Boala Alzheimer/demența și diabetul de tip 3

Boala Alzheimer – dementa si diabetul. Un subiect foarte interesant.

Poate exista vreo legătură între diabet și boala Alzheimer/ demență ? Da. Există și e și dovedită. Iar noțiunea a primit și un nume propriu : diabet de tip 3.

Creierul uman
Diabetul și demența
Boala Alzheimer și diabetul
Boala Alzheimer și diabetul de tip 3

Oamenii de știință au avertizat de mult timp că poate exista o legătură între obezitate, diabet și stările neurodegenerative care duc la alterarea memoriei ( boala Alzheimer , demența ). De unde au tras ei concluzia asta ? Simplu ! Au observat că cei care erau diabetici aveau o rată mai mare de îmbolnăvire decât cei care nu erau diabetici.

Cercetătorii au numit acest tip de diabet diabet de tip 3.

Diabetul de tip 3 apare atunci când neuronii ( celulele nervoase din creier ) nu mai răspund la acțiunea insulinei. O condiție esențială pentru procesele de memorizare și învățare este ca neuronii să răspundă la insulină.

Ce face insulina, vă amintiți ? Insulina este cheia care deschide ușa celulelor, astfel încât glucoza să intre în celule, unde este arsă, cu producerea de energie, dioxid de carbon și apă.

Afla mai multe despre insulina urmarind un film:

Când apare diabetul de tip 3 , celulele din creier devin rezistente la insulină. Adică cheia este ruginită și nu se mai potrivește bine. Deci, ușa nu mai este deschisă. Glucoza rămâne în afara celulelor.

Astfel, neuronii sunt înfometați după glucoză ( atenție, vorbesc despre situația obișnuită, cu alimentație de tip vestic, nu de keto/ LCHF; keto aduce beneficii în boala Alzheimer , așa cum arată un studiu publicat extrem de recent – februarie 2021- pe care îl puteți studia accesând linkul următor https://alzres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13195-021-00783-x )

Cei care au rezistență la insulină, dar , in special, cei cu diabet de tip 2, au un risc de a se îmbolnăvi de Alzheimer de 50-65% .

Cercetătorii au observat că în pancreasul celor are suferă de diabet de tip 2 se depune o proteină – numita beta amiloid- aceeași proteină care se depune și în creierul persoanelor care au dezvoltat boală Alzheimer.

Boala Alzheimer apare și când nu există diabet, dar se presupune că diabetul accelerează evoluția spre boală Alzheimer.

Citeste mai multe despre relatia dintre glicemie crescuta si boli :

Propuneri de meniuri saptamanale

Meniuri keto pentru ameliorarea rezistentei la insulina

Meniu keto pentru hipotiroidie#1

Acest meniu keto pentru hipotiroidie este gandit in asa fel incat sa respecte principiile dietei ketogenice, dar sa asigure nutrientii de care are nevoie tiroida ta, evitand inflamatia total nedorita. In acelasi timp, asigura un aport adecvat de proteina, foarte importanta pentru sanatatea tiroidei si a corpului, in general. Recomandabil e sa folosesti doar ingrediente…

Meniu #1 cu diete alternative

Iti propun meniuri saptamanale cu diete alternative. O solutie pentru cine a atins platoul. Sau chiar, poate, a inceput sa se ingrase. Dieta alternativa, adica sa ai stiluri dietetice diferite in diversele zile ale unei saptamani, s-a dovedit a fi un stil dietetic mai eficienta decat cel in care tii la infinit aceeasi dieta. Ce…

Hai la film!

E-books

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top