Dieta ketogenica- varsta și sexul afecteaza cetoza nutritionala?

Este influențată cetoza nutritională din dieta ketogenica de varsta și de sexul celui care adoptă acest stil alimentar ?

Diferentele dintre sexul feminin și masculin sunt evidente la nivel anatomic, hormonal, comportamental, psihologic, etc. Dar, ce se întâmplă la nivel metabolic ? Comportamentul metabolic al bărbaților seamănă și se suprapune peste cel al femeilor ? Dar când vine vorba de cetoza nutrițională ( care este tot un comportament metabolic ) cum sta situația ?

De ce se folosesc anumite animale in studiile stiintifice?

Vreau să fac o paranteză.

Multe studii științifice sunt efectuate pe șobolani. Și sunt multi ( care nu prea au curiozitatea să citească, ci doar o mare dorință de a critica sau induce îndoială ) care spun că un model științific pe un șobolan nu are nimic de a face cu ceea ce se întâmplă la om.

Dar, știința a ales șobolanii pentru modelele experimentale datorita unor motive, nu ? Eu am cercetat un pic.

Șobolanii și șoarecii sunt folosiți în studiile științifice dearece ei sunt foarte asemănători , din punct de vedere genetic, cu oamenii ( afirmație făcută de Fundatia Biomedicală de cercetare ). Pe deasupra, se aseamănă oamenilor și la nivelul comportamentului biologic, molecular, hormonal, etc.

E evident că modelele experimentale de pe șobolani nu se aplica 100% la oameni, dar nici experimentele pe oameni nu se aplica 100% pe toată populația umană. De ce ? Pentru că suntem extrem de diferiți. Nici gemenii nu sunt 100% identici.

Am făcut această paranteză ca să răspund eventualelor întrebări legate de subiecții folosiți în studiile științifice pe care le tot citez eu prin articolele mele.

Soareci laborator
Modelele experimentale pe șoareci/ șobolani pot fi traduse, în parte, pe oameni

Varsta si sexul influenteaza cetoza nutritionala

Următorul studiu evidențiază concluzia că femeile ating mai rapid cetoza nutrițională și prezintă o scădere mai rapidă a glicemiei decât bărbații în timpul unui post scurt.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7043160/

Descrierea studiului :

  • a fost efectuat pe oameni, inclusiv copii
  • a înrolat 10 femei si 10 bărbați care au postit timp de 86 de ore
  • a înrolat 15 copii care au postit 30 de ore
  • s-au măsurat corpii cetonici în sânge, glicemia, substanțele cu potențial gluconeogenetic ( adică, substanțe care duc la formarea de glucoză, dar nu sunt carbohidrați, cum sunt derivații din proteine și grăsimi ) și hormonii care influențează glicemia
  • după 14 ore de post, nu au fost masuratr diferente semnificative între prezența substanțelor cu potențial gluconeogenetic și a hormonilor care influențează glicemia, indiferent de sex sau vârstă
  • după 30 de ore de post, copiii aveau concentrațiile cele mai mari de corpi cetonici, iar bărbații, cele mai mici
  • femeile s-au situat între cele două extreme

De aici ipoteza că femeile răspund mai rapid la o dietă ketogenica față de bărbați. Iar copiii răspund și mai bine decât femeile ( probabil de aceea rezultatele favorabile ale keto în manipularea terapeutică a epilepsiei severe la copii ).

Familie

Raspunsul la postul de câteva ore este diferit în funcție de vârstă și sex.

Una dintre marile dileme legate de dieta keto este sustenabilitatea pe termen lung. Un aport crescut de grăsimi duce, după un timp, la stagnare, platou, sau chiar la creșterea în greutate. Dar, cetoza nutrițională este foarte benefică pentru corp. Răspundem la fel în condiții de dietă foarte low carb, așa cum este keto , în termeni de cetoză nutrițională și scăderea glicemiei?

Un grup de cercetători a aprofundat răspunsul la această întrebare, dar au folosit rozătoare ca subiect de experiment, nu oameni.

Cum este descris studiul :

  • un grup de șobolani, în care au fost incluși subiecți de sex feminin, dar și masculin, a primit corpi cetonici timp de 17 luni, începând cu prima lună de viață. Corpii cetonici folosiți au fost esteri de ketone ( se găsesc și ca suplimente pentru oameni ) într-un amestec de MCT 1:1
  • au fost măsurate glicemia și cetoza din sânge la o oră după administrarea ketonelor

Rezultatele au arătat că vârsta și sexul au influențat semnificativ concentrația de corpi cetonici din sânge, precum și glicemia.

Femelele au avut o cetoză mai ridicată până la vârsta de 13 luni, dar, apoi, aceasta a scăzut. Masculii au atins mai lent concentrații crescute de corpi cetonici, dar și-au menținut niveluri ridicate chiar și mai târziu de 14 luni.

Glicemia a fost mai mică la femele decât la masculi la vârste tinere, dar a crescut la femelele mai în vârstă, pe când la masculi a scăzut pe măsură ce aceștia au îmbătrânit.

Nu am să intru în amănunte prea științifice de ce exista aceste diferențe. Totul se învârte în jurul unor reacții enzimatice complexe.

Studiul este de dată foarte recentă ( ianuarie 2021 ) și poate fi consultat accesând linkul de mai jos

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33505242/

Studiul este unic în ceea ce privește răspunsul la această întrebare. Normal că mai trebuie făcute studii. Dar, un prim pas e făcut.

Poate așa se explică de ce , după 45-50 ani, e mai greu pentru femei să obțină o cetoză cu cifre mai mari, de ce e mai greu să slăbească când trăiesc keto, de ce glicemia incepe să fie un pic mai mare ( dar fără valori de diabet ) în aceleași condiții de low carb ca și bărbații.

Vă țin la curent !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top