin, un produs rezultat din metionină , care are capacitatea să participe la diverse reacții chimice transferând o parte din structura lui către alte substanțe, inclusiv ADN-ul și proteinele tale. Asta înseamnă că ADN-ul și proteinele tale suferă un proces de schimbare, ceea ce nu înseamnă că e de bine.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124201941000270
Cine va avea răbdare să citească în continuare, va afla lucruri interesante, cred eu.
Despre tine și ADN-ul tău
Toate informațiile conținute în ADN-ul tău te fac ceea ce ești. Mare parte din structura ADN-ului tău rămâne neschimbată pe parcursul vieții, dar o parte suferă modificări sub acțiunea unor factori externi.
SAM( despre care aminteam mai sus ) poate adăuga grupări metil la spiralele de ADN, procea numit metilarea ADN-ului.
Ce alimente sunt bogate în metionină ?
- carne, de orice fel
- ton și somon
- ouă
- tofu
- ricotta
- nuci braziliene
Deja te văd pe gânduri ….. adică, cam tot ce se recomandă în keto conține metionină, nu ?
Să vedem ce ne spune știința !
Deocamdată tot ce se știe e că o dietă bogată în metionină ( cum ar fi keto) poate duce sau nu la intensificarea proceselor de metilare ale ADN-ului tău. Deci, nu am aflat nimic.
Totuși, unele studii au demonstrat că un aport alimentar crescut de metionină poate agrava anumite boli prin intensificarea acestui proces de metilare.
https://psycnet.apa.org/record/1982-12213-001

Când o să ai curiozitatea să cercetezi despre metionină, vei găsi multe voci care susțin că dietele vegane, bazate pe plante, sunt diete sărace în metionină , care prelungesc durata de viață și cresc riscul de cancer.
Nu sunt vegană. Am încercat o săptămână de carnivor ( poate o să scriu despre asta ) și nu a fost pentru mine. Deci, nu îmi exprim vreo părere pro sau contra legată de o dietă. Nu încerc nici să discreditez keto, pentru că noi trăim keto de 2 ani și ceva, și vom continua așa, indiferent de metionină. Încerc doar să vă prezint mai multe fețe ale unei probleme. Tu…. citește și din alte surse și alege cum să mănânci. Noi am ales să postim miercurea și vinerea ( post religios, deci, vegan), în rest keto , plus o masă pe zi și post de 3-5 zile. Consumăm glicină. Așa sperăm noi să echilibrăm glicina și metionina. Să revenim, nu ?
Sunt persoane cu cancer care adoptă o dietă vegană. De ce ? Pentru că există studii care au arătat că unele cancere au nevoie de metionină ca să trăiască și să se dezvolte.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0305737212000059
Ce e cu homocisteina de ziceai la începutul articolului?
Cea mai mare îngrijorare legată de consumul de cantități mari de metionină este capacitatea acesteia de a se transforma în HOMOCISTEINĂ.
Homocisteina are multe studii, printre altele unele care demonstrează că este asociată cu bolile de inimă.
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-14-6
Iar acum bomba: chiar dacă veganii au concentrații crescute de metionină, ei pot prezenta concentrații crescute de homocisteină față de omnivori, datorită nivelurilor scăzute de acid folic și vitamina B12.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11053901
Aici mă opresc, deoarece voi scrie alt articol despre metionină și glicină în condițiile consumului crescut de proteine animale specifice keto.
Be keto Be happy !
… experiența personală nu dă greș niciodată, în ciuda pleiadei de studii de nutriție efectuate… be keto be happy… este expresia experienței. Mulțumesc frumos, o zi frumoasă !
Mulțumesc și eu ! Sa respiri bine ( e noul meu salut în vremurile astea tulburi și contagioase ) !
… experiența personală nu dă niciodată greș indiferent de pleiada de studii efectuate, așa că…be keto be happy …este expresia experienței… mulțumesc frumos, o zi frumoasă.
… odată ce ai o teorie, e foarte usor să îi găsești argumentele care o susțin… asta până când apare o altă teorie… iar apariția teoriilor nu are de cele mai multe ori motivații sincere…
Nu știu cu exactitate ce anume vrei sa punctezi, dar despre efectele metioninei există studii extrem de multe, toate conduc către aceleași rezultate. Iar când e vorba are biochimia orbului, nu prea exista teorii, deoarece lucrurile au fost de mult timp evidențiate și dovedite. Poți găsi multe studii pe ncbi. E gratuit. Scrii cuvântul de căutare și îți dă rezultatele. O zi frumoasă să ai !