M-am ingrasat cu dieta keto

Da, m-am ingrasat cu dieta keto. Și eu, și soțul meu. Și mulți alții care povestesc despre această față neplăcută a dietei pe grupurile dedicate dietei ketogenice. Haideți să vedem împreună ce se întâmplă.

Bilant dupa 1 an cu keto

Eu și Victor, soțul meu , trăim keto din ianuarie 2018 . Rezultatele noastre au fost spectaculoase, iar cei care îmi urmăresc blogul și vlogul You Tube ” Be keto Be Happy” sau sunt fani ai paginii mele Facebook ” Be keto Be happy” sau prietenii noștri în grupul Facebook ” Living la vida keto ” au aflat deja ce a putut face keto pentru noi. Pentru o descriere scurtă a experienței noastre cu keto vă las să citiți articolul de mai jos:

Ce beneficii are keto -Lacra si Victor
Cum se slabeste cu dieta ketogenica

Ca să obținem rezultatele frumoase descrise în articol am fost extrem de disciplinați , am ținut un keto curat, am calculat mereu carbii zilei ( nu am calculat deloc caloriile și nici proteinele ), am ținut post intermitent 16/8, apoi am trecut la o masă pe zi ( OMAD ), am avut multe posturi prelungite doar cu apa, ceai și cafea ( între 3-5 zile ). Ghidul nostru și Biblia noastră keto a fost site-ul ” Diet doctor “.

Ne-am menținut rezultatele cam încă un an, dar am inceput să nu mai postim așa mult și des ( mă refer la posturile prelungite ) , deși am continuat cu OMAD și 2 mese pe zi în weekenduri. Totul era keto, in maximul a 20 g carbi net pe zi. Nu ne era teamă de grăsimi. Și nici de proteine. Și nici de calorii.

Ulterior am inceput să punem cate ceva pe noi. Nu mult, dar încet și sigur , într-o perioadă de 6-8 luni am adunat , variabil, între 6-8 kg. Când posteam 2-3 zile , dădeam repede jos 2-3 kg ( care era sigur apă ) , pe care le câștigam înapoi imediat cum rupeam postul.

A început să ne fie greu și să postim. Am inceput să nu mai calculăm prea multe, doar am incercat să ținem carbii jos. Am rămas OMAD în cursul săptămânii. Și ne îngrășam văzând cu ochii. Nu, nu a fost așa grav încât să ne cumpărăm haine noi, cu măsuri mai mari ( ceea ce mă duce cu gândul că o parte din kg e apă ), dar, ne-am rotunjit din nou.

Am făcut tot felul de experiențe ( pe care le-am descris în articolele mele ) cu keto cycling și keto carnivor, dar aceste abordări nu s-au dovedit a fi potrivite pentru noi.

Am ajuns la concluzia că sunt prea multe grăsimi în viața noastră alimentară. Grăsimile sunt extrem de energetice. Iar metabolismul nostru s-a adaptat la tot ce am făcut noi , încât a frânat consumul de energie pentru unele procese, adică, și-a scăzut foarte mult nevoile de energie. Iar noi continuam să mâncăm prea multă energie, prea multe grăsimi. Deci, ce s-a întâmplat cu excesul ? S-a depus. Am devenit supraponderali cu dieta ketogenica.

Experiente personale:keto cycling si carnivor

Vă pun la dispoziție articole scrise de mine despre propriile mele experiențe ( pentru cei care doresc să citească ):

Ce este keto cycling
Experienta mea cu keto cycling
Experimentul meu cu dieta carnivor
Experimentul meu cu dieta carnivor

Primul semn ca mi-am afectat negativ metabolismul

Cum mi-am dat seama că metabolismul meu nu mai are nevoie de așa multă energie ( adică, calorii ), că a pus frâne ?

În urmă cu o săptămână a început să îmi curga nasul, ochii și să strănut. Eram la servici. Mi-a fost și puțin greață și aveam frisoane scurte.

Regula din Suedia este să stai acasă dacă ești răcit și să te întorci la muncă dacă ai testul de Covid negativ.

Așa că mi-am anunțat șefii și colegii că trebuie să plec acasă.

Pe drum către casă, a început să mă doară fruntea. Și ochii. Știi și tu, ca atunci când ai febră. Așa că, acasă ( și cu gândul la frisoane ) mi-am luat temperatura.

Temperatura mea era de 34,4 grade !!!!!!!

Victor zice că termometrul e defect. Își ia și el temperatura. 36,1. Deci, mult mai normal.

Mai târziu, am frison. Îmi iau temperatura. Cu chiu cu vai, în timpul frisonului, am 35 grade.

Deci, corpul meu nu mai consideră că e important să consume energie ca să se încălzească macar la un 36 de grade. Deci, nu mai are nevoie de niște energie pe care eu i-o dădeam. Așa că, energia în exces e depusă ca grăsime . Asta e doar un exemplu, lucrurile nu sunt așa de simple în realitate. Mă aflu și la debutul perioadei de menopauză, când jocul hormonilor face ca temperatura corpului să fie mai joasă. Deci, a depăși anumite necesități metabolice, duce la îngrășare în perioada de menopauză ( asta, doar ca o paranteză ).

In urmă cu aproximativ 3 săptămâni am declarat oficial pe grupul meu Facebook că keto nu e sustenabil pe termen lung, dar low carb, da. Știu sigur că există multe persoane care se regăsesc în ceea ce povestesc eu, mai ales de sex feminin. Vârsta și sexul sunt importante când vine vorba de cetoză și glicemie ( vezi articolul de mai jos ).

Dieta ketogenica- varsta și sexul afecteaza cetoza nutritionala?
Dieta ketogenica- varsta și sexul afecteaza cetoza nutritionala?

Cum ar trebui sa fie o dieta perfecta?

Astăzi m-am gândit ce condiții ar trebui să fie îndeplinite de către o dietă perfectă. Iată ce am pus pe hârtie :

  • să te ajute să slăbești și, apoi , să îți menții greutatea pe termen lung ( cu foarte mici variații în plus )
  • să fie sustenabilă, evitandu-se efectul yoyo
  • să îți asigure sațietate
  • să îți taie poftele și foamea, astfel încât să nu mănânci din oră în oră
  • să fie o plăcere, nu o durere ( adică, să nu te streseze gândul că ești la dietă )
  • să te facă să te simți energic/ă și fericit/ă
  • să fie bogată în alimente cu conținut nutrițional crescut, astfel încât să nu dezvolți deficite de minerale, vitamine, aminoacizi esențiali, acizi grași esențiali
  • să te facă să dormi mai bine și mai odihnitor
  • să îți stimuleze capacitățile intelectuale și de concentrare, atentie.
  • să nu fie inflamatorie
  • să îți asigure sănătate cardiovasculară, cu tensiune arterială bună
  • să îți îmbunătățească sănătatea metabolică ( glicemie, răspunsul la insulina, greutatea, talia )
  • să fie blândă cu ficatul, rinichii și tiroida
  • să te ajute să nu pierzi masă musculară și osoasă
  • să îți crească capacitatea fizică
  • să asigure sănătatea bacteriilor intestinale
  • să stimuleze buna funcționare a mitocondriilor = sănătatea mitocondriei ( se vorbește mult despre acest aspect în ultimul timp )

Dietă keto are toate aceste efecte. Până într-un punct, când, datorita consumului de grăsimi, peste nevoile energetice ale corpului, atingi un platou sau, și mai grav, te îngrași.

Ce schimbari am facut in dieta noastra?

Cam tot de 3 săptămâni am decis să schimb macazul, adică, am abandonat principiile keto. Cum am gândit :

  • trebuie să scădem aportul de grăsimi
  • linia de bază rămâne low carb, cu aport de proteine crescut
  • dacă scădem grăsimile, trebuie să aducem ceva în loc, adică, proteine
  • concluzia: am trecut pe o dietă low carb high protein, in care incerc sa disociez un pic, adică, să nu am prea multe grăsimi atunci când la masa mea există și carbi ( principiile dietei Montignac, pentru cine știe )

După 3 săptămâni pot spune că se produce o întreagă readaptare a corpului meu. Mă cântăresc zilnic și greutatea mea poate varia de la o zi la alta cu 2-3 kg ( în plus, dar și minus ), deci, per ansamblu, ne menținem. Mult mai bine decât înainte când luăm constant in greutate intre 500 -800 g pe săptămână.

Mi-am urmărit glicemia și cetoza. Stau bine cu glicemia ( poți citi mai multe despre experimentul meu cu proteina, glicemia și cetoza în articolele mele de mai jos ). Cetoza a putut varia intre 0,2-1,7 , dar, în general e sub 0,5.

Experiment- glicemia, proteina si cetoza Ce sunt proteinele
Experiment : glicemia, proteina si cetoza

Eu nu dorm foarte bine ( debutul menopauzei își spune cuvântul aici ) , dar Victor nu are nici o problema.

Amândoi avem dificultăți cu vizita zilnică la toaleta, deși am crescut carbii ( deci , și fibrele ) și continuăm cu semințele de in .

Ne simțim foarte bine ca nivel de energie și psihic.

Aspecte practice

Acum, probabil, o să te întrebi cum procedam. Practic.

  • mâncăm proteina animală cu salate în care nu folosesc mai mult de 60 ml ulei de măsline ( uneori pun MCT-C8 ) și zeamă de lămâie ( adică fripturi cu salate, mai simplu )
  • carbii nu prea depășesc 60-70 g în zilele de post ( cred că, de fapt, ajungem pe la 50 g )
  • legumele folosite sunt in continuare cele recomandate în keto, doar că nu le cântăresc ( dar proteina este cel mai sățios nutrient , deci, nu prea putem mânca multă salată ). Avem aport de soia ( singura leguma low carb si high protein ). Am mai pus și câteva boabe de fasole prin salatele mele.
  • suntem mai zgârciți cu untul sau lactatele grase derivate din vacă ( folosim pe cele de capră, iaurt grecesc sau turcesc), dar nu le evitam în totalitate
  • folosim chifle sau pâine cu multe fibre ( o să public o rețetă de chifle cu fibre de bambus ) și puțini carbi și grăsimi
  • tindem să ajungem să mâncăm cam 2 g carbi/kg c de greutate ideală. Azi mi-am dat seama că asta nu va fi posibil dacă mâncăm o dată pe zi, deci , vom trece la post de 16/8. In weekenduri mâncăm când avem chef. Carnea, ouăle și brânza sunt baza. Vom începe să introducem mai mult peste și fructe de mare în meniurile noastre.
  • Încercăm să ținem un post de 48 de ore o dată pe săptămână ( miercuri și joi ), pe care îl rupem doar cu proteina și grăsimi.
  • Mâncăm afine . Da, marea noastră pasiune. Și căpșunile ( dar inca nu e sezonul ).
  • Mai facem deserturi, dar încercăm să fie cu mai puține grăsimi.
  • Mâncăm ciocolată 90% , dar, de exemplu , ieri am putut mânca doar 4 cubulețe, în loc de o ciocolată întreaga. Era după o masă hiperproteica, deci, sățioasă la maxim. Ciocolata a fost doar un moft de al meu. Corpul, însă, a zis că nu mai poate ce vroia creierul.

Iti spuneam că blogul Diet doctor a fost ( și este ) de bază pentru dezvoltarea mea în materie de dietă keto / LCHF.

De vreo săptămână am descoperit cu uimire că inclusiv Diet doctor încurajează low carb high protein. Azi am ascultat un podcast de la ei, foarte interesant. Autorul blogului trăiește așa , o parte din colaboratori încurajează acest tip de dietă. Iar despre proteină am vorbit și o să mai vorbesc.

Despre frica de proteine, mTOR si riscul de cancer

Probabil că acum o să apară cineva să îmi atragă atenția că un consum crescut de proteină este asociat cu o durată de viață mai scurtă, cu risc de cancer, că e stimulată proteina mTOR ( care duce la înmulțirea celulelor , care poate deveni de necontrolat , etc ). Am să dezbată și despre asta. Dar, așa cum zicea Andreas Enfeldt ( care este medic și creierul din spatele site-ului Diet doctor ) ( deci, îl voi citi mai jos ):

  • studiile care susțin că mTOR scurtează viața, îmbătrânesc celulele mai repede sau provoacă boli grave sunt efectuate pe șobolani și insecte. In mod evident acești subiecți nu pot fi supuși unei diete hiperproteice la același nivel cu oamenii, iar rezultatele nu pot fi extrapolate la oameni, in totalitate.
  • Cand omul mănâncă multă proteină, se satură mult mai repede, deci va avea un aport de energie mai mic decât cel eliberat de un consum crescut de grăsimi. Procesele de diviziune celulară cer multă energie ( adică, să obții 2 celule din una, apoi 4 din 2 , s.a.m.d ). Dacă tu îți scazi mult aportul de calorii ( pentru că te saturi repede și nu mai ai loc să tot înghiți alimente ) , atunci corpul nu va fi atât de ineficient încât să își cheltuie energia pentru a crea celule, ci va folosi tot ce are pentru a asigura energia pentru metabolismul bazal , ca tu să poți să funcționezi. De fapt, nici nu-i va ajunge, deci, se va apuca să ardă grăsimi, ca să își satisfacă nevoile energetice. Deci, slăbești.
  • studiile care spun că un exces de proteină poate să ducă la cancer sunt studii epidemiologice, cele mai de neîncredere studii. Oamenii sunt întrebați cam ce au mâncat timp de ani de zile și se trage o concluzie care nu reprezintă o relație de cauză-efect , ci de asociere. Subiecții din aceste studii nu au aceleași profiluri : unii sunt fumători, alții nefumători, unii sunt consumatori de alcool, alții nu, unii sunt activi fizic, alții nu, unii iau pastile, alții nu, etc. Înțelegi ideea?
  • apoi, eu cred ( ca mulți alții ) că , de fapt, contează calitatea, nu neapărat , cantitatea. Degeaba nu activezi tu mTOR și trăiești mult, dacă trăiești mai mult pe paturi de spital, cu alte boli grave ( stroke, infarct miocardic, insuficiență renală, cardiacă ) sau nu îți mai aduci aminte de ce trăiești și cine ești ( demență ).

Cum sa iti gandesti aportul de proteina

O sa te invit sa citesti ceva mai mult despre aportul adecvat de proteina, astfel incat sa ramai sanatos cand tii o dieta, in articolul de mai jos .

Cata proteina sa mananc ca sa slabesc
Cata proteina trebuie sa mananc ca sa slabesc si sa imi pastrez masa musculara?

Voi reveni asupra subiectului low carb high protein in alte articole. Și vă voi tine la curent cum merge cu noi .

Hai la film !

Raman o mare iubitoare a lui keto. M-a facut să îmi recâștig sănătatea și controlul asupra vieții mele, m-am lăsat de fumat, am învățat o mulțime de lucruri noi, am creat blogul și restul pentru mine și voi. Sigur voi mai face mâncare keto. Sigur voi mai trăi keto. Acum e doar o etapă.

Urmareste-ma si pe :

Aveți grijă de voi ! Sănătate !

4 thoughts on “M-am ingrasat cu dieta keto”

  1. Mihaela Stoica

    Wow , Lacra!Ce continut de calitate ne pui la dispozitie.Si eu trec din Low carb si Keto si invers in fctie de sezonalitate.3 luni de LC-HP , mi-au adus un minus consistent si niste analize superbe , insa eu imi afirm predispozitia spre keto.Momentan imi cuantific kcal intr-o aplicatie si mi-am setat 20% carbs , 65% protein si 15% fats.Din pacate depasesc constant grasimile si atunci pt a ramane in restrictie calorica si a nu reinvia in mine placerea gustului de zahar, carotez in mod constant proteinele, practic caramizile reconstructiei celulare.Ma bucura onestitatea si deschiderea ta si iti doresc alegeri intelepte!

    1. Wow și eu ! Ce comentariu ! Mă onorează și îți mulțumesc din suflet pentru
      aprecieri și pentru că mi-ai acordat din timpul și experiențele tale.
      Sănătate și succes !

  2. GEORGE CLAUDIU moldovan

    Buna! Am tinut si eu keto din septembrie 2019…pana acum o luna de zile…..am niste analize..ca de bebelus, medicul de famile a spus ca nu a vazut demult asa analize medicale…..dar oscilam cu greutatea…..de o luna de zile am intrat in Dukan….minus 7 kg….dar am grija la carbi.
    Ce sa spun…catre sfarsitul anului…voi incepe iar keto…atunci cand e mai frig afara…si tai si porcul,pana atunci va doresc la toti sanatae !

    1. Dukan este hiperproteic și bogat in fibre. Deci, tu ești încă un exemplu,u can keto funcționează până într-un punct în care trebuie să sucim un pic stilul de viață, ca så surprindem metabolismul care se adaptează repede.

      Sănătate și ție, și bebelușului !
      Mulțumesc pentru feedback !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: