Pot sa beau kefir in keto ? ( plus reteta de kefir home made )

Pot sa beau kefir in keto? Sau o sa imi afecteze cetoza nutritionala ?

Prefer derivatele lactate din lapte de capra. De ce?

Evit, în general, produsele lactate derivate din laptele de vacă. Le prefer pe cele din lapte de capră. Argumentele mele se găsesc în articolul de mai jos :

Derivate lactate
Derivate din lapte de capră versus derivate din lapte de vacă

Totuși, un iaurt grecesc sau kefir nu aș refuza. De ce ? Pentru că, teoretic, ar trebui să reprezinte o sursă de probiotice. Problema e că toate produsele lactate sunt ultrapasteurizate, ceea ce omoară și bacteriile. Iar eu țin foarte mult la sănătatea bacteriilor mele intestinale. De ce? Pentru că acolo se produc cam 80 % din celulele noastre imune. Și din alte motive. Despre probiotice puteți citi mai multe accesând articolul de mai jos.

Sanatatea bacteriilor intestinale inseamna sanatate si pentru tine

Microbiomul bacteriile intestinale
Microbiomul = bacteriile tale intestinale si sanatatea ta

Aici unde stau eu nu găsesc iaurt sau kefir din lapte de capră. Și de aș găsi, tot pasteurizat ar fi, deci, nici o sfârâială. Așa că , inițial, am cumpărat niște culturi de iaurt. Le puneam în iaurtul grecesc și le lăsam acolo, să își facă de cap , vreo 2-3 zile. Dar, totuși, era proteină din lapte de vacă acolo. Nu prea vroiam să consum zilnic o asemenea proteină.

Și, iată! Găsesc pe internet de cumpărat ciupercă de kefir. Nici nu știți ce mult m-am bucurat.

M-am dus la magazin și am dat comandă de lapte de capră ( pasteurizat și degresat, dar altă soluție nu aveam ). Și m-am apucat de produs kefir  cu mânuțele mele.

Ce este kefirul ?

Kefirul este lapte fermentat, o băutură cu consistență mai redusă decât cea a iaurtului. Își are originea în Rusia/ Europa de Est / zona caucaziană. Unii cred că e originar din Tibet.

Se numește kefir numai băutura lactată obținută cu ajutorul ciupercii de kefir. Se poate folosi lapte de vacă, capră sau oaie pentru a prepara kefir.

Produsele lactate lichide și semilichide, nefermentate, conțin lactoză. Lactoza e zahărul din produsele lactate.  Prin fermentarea lactozei  de către ciuperca de kefir se ajunge ca în produsul final, kefirul, să nu mai existe lactoză . Ceea ce mă liniștește major , pentru că beau câte o cană sau chiar doua pe zi și nu vreau să beau zahăr. Am făcut și un experiment care dovedește asta. Ti-l prezint putin mai jos.

Deci, kefirul este o soluție extrem de sănătoasă pentru cei intoleranți la lactoză.

Prin fermentația lactozei se produce dioxid de carbon și alcool. Procesele actuale de preparare a kefirului nu duc la eliberarea de cantități mari de alcool , dar, dacă prepari kefirul în casă, ca mine, e bine să te gândești la acest aspect. Deci, nu bea kefirul înainte să conduci mașina !!!🤣🤣🤣 Serios acum ! Se apreciază că kefirul are cam 0,02 g alcool / litru de kefir. Ciuperca de kefir  ” mănâncă ” toată lactoza din lapte. Așa trăiește și se înmulțește.

Kefirul este o băutură cu gust acrișor, ușor acid.  Călugării tibetani consumă kefirul pentru menținerea sănătății interne și externe, existând chiar legende precum că există o fântână cu kefir,  cunoscută doar de aceștia.

Poți păstra kefirul la frigider . Procesul de fermentație încetează în mediu rece.

Reguli extrem de importante când folosești ciuperca de kefir :

  • Nu mânca din ciupercă ! Se folosește doar în lapte, pentru a obține kefirul. 
  • Nu folosi ustensile și recipiente de metal, cupru, aluminiu. Doar lemn sau plastic.
  • În perioada în care nu folosești ciuperca, păstreaz-o la frigider , într-un recipient de plastic sau sticlă acoperit cu tifon, NU CU CAPAC !!!! Ciuperca trebuie să respire. În recipient torni lapte ( nu va fermenta,  datorită temperaturii scăzute din frigider ) . Laptele este necesar ca ciuperca să crească și să supraviețuiască. Rezistă maxim 2 săptămâni. Apoi , trebuie să o cureți ( treci laptele printr-o sită de plastic , storci ciuperca prin presare cu o lingură de lemn ) și o pui în lapte proaspăt . La fermentat sau la păstrat.

Ciuperca de kefir conține o serie de bacterii și alte drojdii ( din cauza drojdiilor se produce alcool ) care fermentează cam tot ce găsește în lapte, rezultând o mulțime de substanțe ” bune ” pentru sănătate. 

Kefirul conține calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu, cupru, molibden , zinc ( dar nu există date legate de cantitățile acestora în produs ). Conține și vitamine , că alte produse lactate ( A, B1, B2, B3, B6, acid folic= B9 ,B12, C , D, E .

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23391011/

În kefir există și aminoacizi esențiali : metionină, cisteină, triptofan, fenilalanin, tirozină, leucină și izoleucină, treonină, lizină și valină ( vezi linkul de mai sus ).

Ce microbiotă există în kefir ? 

Adică ce bacterii, ce drojdii ? Fără număr !

  • specii de Lactobacillus și Bifidobacterium, Streptoccocus
  • drojdii din genul Kluyveromyces și Saccharomyces

Nici un supliment cu probiotice nu poate să atingă concentrația lor din kefir.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23859403/

Cum arată ciuperca de kefir ? 

Ciuperca pentru kefir
Ciuperca pentru kefir

Așa arată ! E din producția mea. Am cumpărat cam 2 linguri, dar crește, se dezvoltă. 🙂

 Cum prepari kefir în casă ? 

  1. Pune 1 litru de lapte cu 1-2 linguri de ciupercă. Folosește doar instrumente și recipiente de plastic sau lemn. NICIODATĂ METAL !!!!!
  2. Acoperă recipientul cu tifon pe care îl legi cu o bandă elastică.
Reteta kefir home made

    3. Lasă recipientul la întuneric ( lumina inactivează unele vitamine care se dezvoltă pe acolo) și la căldură ( temperatura camerei – ideal intre 20-25 grade Celsius ) pentru cel puțin 1 zi. Mulți recomandă doar 24 de ore. Eu las laptele la fermentat cam 3 zile, până se separă o bandă de lichid ( ca zerul -se vede în poză de mai sus ) , ceea ce înseamnă că ciuperca a ” păpat ” toată lactoza.

4. Strecoară kefirul printr-o sită de plastic. Presează ciuperca și învârte prin ea, până strecori tot kefirul. Cu lingură de lemn !!!!

5. Ciuperca rămasă poate fi folosită imediat pentru altă fermentație sau se poate pastra la frigider, în așteptare.

Păstrează kefirul la frigider, e foarte bun rece. În vas de sticlă sau plastic. NU UITA !

Pot sa beau kefir in keto ?- experimentul meu

Afecteaza kefirul cetoza nutritionala
Experiment- dispare sau nu lactoza din kefir ?

Apoi poți bea kefir cum vrei tu: smoothie cu fructe, cu avocado, cu MCT, cu sare, cu turmeric, la biscuiți, prăjituri. Când vrei tu . Are zero carbi.

De ce să dai bani pe pastile cu probiotice ? Am cumpărat și eu o perioadă, dar se recomanda să le păstrezi la frigider. Și m-am întrebat : ce se întâmplă cu bacteriile din pastile în timpul procesului de transport, care nu se face în cutii frigorifice ? Sau când ele stau în rafturi prin farmacii sau la producători ? Și ….chiar ‘or fi bacterii în capsulele alea sau doar talc sau alte nenorociri, că s-au mai văzut cazuri.

De asta am renunțat să mai cumpăr . Și fac ce fac și aleg natural. Adică, varză murată, kefir. Cu kefirul , cel puțin , am dat lovitura . Am bacterii și drojdii la greu, plus zero carbi, cazeină bună din laptele de capră ( care vine și cu MCT – acid capric, caprilic și caproic  ) .

Și, uite așa , mai dăm noi noroc cu câte  o cană de kefir când ne e sete .

Microbiomul = bacteriile tale intestinale si sanatatea ta

Microbiomul este constituit din toate bacteriile intestinale care populeaza intestinul tau. Unii il numesc microbiota. Sper să reușesc să vă captez atenția cu acest subiect. Sănătatea florei intestinale este strâns legată de sănătatea ta. Definitii O să întâlniți des termenul de microbiom  intestinal sau microbiotă  intestinala. Sau flora intestinala. Termenul se referă  la totalitatea bacteriilor…

Leaky gut : sindromul de intestin permeabil

Ce este intestinul permeabil? Ca tot auzi de chestia asta. Si de ce nu e bine sa ai intestin permeabil? Si ce poti face sa tratezi aceasta conditie. Hai sa aflam impreuna cate ceva. Sindromul de intestin permeabil = leaky gut syndrome  este o noțiune care apare peste tot în ultimul timp. De ce ?…

E important consumul de fibre?

Vechea dilema: e important consumul de fibre pentru sanatate? Pareri diferite                                                                                        …

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top