M-am decis sa va povestesc un pic despre indicele keto si indicele glucoza/corpi cetonici.
De ce iti poate folosi sa stii de indicele keto si glucoza/corpi cetonici
Articolul de față este scris pentru cei care doresc să aprofundeze informațiile despre dieta keto în scopul prevenirii și tratării bolilor.
După cum se știe, această dieta are implicații profilactice și terapeutice în diverse boli metabolice, neurologice, inflamatorii, autoimune, precum și în cancer.
Daca ești doar în etapa de scădere ponderala, nu e nevoie să structurezi dieta așa de mult cum este descris aici. E suficient sa îți calculezi macroza și , gata, totul e perfect. Dar, am scris acest articol pentru cei care doresc un pic mai multă informație despre aspectele medicale ale dietei. Așadar, ai decis să încerci keto. Ce faci în primul rand ? Te documentezi!

Intri pe Google și accesezi diverse pagini. Informația e acolo, e peste tot, e disponibilă și gratuită. Citești însetat dar, la un moment dat, dai de date contradictorii, de diverși termeni , ți se pare prea greu și , poate, din păcate, abandonezi gândul.
Încerc să fac puțină lumina în desișul de informații ce plutesc în mediul virtual.
Există multe curente de opinie în mediul virtual legate de keto
Dacă vorbești cu Profesorul universitar Thomas Seyfrid, care studiază efectele dietei keto asupra cancerului, în special cancerul de creier ( glioblastom) el îți va recomanda să mănânci maxim 20 g de carbohidrați pe zi, referindu-se nu la carbohidrații neți, ci la cei totali, adică cu tot cu fibre.
Dacă, în schimb , accesezi programul american VIRTA ( http://www.virtahealth.com ), vei afla că sunt persoane care pot consuma până la 50 g de carbohidrați pe zi și, totuși, se pot afla în cetoză nutrițională.

Dacă ești interesat să citesti despre asa numitul ” MCT OIL DIET ” , pentru că ai pe cineva cu epilepsie , vei găsi informații pe http://www.charliefoundation.org . E un keto mai diferit.

Ești în ceață. Nu stii cum să începi. Atâtea păreri, atâtea contraziceri.
Să începi cu 20 g carbohidrați sau mai merge și mai mult? Să calculezi carbohidrații totali sau neți? Să apelezi la MCT sau nu ?
Pe urmă te mai uiți un pic prin bloguri și dai peste alt necaz. Noțiunea de indice keto. Ufff, ce o fi și ăsta?
Mai răsfoiești internetul si , na, alta belea : indicele glucoză/ corpi cetonici. Acum înjuri un pic și îți zici : măi, tată, ce atâta știință cu dieta asta?!
Ai dreptate! Keto e știință , e de mult timp o știință, cam de prin 1920 , când a început să se folosească în tratamentul formelor grave de epilepsie. Ba chiar era încercată pe pacienții cu diabet de tip 1, pentru a ieși din comă diabetica, înainte de descoperirea insulinei , care a fost testată pe om abia în 1922. Mulți mureau, însă, deoarece keto nu este sub nici o formă recomandată celor care au diabet de tip 1.

Despre câte grame de carbohidrați sunt recomandate , nu vin cu nici un sfat. Fiecare om are un metabolism unic. Ce e valabil pentru mine, nu va fi valabil și pentru tine.
Pentru a afla care este limita metabolică a corpului tău, astfel încât să atingi și să menții cetoză nutrițională ( pentru că menținerea este cea mai grea ) , va trebui să îți calculezi câte grame de carbohidrați mănânci pe zi ( ba , și mai bine , sa îți calculezi macroza și să testezi corpii cetonici din sânge ).
Numai astfel vei reuși să afli ce cantitate de carbohidrați este adecvată pentru tine , adică îți menține starea de cetoza nutrițională.
Carbohidrați totali sau net ?
Nici aici nu e o regula, dar te poți documenta citind articolul meu legat de acest subiect.

Indicele keto
Indicele keto se calculează simplu . Te uiți câte grame de carbohidrați totali, proteine și grăsimi are produsul..
C= carbohidrați, P= proteine, G= grăsimi. Toate exprimate în grame pe 100 g produs. Sau pentru o porție, când ai în față un meniu calculat.
Indicele keto = G/C+P
Adică, indicele keto se obține împărțind cantitatea de grăsimi la suma cantităților de proteine cu carbohidrați totali, nu neți.
Adică, afli de câte ori ai mai multe grăsimi decât suma carbohidraților totali și proteine.
Ideal , peste 2.
Între 2-5 = bombă de grăsime.
Bombele de grăsime nu sunt doar deserturi, pot fi și sosuri, maioneze, aioli, mâncăruri.
Dacă indicele keto este 1-1,3, meniul este mai mult low carb moderat. Low carb este, de asemenea, un stil de viață foarte benefic pentru corpul nostru.
Să luăm un exemplu de meniu din blogul meu.

1 felie de tort are : 15 g carbohidrați , 8 g proteine și 32 g grăsimi.
P+ C = 23
G/P+C= 32:23=1,3
Indice keto = 1,3

Indicele glucoză/corpi cetonici.
Acest indice a fost introdus de către profesorul universitar Thomas Seyfried , cel care susține ( a și publicat un tratat medical ) teoria metabolică a cancerului , pornind de la ideea , de mult știută și dovedită, că această boală are nevoie de cantități imense de glucoză pentru a supraviețui și multiplica, datorită unui metabolism defect al celulei canceroase.
Oamenii de știință au folosit și folosesc acest indice în diverse studii despre dieta keto și post , pentru a evalua modificările și evoluția privind scăderea ponderală, performanțele sportive, managementul bolilor metabolice, precum diabetul de tip 2, sindromul metabolic, ficatul gras de cauză nealcoolică și cancerul.
Iată cum se calculează acest indice :
– măsoară-ți glicemia ( glucoza din sânge ) și împarte valoarea obținută la 18
– măsoară-ți corpii cetonici din sânge
– împarte valoarea glicemiei obținute la valoarea corpilor cetonici
( glicemie/18 ) / corpi cetonici în sânge = indicele glicemie/ corpi cetonici
Hai să vedem cum te poate, practic, ajuta asta !
– se folosește pentru a ajuta în managementul a diverse tipuri de cancer , în special de creier
– indicele este folosit în abordarea metabolică a prevenției și tratamentului diabetului de tip 2
– indicele este util în postul intermitent, pentru a evalua când atingi cetoză și când beneficiezi la maxim de autofagie
– cei care urmăresc îmbunătățirea performanțelor atletice pot măsura acest indice în timpul competițiilor și antrenamentelor, pentru a evalua când corpul folosește corpi cetonici în loc de glucoză, demonstrat fiind , acum, faptul că organismul uman beneficiază de îmbunătățirea anduranței în stare de cetoză.
Haideți să vedem și niște cifre și cum s-ar traduce ele !
- Un indice mai mare decât 9= nu ai reușit să atingi starea de cetoza.
- Indicele cuprins între 6-9 =te afli într-o stare de cetoză nutrițională, dar nu foarte intensă. Cei care au ca scop scăderea ponderală sau menținerea stării de sănătate pot avea beneficii când valorile sunt cele de mai sus.
- Indice cu valori între 3-6 = este de preferat în abordarea majorității bolilor metabolice ( rezistența la insulină, obezitatea, ficatul gras nealcoolic, diabetul de tip 2 )
- Indice cu valori sub 3 = recomandabil când dieta keto este folosită împotriva epilepsiei și cancerului , dar, a ținti către aceasta valoare măcar o data pe an poate fi foarte benefic pentru orișicine , pentru a îmbunătăți maximal starea de sănătate a organismului.
Ce poate influența indicele glucoza/ corpi cetonici ?
- Postul intermitent – menține indicele la valori joase, cu multe beneficii pentru starea de sănătate .
- Alimentația – dacă glicemia este mare când ții keto, înseamnă că ai carbohidrați ascunși în alimentele pe care le consumi, ceea ce trage un semnal de alarmă să studiezi mai bine ce mănânci .
- Stressul – prietenul nostru. Când corpul este stressat se eliberează așa numiții hormoni de stress- adrenalină, cortizol- ceea ce duce la creșterea glicemiei. De ce ? Păi, să gândim – când corpul e stressat, crește tensiunea arterială, pulsul, activitatea inimii, funcția renală, totul e la foc accelerat, tot metabolismul, iar aceste procese cer energie, care, în mod clasic, este produsă prin arderea glucozei. Așadar, corpul începe să își producă sursa de energie. Acest lucru duce la creșterea glicemiei , cu scăderea indicelui mai sus amintit.

Sper ca măcar o parte din voi veți considera utile aceste informații. Știu ca marea majoritate folosește keto pentru scăderea ponderală dar, scopul blogului meu este să se axeze pe mai multe aspecte, practice și teoretice, legate de keto, în speranța că o persoana, poate doar una din mii de persoane, care caută informația asta, o va găsi aici și va beneficia de ea.
Be keto Be happy 😉!
Din ultimile mele postari :
Sunt bolnavă de cancer și de 3saptamani fac chimioterapie,și practic de 2 saptamani nu.mai imi accepta organismul carne, deloc mai mult vegetarian,și apă multa
Îmi pare foarte rău să aud că treci prin așa ceva. Atunci nu este de mirare că nu ești în keto. Chimioterapia este un factor de stress major pentru întreg corpul. Nu este nimic că nu ești în keto. Și nu este nimic că nu mai poți mânca proteină din carne. Mănâncă ce îți place. E foarte important să îți asiguri o dietă care îți e pe plac. Îți doresc din tot sufletul meu să treci cu bine peste hopul ăsta. Dacă te pot ajuta cu ceva, dă-mi de știre. Multă sănătate și vindecare binecuvântată !
Multumesc frumos pt.raspunsul dumneavoastra prompt
Mulțumesc și eu !
Buna mi-am luat testul de keto și am avut 0.0,este ok?
Iar glicemia a fost 104
Glicemia e ok. Zero corpi cetonici înseamnă că nu ai intrat în keto. Trebuie să îți arate cel puțin 0,5.
Buna Lacra, la Ce valoare a glicemiei te referi? Daca fac analizele la doctor am 74, daca mi-o iau acasa e de 5,-6,. Care este folosita la calcul? Valoarea corpilor cetonici este intre 2,5 si 3. la mine. Sunt f curioasa pt ca de 6 sapt nu mai slabesc deloc🙁🙁Cola zero poate influenta pierderea in greutate? Consum cam 500 ml zilnic
Multumesc mult, Dana
Bună Dana !
Trebuie să transformi glicemia din mg/ dl (adică, acel 74 ) in mmol/l. Apoi, împărți această valoare la valoarea ketozei din sânge . Pentru a face această transformare, imparti valoarea în mg/ dl la 18 si , astfel, ai valoarea în mmol/ care se foloseste in calcul. Că ai 5-6 acasă….cred ca ai un glucometru care iti da valoarea în mmol/ l. Așadar, ai un indice glicemie/ ketoza de fie în jur de 2.
A bea coca cola, chiar zero este o greșeala.imensa.si dovedeste ca nu te-ai informat suficient despre keto. Contine indulcitori cancerigeni , care cresc glicemia, contone aspartam, care intretine dependența de zahar. Contine alte chimicale cancerigene. E O mare greșeala.
Weekend plăcut!
Multumesc mult. Deja m-ai speriat cu cola! Nu mai beau!
O decizie foarte înțeleapta. Corpul tău îți va multumi.