Dieta keto LCHF si guta

Dieta keto/ LCHF si guta

Sa dezbatem despre dieta keto – LCHF si guta.

Sunt multe voci care susțin că dieta keto / LCHF înseamnă un risc crescut pentru gută.

Hai să vedem, împreună, ce se știe până în prezent.

Dietele tip LCHF ( inclusiv keto ) înseamnă limitarea consumului de zahăr și carbohidrați rafinați. Există suficiente studii observaționale care arată că zahărul, fructoza, carbohidrații rafinați cresc riscul pentru gută ( studiile epidemiologice, observaționale , nu sunt printre cele mai calitative studii, dar, merită citate , deoarece lasă loc efectuării altor studii mai elaborate, mai fiabile ) – 1

Dar, ce este guta ?

Guta este o boală datorată concentrațiilor mari de acid uric din sânge, ceea ce duce la formarea de cristale de acid uric care se depun în articulații.  Se caracterizează prin umflarea unei articulații, cel mai adesea la baza degetului mare de la picioare, care arată semne de inflamație acută : durere, roșeața, căldură locală, limitarea mișcărilor articulare.

Guta artrita gutoasa
ARTRITĂ GUTOASĂ-Aspect tipic

Guta este frecventă la persoanele care au sindrom metabolic și obezitate, având o incidență mai mare în rândul sexului masculin, față de cel feminin. Este, de asemenea, mai frecventa la cei în vârstă. Pe vremuri era numită ” boala regilor ” sau ” boala oamenilor bogați “.

In faze avansate poate afecta și alte articulații precum genunchii, gleznele și articulațiile mici de la nivelul degetelor mâinii.

Guta și consumul de carne

Există numeroase studii epidemiologice ( ziceam mai sus că acest gen de studii nu sunt de încredere, nu sunt considerate calitative și relevante ) care dau vina pe consumul de carne când vine vorba despre gută. Problema acestor studii epidemiologice este că se uită doar la o variabilă ( consumul de carne ) ca și factor declanșator al unei situații ( gută ) neluând în calcul alți factori extrem de importanți : consumul de alcool, bolile conexe, medicația folosită, etc. Deci, studiile epidemiologice nu pot stabili o relație directă de cauzalitate.

Carnea conține purine, niște ” cărămizi ” proteice importante în structura acizilor nucleici ( adică, chestii de genetică, de care depinde sănătatea noastră ), în buna funcționare a sistemelor energetice celulare. Ce vreau să spun cu asta ? Că nu este recomandabil să nu existe purine în corp.

Am facut eu sau Victor guta in cei 3 ani de keto?

Am să vă povestesc despre situația mea ( asta nu înseamnă că se poate generaliza ).

Sunt o carnivoră, adică, îmi place să mănânc carne, branza fermentata, oua. Dar , am experimentat si nu a fost chiar perfect pentru gusturile noastre doar cu aceste alimente.

Experimentul meu cu dieta carnivor

Am început să trăiesc keto în ianuarie 2018. Nu mi-am controlat acidul uric timp de 2 ani jumătate. Am făcut-o în momentul în care am inceput să am niște înțepături la baza degetului mare de la un picior. Nu am dezvoltat artrită , iar simptomele erau extrem de fruste și nu mă deranjau frecvent. Dar, mi-am luat analize. Și, da, acidul uric era mare.

Ce am făcut ? Nimic special. Am continuat la fel. Simptomele au dispărut de la sine , iar la un nou control , acidul uric era perfect normal.

Guta și sindromul metabolic

Ceea ce se știe cu certitudine este că hiperuricemia ( care înseamnă concentrații crescute de acid uric în sânge ) și guta sunt mai frecvente la cei care suferă de obezitate, diabet de tip 2, sindrom metabolic. Atunci, o serie de oameni de știință s-au întrebat dacă nu cumva rădăcina comună este zahărul și carbohidrații rafinați. De exemplu, incidența gutei în Marea Britaniei a crescut odată cu dezvoltarea industriei zahărului 2.

Rezistența la insulină este un factor dovedit de creștere a acidului uric în sânge 3.

Cum arată primul studiu citat în articol, consumul de fructoză este asociat cu creșterea acidului uric ( evidențe epidemiologice ) . Alcoolul are aceeași cale de metabolizare cu a fructozei, în ficat. Poate astfel se explica de ce și alcoolul are efecte hiperuricemice, sau invers. 4

Dieta keto/ LCHF  și acidul uric /riscul pentru gută

Un studiu clinic randomizat ( care oferă o calitate mai buna legat de evidențe decât studiile epidemiologice ) , publicat în 2012 , a evidențiat că în primele săptămâni de dietă strictă low carb ( așa este numită dieta keto in studiile științifice ) exista o creștere a acidului uric. Această situație dispare după 6 săptămâni, adică acidul uric revine la valori normale. Oamenii de știință interpretează acest aspect ca proces de adaptare la keto.5

O analiză sistematică a mai multor studii clinice ( care conferă o evidență puternică, deci, de încredere în ceea ce privește concluzia ) concluzionează că dietele LCHF  sunt foarte eficiente în diverse situații și nu se pot corela cu creșterea acidului uric. 6

Deci, cum poți evita guta ? Pai, evitând zahărul , fructoza și carbohidrații rafinați, scăzând in greutate, ameliorându-ți rezistența la insulină și hidratându-te corespunzător.

Un medicament mult folosit în gută este Allopurinolul. 

Există reumatologi de renume care nu recomandă folosirea temporară a acestui medicament , deoarece  poate precipita un atac de gută dacă nu se asociază și cu alte medicamente antigută.

Pentru cei care sunt cunoscuți cu gută și doresc să încerce un keto, dar le este frică de efectul tranzitoriu al creșterii acidului uric și posibilitatea unui atac de gută ( care înseamnă dureri foarte mari ) se recomanda o asociere între Allopurinol-Colchicină-Ibuprofen. Dozele de stabilesc de către medicul reumatolog. Există specialiști care nu folosesc deloc Allopurinolul, doar asocierea colchicină-ibuprofen. Consultați-vă cu medicii când vă schimbați stilul de viață , inclusiv cel alimentar, pentru a evita situații riscante și complicații care va pot pune viața în pericol. Nu apelați la automedicație ! 

Pentru cei care doresc să aprofundeze dezbaterea legată de asocierea nesemnificativă intre consumul de carne și gută, precum și legătura puternică dintre zahăr/fructoză- rezistența la insulină -gută las un link către un articol foarte interesant  care îl are ca autor pe binecunoscutul Gary Taubes :

Gout: The Missing Chapter from Good Calories, Bad Calories

Suferi de inflamatie cronica ?

Pentru ca atunci iti creste si riscul de guta. Poate vrei sa arunci un ochi prin articolul meu :

Analize sange inflamatie cronica
Ce analize de sange iti arata ca suferi de inflamatie cronica ?

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top