Dieta ketogenica si ficatul gras

Dieta ketogenica si ficatul gras

Dieta ketogenica si ficatul gras colaboreaza de minune. Ficatul gras este numit steatoza hepatica. In termeni medicali.

Cum ajută dieta ketogenica când ai ficatul gras ? Cum adică mănânci grăsimi când ai ficatul gras ? Nu o să fie mai rău ?

“O să fac steatoză ? Pai, cum, mănânc atâtea grăsimi și nu pățesc nimic la ficat ?”

Ficat

Ce este steatoza hepatica

Steatoza hepatică ( ficatul gras )are 2 cauze :

consumul excesiv de alcool

-consumul excesiv de carbohidrați ( fructoza din fructe, de exemplu ) și grăsimi trans ( margarină, produsele alimentare care conțin grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate)

CONTROLAȚI ÎNTOTDEAUNA ETICHETELE CU INFORMAȚIILE NUTRIȚIONALE ȘI INGREDIENTELE CONTINUTE ÎN PRODUSELE PE CARE LE CUMPĂRAȚI.

#Steatoza hepatica provocată de alcool nu se poate vindeca decât, logic, prin limitarea consumului de băuturi alcoolice.

Am ales să vă prezint azi câteva date științifice legate de efectele dietei LCHF/keto asupra steatozei hepatice induse de alimentatia actuală.

Cum evolueaza steatoza hepatica ?

Steatoza hepatica evolutie

Netrată, steatoza hepatică poate evolua spre ciroza, dar, până acolo, provoacă alte boli grave, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2. De aceea este foarte gravă, nu reprezintă doar o banală acumulare de grăsimi în ficat.

Studii stiintifice

Afla din datele stiintifice despre relatia dintre carbohidrati si ficatul gras.

Există un studiu publicat de revista medicală ” The journal of clinical endocrinology and metabolism ” care a evidențiat că o dieta bogată în fructoză ( zahărul din fructe ) provoacă sinteza de acizi grași în ficat , cu inițierea proceselor ce duc, în final, la steatoză hepatică.

Pentru cei care doresc mai multe amanunte, va pun la dispozitie un link catre studiul la care am facut referire.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25825943/

Într-un alt studiu derulat pe o perioadă de 3 săptămâni , care a înrolat adulți obezi , s-a administrat o dietă cu 1000 calorii mai mult în grupul de studiu, față de grupul de control, calorii care proveneau din dulciuri, sucuri îndulcite. În acest grup s-a evidențiat creșterea cu 27% a incidenței steatozei hepatice, comparativ cu grupul de control.

Date mai amănunțite puteți obține aici : https://academic.oup.com/ajcn/article/96/4/727/4576835.

Există o mulțime de astfel de studii care demonstrează efectul nociv al consumului de carbohidrați ( glucoză,  fructoză– ca să amintim dușmanii cei mai cunoscuți) în geneza steatozei hepatice.

În anul 2007 au fost publicate rezultatele unui studiu pilot legate de efectul dietei LCHF-KETO asupra steatozei hepatice . Poti citit studiul urmand linkul de mai jos.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17219068/

În cadrul acestui studiu, 5 pacienți super obezi și cu steatoză hepatică clar diagnosticata prin puncție hepatică au urmat o dietă keto.

Dieta a permis consumul a maxim 20 g carbohidrați/zi , alături de suplimente cu vitamine și minerale, timp de 6 luni.

După acest interval s-a observat o scădere ponderală importantă . Cu ajutorul puncției ficatului s-a demonstrat si ameliorarea netă a steatozei hepatice.

Nu e un studiu izolat legat de acest subiect , dar mă opresc aici ca să nu plictisesc cu prea multe date științifice.

In mod sigur voi reveni asupra acestui subiect cu alte date interesante.

Dieta keto si bolile de ficat – video

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: