Cum se face tranzitia catre cetoza nutritionala?

Cum ajung in cetoza? Poate ca te-ai intrebat ce se intampla in corpul tau de ajungi sa atingi starea de cetoza nutritionala atunci cand traiesti keto. E simplu. Si eu m-am gandit sa iti explic.

Pentru a trece din modul de viață high carb ( alimentație foarte bogată în carbohidrați ) în modulul keto, organismul trece prin câteva etape, pe care le voi descrie în continuare.

Cred că e bine de cunoscut cam ce se întâmplă în corp când se incepe cu stilul de viață keto, deoarece am văzut că unii au așteptări prea mari, doresc să fie keto după câteva ore. Asta arată că nu dețin informații suficiente despre metabolismul corpului. De aici, acest articol. Ca să învățăm împreună cam la ce să ne așteptăm când începem să schimbăm combustibilul corpului, din carbohidrați către grăsimi.

Dicționar

  • glucoză = zahărul din sânge ( se măsoară cu ajutorul glicemiei )
  • glicogen = rezerva de zahăr a corpului ( cantitate limitată, cam 100-200 g, depozitată în mușchi și ficat; cel din ficat se foloseste cand corpul nu mai are acces la hrana, cel din muschi doar in cursul efertului fizic )
  • gluconeogeneză= producerea de glucoză ( în corp ) din alte surse decât carbohidrații ( proteine și grăsimi ) . Este mecanismul prin care se produce glucoză când postești cu apă.

Prima etapă = utilizarea glucozei din sânge

Ai mâncat. Carbohidrați, proteine și ceva grăsimi. Glicemia crește. Se secretă insulina. Insulina deschide celulele și introduce glucoza în celule, unde aceasta este arsă, cu furnizarea de energie.

Dacă nu mai mănânci absolut nimic, această etapă durează circa 4 ore. Dacă în acest interval de timp mai bagi o bomboana, o prăjiturică, o nu știu ce, o iei iar de la capăt.

Așadar, corpul are nevoie de circa 4 ore ca să regleze metabolismul glucozei pe care ai mâncat-o tu.

Toate celulele din corpul tău utilizează glucoză. Nu ai corpi cetonici măsurabili în sânge.Creierul funcționează cu glucoză.

În cursul nopții, treci ușor prin această fază.

Noaptea tinem post, ca dormim

Te trezești și mănânci un mic dejun keto, cu foarte putini carbohidrați. Corpul înțelege că nu există suficienți carbohidrați ca să mențină glicemia și suportul energetic al celulelor și începe să apeleze la rezerve.

Aceasta este faza a -2-a = arderea glicogenului

Durata acestei faze este până la 20 de ore. Deci, dacă mănânci OMAD , atingi această fază.

Ficatul începe să producă corpi cetonici, nu mai cere glucoză.

Celule musculare și cele grase sunt hrănite cu glucoză provenită din arderea glicogenului în proporție de 80%. Restul de 20 % începe să utilizeze corpi cetonici. Creierul are metabolism bazat pe glucoză, în continuare.

Glanda hipofiza creier
Glanda hipofiză si creierul

Faza a-3-a = începi să arzi grăsimi, produci corpi cetonici, produci glucoză prin procesul de gluconeogeneză ( numai ai glicogen de ars )

Apare între 20-28 de ore de când ai început să trăiești keto. Cum știi că ai atins această fază ? Simplu ! Începi să urinezi corpi cetonici ( se pot măsura cu teste de urină ).

Nu mai există glicogen. Corpul își produce glucoză prin procesele de gluconeogeneză din ficat.. Ficatul consumă și produce corpi cetonici. Mușchii și celulele de grăsime folosesc glucoză în proporție de aproximativ 50% , se produce trecerea gradată către combustibilul nou, corpii cetonici. Creierul consumă , în continuare, glucoză .

Această fază poate dura ceva mai mult la cei cu rezistență accentuată la insulină. De aceea există persoane care răspund mai ușor la keto decât alte persoane. Nu suntem creați la fel !

Obezitate
Obezitate de tip abdominal

Faza a-4-a = tranziția către keto, adaptarea la keto

Poate dura până la 2-3 săptămâni ( depinde mult de rezistența ta la insulina, anterioară stilului de viață keto ).

În această etapă , glucoza se produce prin procesele de gluconeogeneză din ficat, dar și din rinichi.

O serie de celule din corpul uman au nevoie permanentă de glucoză pentru a supraviețui, nu se pot adapta niciodată la keto. De aceea organismul uman a perfectat gluconeogeneza. Aceste celule sunt :

  • globulele roșii
  • celulele din zona centrală a rinichilor
  • anumite zone din creier ( cam 20% din structura creierului depinde de metabolismul glucozei )

Adaptarea la keto face ca 80% din creier și 100% din celulele musculare și adipoase ( de grăsime ) să folosească corpii cetonici ca sursa de energie.

Felicitări !

Măsurarea corpilor cetonici din sânge îți arată că ești în keto ( e foarte posibil ca testele de urină să fie negative, pentru că organismul economisește corpii cetonici acum, nu îi mai elimină ; de fapt e ceva mai complicat, dar, în rezumat să spunem așa ).

E cetoza nutritionala periculoasa?

Ce este cetoza keto
Cetoza nutritionala si corpii cetonici

Despre flexibilitatea metabolica

Daca esti flexibil metabolic, atunci esti si mai sanatos.

Flexibilitatea metabolica – mecanism de supravietuire/slabire/vindecare

Succes  și sănătate!

Be keto Be happy !

2 thoughts on “Cum se face tranzitia catre cetoza nutritionala?”

  1. Pingback: Cancer, infarct, diabet, carbohidrați- legături periculoase și de evitat

  2. Pingback: Intrebari frecvente legate de dieta ketogenica: partea a III-a - Eu și stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top