Ce este ghee și cum îl prepari în casă

În multe din rețetele mele o să găsești ca ingredient gheeul.Poate o să te întrebi de ce aleg atât de des gheeul ? Și…ce este gheeul ?  Ghee-ul este, de fapt, unt clarificat.

Este folosit de mult timp în medicina Ayurvedică, având o mulțime de beneficii pentru corpul uman.

Beneficii ale ghee

 1. Foarte rezistent la prăjire ( are un punct de fumegare de 250 grade Celsius) . Poți găti prin prăjire fără grijă, ghee-ul nu se va descompune în radicali liberi ( foarte periculoși pentru corp ) ca alte uleiuri.
 2. Nu se oxideaza ( râncezește). Poate fi păstrat la temperatura camerei fără probleme.
 3. Nu declanșează alergii/ intoleranță la lactoza sau cazeină ( acestea sunt îndepărtate din compoziție în timpul procesului de clarificare). Poate fi consumat de persoane care prezintă aceste stări.
 4. Este foarte bogat în vitamina A și E .
 5. Conține cantități importante de vitamina K2 și acid linoleic conjugat, antioxidanți puternici.
 6. Are valoare nutrițională similara uleiului de cocos , regele grăsimilor keto.
 7. Conține acizi grași liberi cu lanț mediu care sunt folosiți ca sursă de energie, ajutând , în același timp, si la arderea altor acizi grași, rezultând scădere ponderală.
 8. Este bogat în acid butiric , necesar pentru sănătatea bacteriilor intestinale. Bacterii intestinale sănătoase= corp sănătos= imunitate perfectă. Poți citi mai multe despre importanța bacteriilor intestinale în menținerea stării de sănătate în articolul următor https://lacra.blog/2019/05/23/tu-bacteriile-tale-si-sanatatea-ta/
 9. Exercită, datorită celor descrise mai sus, efect anticancerigen și scade inflamația în corp.
 10. În Ayurveda, ghee este considerat cel mai ” pozitiv ” aliment.
 11. Poți prăji diverse ierburi aromatice și condimente în ghee și,  apoi, le poți consuma în diferite meniuri. Un astfel de procedeu de preparare intensifică absorbția principiilor active din aceste condimente și ierburi , cu accentuarea efectelor terapeutice , conform medicinei ayurvedice.

Procesul de preparare necesită doar timp și atenție. Dar există și o metodă mai rapidă, în caz că nuai timp la  la dispoziție .Voi lăsa linkul către rețetă mai jos. În rest, este foarte simplu.

Ghee se găsește și de cumpărat, dar sigur e mult mai ieftin să îl prepari în casă, din unt ecologic.

Valoare nutrițională per 100 g

 • Grăsimi- 99 g
 • Carbohidrați- 0 g
 • Proteine-0 g
 • Energie- 893 kcal

Perfect keto 😃 !

Poți  prepara ce cantitate dorești. . Eu am folosit 3 pachete de unt de 500 g fiecare, pe care le-am pus într-o oală, pe foc mediu.

Separat am pregătit un vas și o sită cu tifon.

Când untul topit a început să fiarbă, am mai redus din intensitatea căldurii/ flăcării. Proteinele din laptele folosit la prepararea untului încep să se coaguleze în timpul procesului de clarificare și “cad ” la fundul oalei.

Deasupra va rămâne un lichid de culoarea aurului, care este ghee-ul propriu zis.

Vei știi că procesul s-a încheiat atunci când lichidul încetează să mai fiarbă, nu mai apar bule de grăsime la suprafață. Fii foarte atent, deoarece nu vrei  să se ardă. De aceea ziceam că cere atenție.

Strecoară prin sita tapetată cu tifon și pune în ce recipient  ai ales.

Atenție: e sensibil la lumină, așa că,  daca alegi vase transparente, ca și mine, e nevoie să îl depozitezi într-un loc ferit de lumină.

 

Accesând linkul următor https://lacra.blog/2020/07/19/reteta-foarte-simpla-de-ghee/.  

vei găsi o altă modalitate de a prepara ghee.

 

Be keto Be happy !

8 thoughts on “Ce este ghee și cum îl prepari în casă

 1. […] Macroză= 3- 6-91% ( keto ) Cum prepari ghee ( until clarificat )- 2 metode Prepară rapid ghee Cum prepari ghee-metoda clasică […]

 2. […] ca am combinat ghee ( găsiți rețeta aici ) cu parmezan vegan ( detalii despre modul de preparare găsiți aici ) , un sortiment de bombă de […]

 3. […] 100 g ghee topit (vezi reteta aici ) […]

 4. […] ouale spuma. Incorporeaza ghee-ul topit ( vezi reteta aici ), dar nu […]

 5. […] g ghee – reteta aici ( pentru prajirea carnii si calirea legumelor […]

 6. […] ca am combinat ghee ( găsiți rețeta aici ) cu parmezan vegan ( detalii despre modul de preparare găsiți aici ) , un sortiment de bombă de […]

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.