Este tahini keto

Este tahini keto sau nu ?

Este tahini keto?

Ideea acestui articol mi-a venit azi în timp ce mă gândeam la o rețetă de post / vegan pentru mâine, că e vineri. Mi-am adus , de asemenea, aminte, că una din prietenele din grupul meu Facebook ” Living la vida keto ” m-a întrebat dacă poate continua să mănânce tahini, pentru că îi plăcea foarte mult. Așa că am decis să clarific orice urmă de îndoială legată de faimoasa pastă din semințe de susan.

Seminte susan
Seminte de susan

Care este macroza a 100 g semințe de susan ?

100 g semințe de susan conțin :

 • 54 g grăsimi ( predomină cele polinesaturate )
 • 21 g carbohidrați totali
 • 9 g fibre ( așadar, 12 g carbohidrați neți )
 • 17 g proteine
 • 594 kcal

Macroza este : 14-11-75% ( % carbohidrați- proteine- grăsimi ).

Mai mult de jumătate din cantitatea de grăsimi din tahini sunt reprezentate de acizi grași mononesaturați , care au un important rol antiinflamator și de prevenție a bolilor cardiovasculare.

Așadar, sunt LCHF , nu keto. Dar , în mod sigur , nu vei mânca doar tahini la o masă. În schimb, vei putea beneficia de o cantitate considerabilă de acizi grași omega, benefici pentru sănătatea ta.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30538802/

Pe lângă acești macronutrienți , semințele de susan conțin vitamine ( B1, B6 ), fosfor și mangan.

La ce se foloseste tahini?

Tahini este ingredientul principal din humus, halva și baba ganoush. Poate fi folosit ca sos, ca dressing la salate sau doar pentru a adăuga un accent condimentat la un fel de mâncare.

Poate o să te mire, dar tahini are și ceva studii științifice efectuate. Semințele de susan conțin o cantitate mare de omega 6, omega 3 nu există, dar conțin omega 9  . Conținutul mare de acizi grași omega 6 poate sta la baza inflamației. De aceea e bine să amesteci semințele de susan cu semințe de in, extrem de bogate în omega 3 , care contrabalansează excesul de omega 6. De aceea uleiul din semințe de susan( mult folosit în bucătăria thailandeză ) trebuie păstrat la frigider după ce l-ai desfăcut, ferit de lumina solară.

Beneficii pentru sănătate 

 • Acidul oleic , care reprezintă cam 50% din compoziția grăsimilor din semințele de susan, ajută la scăderea LDL ( cunoscut sub numele de ” colesterol rău “) și crește HDL ( ” colesterolul bun” ). Astfel, consumul regulat poate ajuta la prevenția bolilor cardiovasculare ( de exemplu, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral ). Studii există și pe efectul pozitiv al consumului de semințe de susan asupra hipertensiunii arteriale, cu scăderea valorilor de tensiune . Iată și dovezile :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4122033/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28387047/

Inima omega 3
Omega 3 pentru sanatatea inimii
 • Semințele de susan ( implicit, tahini ) sunt foarte bogate în cupru ( un mineral necesar pentru absorbția fierului în corp ), seleniu ( implicat în buna funcționare a sistemului imun și activ împotriva inflamației ) și fosfor ( important pentru sănătatea oaselor) .
 • Un compus natural potent din semințele de susan se numește sesamol. Sesamolul a demonstrat , în studii în eprubetă și pe animale, că poate fi activ împotriva unor cancere ( de piele, intestin gros, de col uterin ) . Sunt necesare studii suplimentare, dar, e un mic pas înainte.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25268273/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24688218/

http://www.ijnpnd.com/article.asp?issn=2231-0738;year=2012;volume=2;issue=3;spage=210;epage=216;aulast=Shanmugham

 • Semințele de susan sunt bogate în vitamine din complexul B , acid folic, calciu, magneziu, zinc.

Cum păstrezi semințele de susan ca să eviți oxidarea lor ( râncezirea )

Le pui în recipiente închise ermetic după ce ai desfăcut ambalajul. Dacă ai loc, e bine să le pui în frigider.

Dacă miros a rânced, evită folosirea lor ( sunt extrem de inflamatorii după ce au râncezit ).

Atenție !!! Sunt persoane care pot fi alergice la semințele de susan .

Cum poți folosi tahini  și semințele de susan

 •  Fii foarte atentă / atent când cumperi tahini. Să nu conțină nimic altceva decât semințele de susan. Nici un alt fel de ulei vegetal de floarea soarelui, rapiță, mai știu eu ce. Îți poți face singur tahini acasă. Pune circa 200 g semințe de in în robotul de bucătărie și mizează . Robotul de bucătărie nu are puterea să scoată uleiul din semințe, deci, adaugă 100 ml ulei de măsline și zeama de la o lămâie și mizează în continuare până obții o pastă fină. Poți asezona cu condimente și ierburi aromatice, muștar Dijon. Poți adăuga avocado, nuci keto pisate , castravete sau dovlecel . Posibilități nelimitate. Dar, nu uita de carbohidrați.
 • Semințele pot fi folosite pe deasupra mâncărurilor și salatelor, la pâinea keto sau low-carb, cruste de plăcintă, biscuiți, etc.

Ca o glumă. De multe ori îi explic lui Victor cam ce mănâncă în modul următor : în farfuria ta ai apigenin, niște lycopene, beta glucan , omega 3 , etc. 🤣 Adică , pătrunjel, ciuperci, roșii, pește.

Da, poți să mănânci tahini în keto. Da, dar nu în exces. Eu folosesc 25 g tahini pentru 2 porții. Și mai amestec cu diverse ( găsiți rețete în blog de humus ) , astfel încât iese keto . Adaug și o lingură de semințe de in măcinate proaspăt ( pentru 2 persoane ).

Este tahini keto – retete

Humus keto cu avocado si ton
Humus keto cu avocado
Tacos keto de post/vegan
Tacos keto de post / vegan

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: